Сальмонельоз, ботулізм, лептоспіроз: як розпізнати "літні" інфекції та уникнути їх

3 серпня 2018, 18:31
Сюжет

Літні місяці принесли в Україну локальні спалахи інфекцій, характерних для спекотної пори року. Так, у Києві зафіксовано наймасовіше отруєння за останні десять років : більше 80 осіб потрапили до лікарень через вживання в їжу шаурми.

Попередній діагноз усіх госпіталізованих – сальмонельоз. Медики підкреслюють, що до лікарень потрапили лише люди в стані середньої тяжкості та важкому стані, у той час як число постраждалих може бути в рази більшим.

Відео дня

Проявила себе також інша "літня" інфекція – ботулізм. Станом на середину липня в Україні було зареєстровано 58 випадків інфікування з початку року, при цьому 5 людей померли.

НВ розповідає про те, що являють собою небезпечні хвороби та як їм запобігти.

Ботулізм

Збудник

Бактерія Clostridium botulinum, яка продукує найсильнішу органічну отруту на Землі – ботулотоксин. Особливо активно паличка ботулізму виробляє та накопичує токсин у позбавленому кисню середовищі (консервація, вакуумна упаковка).

Симптоми та ділянка ураження

Ботулізм – важке токсикоінфекційне захворювання, яке вражає перш за все нервову систему. Ботулотоксин вражає нейрони спинного мозку, внаслідок чого порушується робота м'язів, розвивається прогресуюча гостра дихальна недостатність.

Від людини до людини інфекція не передається. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 днів. Потім хвороба розвивається швидко – у середньому від 18 годин до доби.

Підступність її у тому, що захворювання спочатку маскується під рядове нездужання і рідко має симптоми сильного отруєння.

Інфікована людина відчуває м'язову слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. У початковому періоді можуть спостерігатися слабко виражені нудота, блювота, іноді болі в животі. Біль характерними є запор, здуття і відчуття зупинення їжі, переїдання, скарга на "зупинення шлунка".

У той же час температура при ботулізмі не підвищується або коливається в межах субфебрильних значень (нижче 38 градусів), тоді як при більшості інших кишкових інфекцій (крім ботулізму) – навпаки, температура досягає 38-39 градусів, блювота багаторазова, розлад шлунка сильний.

Протягом перших двох діб захворювання з'являються порушення зору: пелена або сітка перед очима, тремтіння очних яблук, опущення повік, двоїння в очах. Голос стає слабким, гугнявим, ковтання та дихання утруднені. За тяжкого перебігу хвороби настає виражений розлад дихання. Розлад і зупинка дихання – найбільш поширені причини смерті при ботулізмі.

При появі симптомів ботулізму слід негайно викликати швидку допомогу, оскільки рахунок для інфікованого може йти на години

Тому при появі тривожних симптомів слід негайно викликати швидку допомогу, оскільки рахунок для інфікованого може йти на години. Єдиним ефективним засобом лікування ботулізму є антитоксична протиботулінічна сироватка.

До прибуття "швидкої" лікар-інфекціоніст Андрій Сніцар радить докласти всіх зусиль, щоб промити шлунок та кишківник – за допомогою клізми та рясного пиття (до трьох літрів поспіль теплої чи холодної води великими ковтками), яке повинно викликати блювоту.

"Промивати шлунок та кишківник потрібно багаторазово, до чистої води. Причому не шкодуючи ні води, ні себе, ні своїх близьких. Від цих процедур залежить, скільки токсину потрапить у кров та вразить ваші нерви", – рекомендує Сніцар.

Найбільш ймовірні джерела зараження

Зараження відбувається, як правило, через вживання в'яленої, копченої та солоної риби; рибних, м'ясних, грибних і овочевих консервів; ковбаси і м'ясних продуктів у вакуумній упаковці.

