Без цукру, солі та сосисок. Олена Зеленська та шеф-кухар Євген Клопотенко презентували оновлене шкільне меню

25 травня 2021, 08:36

Нове меню для шкільних їдалень презентували 24 травня в Києві. Воно налічує 160 позицій. Це і традиційні українські страви, такі як полтавський борщ, банош, шпундра, і популярні страви різних кухонь світу, як-от пудинг, синабон, лобіо та бефстроганов.

Нові Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку почнуть діяти з 1 вересня 2021 року. Глобальна мета таких змін — це зміна культури харчування загалом, каже ідеолог проекту CultFood, шеф-кухар Євген Клопотенко. Саме він ще у 2017 році зробив перші кроки у зміні підходів до шкільного харчування — почав роботу над створенням рецептів нових страв для українських шкіл. Працював над тим, щоб страви, які запропонують дітям у шкільних їдальнях, були одночасно і смачними, і гарними на вигляд.

Відео дня

«Раніше — в СРСР зокрема — були асоціації, що їжа повинна бути безпечною і має давати дітям здоров’я. Ніхто не говорив про смак. Але коли з’явилася купа cупермаркетів з широким вибором гастрономії, діти зрозуміли, що їсти в школі немає сенсу. І що замість того, аби поїсти в їдальні, краще купити в магазині щось смачне. Їдальні почали програвати. І наше завдання — повернути дітей назад у їдальні», — розповів Євген Клопотенко під час презентації оновленого меню в одній зі столичних шкіл на мікрорайоні Березняки, що на лівому березі Києва.

Євген Клопотенко - шеф-кухар, ідеолог проекту CultFood (Фото: НВ)
Євген Клопотенко - шеф-кухар, ідеолог проекту CultFood / Фото: НВ

У 2020 році реформування системи шкільного харчування вийшло на державний рівень завдяки тому, що цим напрямком зайнялася перша леді України Олена Зеленська. Того ж року вперше було виділено державну субвенцію у розмірі 400 млн грн для переобладнання шкіл. Ці гроші використали на закупівлю обладнання та модернізацію харчоблоків у 1809 закладах освіти.

«Більшість стандартів не оновлювалися протягом десятків років. Тобто наші діти їдять зараз те ж саме, що ми їли 30 років тому. Час іде вперед, а шкільна їдальня залишається все тією ж. Такого бути не може», — зазначила Олена Зеленська під час презентації меню.

Вона також озвучила дані, які отримала її команда після проведення великого аудиту шкіл на початку впровадження реформи. Так, з’ясувалося, що 91% шкільних їдалень у містах та 98% їдалень у селах взагалі не перевіряють страви на калорійність. Лише 25% шкіл не здійснюють контроль температури тих харчів, які діти отримують на стіл. Лише 15% шкіл у селах і 36% у містах здатні забезпечити дієтичне харчування для дітей. 52% шкіл у селах та 40% шкіл у містах не мають усіх необхідних приміщень та обладнання для харчування дітей.

Міністр освіти Сергій Шкарлет на дегустації шкільного меню в Києві (Фото: НВ)
Міністр освіти Сергій Шкарлет на дегустації шкільного меню в Києві / Фото: НВ

«Завдання держави — зробити так, щоб діти були здорові, адже це — здоров’я нації у майбутньому», — додає перша леді.

До роботи над оновленим меню долучилися також й інші державні органи — Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки та Міністерство розвитку економіки. Моніторинг якості продуктів, які постачаються до навчальних закладів, здійснює Держпродспоживслужба.

Зберегти здоров’я — набагато легше, ніж повернути його після хвороби, каже очільник МОЗ Віктор Ляшко. Яскравий приклад, який це ілюструє — пандемія COVID-19.

«Та насправді вже давно в Україні триває також і пандемія неінфекційних захворювань. І саме нездорове харчування є тим фундаментом, пусковим механізмом, який запускає незворотні зміни, що призводять до неінфекційних захворювань. Тож коли ми формуємо харчові звички, то маємо починати це з дітей», — наголосив Віктор Ляшко.

Кожна п’ята смерть сьогодні, за його словами, через те, що люди їдять недостатньо корисної їжі. Натомість вживають багато солі, цукру, та досить мало свіжих фруктів і овочів. Саме тому оновлене шкільне меню містить більше фруктів, овочів, кисломолочних продуктів, м’яса та ширший асортимент гарнірів, але менше цукру, солі, хліба. З меню повністю вилучено технологічно оброблені м’ясні вироби: ковбаси, сосиски, сирокопчене м’ясо тощо. Дозволено також спеції, чого старі норми не передбачали.

Команда Євгена Клопотенка спільно з дієтологами, технологами та представниками МОЗ розробила 160 нових рецептів. Раціон — дуже різноманітний, а тому меню повторюватиметься не раз на два тижні, як це було раніше, а раз на місяць. Зменшення рівня цукру і солі буде поступовим — здійснюватиметься протягом півтора років, у три етапи. В деяких стравах цукри замінять на природні — наприклад, у компоті солодкий смак додаватимуть родзинки. А для дітей, які мають відповідні показання лікарів, запропонують спеціальні безглютенові позиції.

Страви з оновленого меню: шпундра, булгур та салат з моркви і сиру зі сметаною (Фото: НВ)
Страви з оновленого меню: шпундра, булгур та салат з моркви і сиру зі сметаною / Фото: НВ

«Колись я зібрав 2 тис. дітей і запитав у них, що таке базилік. І лише 22% з них відповіли, що знають, що це. Обізнаність дітей в їжі — вона на дуже низькому рівні, — розповідає Клопотенко. — Потім до мене приходять в ресторан і запитують, що це за дивна їжа — мовляв, нам же потрібні котлети, пюре, а більше ми нічого не хочемо. Тому нам потрібно змінити підхід дітей до харчування, щоб змінити націю загалом».

Робити це шеф-кухар планує, впроваджуючи більше українських страв у раціон школярів. Так, під час презентації нового меню учнів 4-го класу школи, а також учасників прес-конференції частували булгуром, львівським сирником та шпундрою — українською стравою із буряка та тушкованого м’яса.

За підрахунками Клопотенка, якщо реформа шкільного харчування впроваджуватиметься успішно, то вже через 3−4 роки в українських школах буде найкраще шкільне харчування у світі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Сьогодні в Україні з Андрієм Смирновим

Дайджест новин від відповідального редактора журналу НВ

Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Показати ще новини
Радіо НВ
X