Чи існує «ген ЗСЖ»? – інтерв'ю з генетиком

10 грудня 2018, 18:49
1809
Спецпроект
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Чи існує «ген ЗСЖ»? – інтерв'ю з генетиком  - фото

depositphotos/microgen

Зі шкільного курсу біології багато з нас засвоїли, що людину людиною робить ДНК. Це код, який «визначає» життя аж до таких індивідуальних особливостей як зовнішність, конституція, смаки, схильності до звичок, потенційні ризики для здоров'я і тривалість життя. Різні чинники можуть вплинути на склад ДНК – «генної карти». Вивченням цих процесів займається епігенетика, новий напрям у біології.

Термін «епігенетика» з'явився в 1942, але належну увагу отримав лише в останні роки. Красномовно його пояснив англійський біолог Пітер Медавар: «Генетика передбачає, а епігенетика втілює». Наука вивчає, як задана генами «програма» змінюється під впливом зовнішніх факторів. У процесі досліджень з'ясувалося, що вплив на організм ззовні може «вмикати» або «вимикати» гени, як «позитивні», так і «негативні».

Про епігенетику і про те, як спосіб життя пов'язаний з ДНК-кодом, розповідає науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології НАМН України Олександр Коляда.


Сила впливу

У тому, що ми – люди, заслуга генів і ДНК. Ми не мавпи і не ящірки, а саме люди, з двома руками і двома ногами, інтелектом, який працює за схожими принципами. Це закодовано в генах, вони ж – ділянки ДНК. А епігенетика – це тонке налаштування генів під умови середовища. Вона потрібна для того, щоб клітини, наприклад, печінки точно знали, що вони в печінці, а не в мозку. Або для того, щоб клітини людини, що живе в тропіках, знали, що вони не в тілі жителя Сибіру.

Епігенетичні зміни – регулярний і природний процес розвитку організму. Вони залежать від різних параметрів: вік, стан довкілля, спосіб життя, хвороби, вживання різних речовин, економічний статус, якість харчування, стреси, заняття спортом. Наприклад, у зайців колір шерсті підлаштовується під умови клімату: взимку – білий, влітку – сірий. Подібні процеси забезпечуються епігенетикою.

Одним з важливих відкриттів вчених стало те, що деякі зі змін вносяться і в «генну карту». В результаті, спосіб життя впливає не тільки на наше нинішнє здоров'я, але й на програмування наших клітин. У 2014 році фахівці Університету Айови провели порівняння епігенетичних міток на ДНК у курців, і у тих, хто ніколи не курив. Вони виявили різницю у великій кількості генів, які "вмикалися" в неправильний режим. Але нам невідомо, наскільки тривалі ці зміни, чи повернуться мітки в початкове положення після відмови від куріння і через який час.

depositphotos_anatols

фото: Depositphotos_anatols

Зв'язок генів і звичок

Генетика впливає на схильність до шкідливих звичок і залежностей. Безліч наукових робіт присвячено точковим змінам у ДНК – їх називають однонуклеотидний поліформізм. Простими словами, в одному з генів, які закодовані в ДНК, змінюється один "елемент". Наприклад, у деяких людей є ген сприйнятливості до опіоїдів. В "позитивному" режимі він захищає від схильності до таких речовин. Якщо змінений один "елемент", він зробить мозок більш схильним до відчуття задоволення, зокрема від опіоїдів. Це підвищує ризики розвитку залежності.

«Позитивних залежностей» не існує – тоді ми б говорили про корисні звички, але в них вкрай малу роль грає елемент залежності. Суть залежностей у тому, що за допомогою певних речовин (наприклад, наркотиків) або дій (комп'ютерні ігри) ми отримуємо задоволення в обхід зусиллям. Кава імітує стан бадьорості, для отримання якого в нормі нам потрібно поспати. Але замість цього ми можемо швидко закинутися кофеїном і отримуємо те, що з точки зору природи ще не заслужили. Мозок привчається до короткого шляху до задоволення і починає цим зловживати.

Фактори ризику, які призводять до змін, – наші звички й уподобання, наприклад, до необмеженого споживання жирної і смаженої їжі, недотримання режиму сну, малорухливість. Знизити ризики для своєї «генної карти», а значить, і для здоров'я, цілком реально. Починати варто з самоосвіти, адже правильна інформація корисніша за будь-який БАД. Так ви позбудетеся міфів, а це багато коштує.

Фото: depositphotos_everythingposs

Зменшення шкоди

Другий крок – це популярний в Європі підхід зменшення шкоди (harm reduction). Здорове харчування починається не з брокколі, а зі скорочення споживання солі та цукру. Фізична активність починається не з тренажерного залу, а з того, що ви встаєте з дивана і робите розминку. Потім йде «просунутий ЗСЖ»: вміння розбиратися у вуглеводах, вимірювати фізичну активність, стежити за циркадними ритмами і аналізами для моніторингу здоров'я.

З точки зору парадигми зменшення шкоди, ідеальний ЗСЖ – це не стандарт, але й не утопія. Це компроміс між "хочу" і "можу" і те, чого потрібно прагнути. На такому шляху немає кінця – завжди можна жити ще здоровіше. І це – половина секрету довголіття.

За даними фахівців, різниця в тривалості життя між шанувальником ЗСЖ і його антагоністом становить два десятки років. Вчені та лікарі працюють над технологіями, які дають можливість швидко і точно оцінити епігенетичні зміни в клітинах і інтерпретувати результати. Наприклад, серія досліджень за участю гризунів і приматів виявила, що вікові зміни сповільнюються при раціоні з обмеженням калорійності харчування.

У тому, що ми – люди, заслуга генів і ДНК

Друга половина секрету довголіття криється в генах. Багато довгожителів не дотримувалися порад здорового харчування і мали шкідливі звички. Але їх комбінація генів вдало потрапила в сприятливі умови середовища. І ті генетичні ризики, які людина з собою несла, не змогли реалізуватися, тому що спосіб життя саме до цих ризиків її не провокував. Тому в довголітті є ще й елемент удачі.

Багатьом ідея повної «перебудови» здається нереалістичною і навіть лякає. На різкі кроки готові одиниці, а в реальності це обертається надмірним стресом для організму і зривами. Тому важливо шукати альтернативи і поступово «вписувати» їх у свій спосіб життя. Вживати менше солі і цукру, кожен день витрачати час на прогулянку, шукати заміни продуктам з високими ризиками. У випадку з курцями, наприклад, можна знижувати ризики за допомогою менш шкідливих альтернатив: електронних систем доставки нікотину, пластирів або жуйок. Любителям алкоголю – вживати якісні продукти. Прихильникам застілля – стежити, щоб в меню не було солодких напоїв і нездорових закусок.

Фото: depositphotos/ArturVerkhovetskiy

В майбутньому здоров'я буде вимірюване і доступне ще більшій кількості людей. Як ми зараз міряємося лайками під фото з відпустки, так ми будемо мірятися балами здоров'я і способами їх законної «накрутки».

Журнал НВ (№10)

Момент істини

Шість головних претендентів на президентське крісло відповіли НВ на сім запитань — політичних, світоглядних і особистих

Читати журнал українською