Назва захворювання походить від латинського Botulos – ковбаса, оскільки найчастіше джерелом зараження стають консерви і продукти домашнього приготування (як правило, домашня, кров'яна, ліверна ковбаса в натуральній оболонці).

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Бактерії Clostridium botulinum можуть міститися також у грунті, тому слід уникати вживання, наприклад, неочищеної картоплі. Медикам відомий також рановий ботулізм – розвивається при забрудненні грунтом рани, у якій створюються умови, сприятливі для бактерій та утворення токсину.

Заходи профілактики

  • не вживати в їжу в'ялену, копчену або солону рибу, виготовлену кустарним чином;
  • не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, рибу, зелень;
  • для консервування використовувати тільки свіжі фрукти і овочі, неприпустимо консервувати лежані, зіпсовані плоди;
  • необхідно ретельно мити овочі і плоди; якщо їхня поверхня забруднена землею, користуватися выд час миття щіткою;
  • суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок та режиму теплової обробки продуктів у домашніх умовах;
  • зберігати домашні консерви за низьких температур, обов'язково бракувати і знищувати бомбажні (роздуті) банки;
  • не купувати на ринках (з рук) виготовлені в домашніх умовах консервовані гриби або овочі в банках;
  • при можливості прокип'ятити, протушкувати або добре нагріти законсервовані пордукти безпосередньо перед їжею, оскільки ботулотоксин легко руйнується нагріванням та кип'ятінням (білок токсину починає денатурувати при 40-50 градусах);
  • діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти без попередньої термічної обробки.

Сальмонельоз

Збудник

Бактерія Salmonella – існує більше 2,5 тис. її різних штамів. Salmonella зустрічається повсюдно і є стійкою бактерією, яка може виживати протягом декількох тижнів у сухому навколишньому середовищі та до декількох місяців у воді.

Симптоми та ділянка ураження

Сальмонельоз – гостра кишкова інфекція тварин і людини, яка, в загальних випадках, характеризується розвитком інтоксикації та ураженням шлунково-кишкового тракту.

Сальмонели оселяються в тонкому кишківнику та колонізують стінку кишок, виділяючи токсин. Дія токсину полягає у втраті води через кишечник, порушенні тонусу судин, пошкодженні нервової системи.

Для сальмонельозу характерні різке підвищення температури, біль в області живота, діарея, нудота, іноді блювота.

Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (найчастіше через 12-36 годин) після того, як бактерія з їжею потрапляє в організм. Хвороба триває від 2 до 7 днів.

У більшості випадків пацієнти одужують без спеціального лікування. Однак хвороба може становити небезпеку через ризик зневоднення, який особливо високий для дітей та літніх людей – для таких пацієнтів зневоднення може приймати важкі форми та становити загрозу для життя.

Хвороба може становити небезпеку через ризик зневоднення, який особливо високий для дітей і літніх людей

У важких випадках можливий розвиток ниркової недостатності, збільшення печінки і селезінки.

При легких випадках захворювання здорових людей або у випадках середньої тяжкості терапія протимікробними препаратами не рекомендується. Це пов'язано з тим, що Salmonella – дуже стійка бактерія, і антибіотики можуть лише сприяти селекції стійких штамів, які призводять до того, що ліки стануть неефективним.

Однак такі групи ризику, як діти грудного віку, літні люди і пацієнти з ослабленим імунітетом, можуть потребувати терапії антибіотиками.

Найбільш імовірні джерела зараження

Бактерія Salmonella широко поширена серед домашніх та диких тварин, переважно серед тварин, які вживються в їжу, таких як домашня птиця, свині й велика рогата худоба; і серед домашніх тварин, включаючи кішок і собак, птахів і рептилій (черепахи). Тому випадки захворювання людей можуть статися при контактах з інфікованими тваринами, включаючи домашніх. Причому в інфікованих тварин ознаки хвороби часто не виявляються.

Люди заражаються сальмонельозом, як правило, у результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження

Крім того, Salmonella може потрапляти в продукти харчування і проходити весь харчовий ланцюг – від корму для тварин, первинного виробництва продуктів до підприємств громадського харчування.

Люди заражаються сальмонельозом, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному, яєць, м'яса, домашньої птиці і молока), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні й інші харчові продукти, включаючи зелені овочі, забруднені гноєм.

Також може мати місце передача інфекції від людини до людини фекально-оральним шляхом.

Заходи Профілактики

Профілактика сальмонельозу пов'язана із заходами жорсткого контролю – від сільськогосподарського виробництва до обробки, виробництва і приготування харчових продуктів (як на підприємствах, так і вдома). Медики також рекомендують :

  • забезпечити ретельну теплову обробку харчових продуктів;
  • уникати вживання сирого молока і продуктів, приготованих з сирого молока;
  • вживати лід, виготовлений тільки з безпечної води;
  • ретельно мити руки і часто використовувати мило, особливо після контактів з домашніми або сільськогосподарськими тваринами, а також після відвідування туалету;
  • ретельно мити фрукти і овочі, особливо при споживанні в сирому вигляді;
  • відокремлювати сирі продукти від готових;
  • зберігати продукти при безпечній температурі.

Лептоспіроз

Збудник

Бактерії роду лептоспіра (Leptospira). Є близько 200 їх штамів. Розмноження відбувається, як правило, в болотистій місцевості.

Симптоми і ділянка ураження

На місці проникнення інфекції жодного запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим. Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7-9 днів).

Початок хвороби зазвичай гострий. З'являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко досягає високих цифр (39-40°С), червоніють очі, але без симптомів кон'юнктивіту (відчуття інородного тіла в оці тощо).

Серед симптомів також сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрага.

Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових, а також м'язах стегон і поперековій області. Біль у м'язах може супроводжуватися сильним болем у шкірі. За важких форм захворювання м'язові болі настільки сильні, що хворі заледве можуть пересуватися.

Висока температура зазвичай тримається протягом 5-10 днів, після чого знижується. Якщо хворій людині не призначали антибіотики, через 3-12 днів температура може знову піднятися, але вже на більш короткий термін. Іноді температура знижується до 37 градусів і довго тримається на такому рівні.

Спостерігається також збільшення печінки, іноді селезінки.

При більш важкому перебігу хвороби уражаються оболонки ока, з'являється жовтувате забарвлення шкіри, іноді висип.

Серед ускладнень лептоспірозу може бути також лептоспірозний міокардит, ураження верхніх дихальних шляхів, рідко пневмонія.

Може постраждати і нервова система – розвинутися менінгіт або поліневрит.

Крім того, лептоспіроз викликає порушення згортання крові і, відповідно, кровотечі або крововиливи, наприклад в наднирники або склеру ока.

При лептоспірозі також страждають нирки, аж до розвитку гострої ниркової недостатності, яка може стати причиною летального результату.

У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.

Основними методами терапії є призначення антибіотиків та введення специфічного імуноглобуліну. Найбільш ефективне лікування на початковому етапі хвороби (до 4-го дня).

Найбільш імовірні джерела зараження

Джерелами інфекції найчастіше є гризуни (щури, миші), дикі тварини (бабаки), домашні тварини (велика рогата худоба, собаки, свині, коні).

Лептоспіроз передається шляхом зараження через пошкоджені слизові оболонки і шкіру, при купанні у водоймах зі стоячою водою, вживанні сирої води з природних джерел, сирого молока, м'яса, при контакті з вологим ґрунтом, а також при забої заражених тварин, обробленні м'яса.

Від людини до людини хвороба не передається.

Для лептоспірозу характерна виражена сезонність з максимумом захворюваності в серпні.

Заходи профілактики

Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей.

Варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися пацюки, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів.

Редактор: Інна Семенова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Сьогодні в Україні з Андрієм Смирновим

Дайджест новин від відповідального редактора журналу НВ

Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Показати ще новини
Радіо НВ
X