Перше місце України. Чому ми очолили рейтинг країн з найвищою смертністю через неправильне харчування

17 лютого, 21:01
18024
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Перше місце України. Чому ми очолили рейтинг країн з найвищою смертністю через неправильне харчування - фото

Олександр Медведєв / НВ

Найпопулярнішим м'ясом в українському меню залишається жирна свинина (ілюстративне фото)

Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок людей пісне м'ясо, рибу та овочі, очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування, пише журнал Новое Время.

У 2018 році Єнський університет імені Фрідріха Шиллера на замовлення ВООЗ провів масштабне дослідження. Учені проаналізували дані 51 країни європейського регіону за період з 1990 по 2016 рік і визначили, що саме Україна посідає перше місце в рейтингу смертей, викликаних неправильним харчуванням. Вона випереджає не тільки розвинені західні країни, але й колишніх сусідів у соцтаборі, серед яких Білорусь, Грузія, Молдова, Узбекистан.

За даними дослідження, у 2016 році майже 40% всіх смертей в Україні були  тією чи іншою мірою пов'язані з неправильним харчуванням. Автори звіту дійшли висновку, що жителі країн, які займають перші рядки рейтингу, вмирають раніше через дефіцит у харчуванні цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також через високий рівень споживання солі.

У 2016 році майже 40% всіх смертей в Україні були тією чи іншою мірою пов'язані з неправильним харчуванням

На думку більшості аналітиків, виною тому національні кулінарні традиції та прискорення ритму життя. З цих причин українці надають перевагу жирній або багатій вуглеводами їжї, часто їдять її на ходу або зовсім пропускають прийоми їжі та потім надолужують згаяне. А постійне зростання цін на продукти робить все менш доступним для багатьох співвітчизників якісне харчування.

При цьому фахівці стверджують, що від нестачі коштів стрункішими українці не стали: як мінімум половина населення страждає від зайвої ваги. І саме в цьому причина багатьох їхніх недуг, від хвороб харчової системи до онкологічних і серцево-судинних захворювань.

Кілограми нещастя

Ошатно одягнена 34-річна Марта Марнауз посміхається і позує фотографу. У цій витонченій блондинці нелегко впізнати учасницю телепроекту Зважені та щасливі, де худнуть під наглядом професійних дієтологів, тренерів і психологів.

Марнауз прийшла на програму в 2012 році із солідною вагою 126 кг. Найбільший поштовх до надмірної ваги дав її спосіб життя: дівчина набрала 35 кг, працюючи в нічну зміну. Разом із зайвою вагою прийшли хвороби, у тому числі порушення обміну речовин і гормонального фону. Марнауз довелося лікуватися в стаціонарі.

Марта Марнауз на власному досвіді переконалася, як загрожує здоров'ю зайва вага
Марта Марнауз на власному досвіді переконалася, як загрожує здоров'ю зайва вага / Фото: Наталя Кравчук / НВ

Життя Марнауз змінила участь у телепроекті, де їй вдалося схуднути до 71 кг. Уже кілька років вона утримує вагу на цій позначці.

"У нас у кожного другого в країні зайва вага, а у кожного п'ятого - ожиріння", - констатує Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України та експерт МОЗ з гігієни харчування. Він вважає основною причиною нездоров'я співгромадян переїдання.

Зайва вага може призвести до цілого ряду проблем зі здоров'ям, стверджують медики, наприклад, до ендокринних порушень і навіть до цукрового діабету - за останні десять років поширеність цього захворювання в Україні зросла вдвічі. А діабет, своєю чергою, є основною причиною ниркової недостатності - причини майже 30-відсоткового зростання хвороб сечостатевої системи.

Серед причин зайвої ваги у співвітчизників медики в першу чергу називають надмірне споживання солі, солодощів і жирних продуктів, особливо тих, що містять трансжири.

Зайва вага може призвести до ендокринних порушень і навіть до цукрового діабету

За словами Швеця, щодня українці з'їдають 10 г солі, у два рази більше, ніж рекомендують дієтологи, і тим самим провокують ризик виникнення гіпертонії, головної причини смертності в світі.

Ще більше українці перевищують норму споживання цукру - понад 100 г  на день замість належних 25 г.

І хоча за калорійностю щоденне меню українця практично не поступається меню середньостатистичного поляка або француза, складаючи трохи більше 2 тис. калорій, його складно назвати збалансованим.

З наслідками неправильного харчування Михайло Гриньов, заступник головлікаря відомої в столиці Олександрівської лікарні, має справу щодня. "У Києві кожні три години трапляється інфаркт міокарда, кожні два - інсульт", - наводить статистику доктор.

Немає балансу

На відміну від європейців, які витрачають на їжу в середньому 12% сімейного бюджету, жителі України віддають за харчування більше половини заробітку. За останній рік вартість продуктів у середньому зросла на 20%. А якщо брати п'ятирічний період, то на деякі види продуктів, наприклад овочі, ціна збільшилася більш ніж удвічі.

Українці змушені економити на власному здоров'ї. "Дорогі м'ясо і овочі ми замінюємо більш дешевими макаронами, крупами та картоплею, а також шкідливими жирами", - пояснює одну з причин нездорового меню співвітчизників доктор Гриньов.

Українська цукерка за шкідливістю для організму - все одно що викурена сигарета

А прискорення ритму життя змушує економити і на часі приготування їжі, тому в хід йдуть м'ясні вироби промислового виробництва, якість яких залишає бажати кращого. Спроби виробників здешевити продукцію призводять до того, що на ринку з'являється масло без молока і сосиски без м'яса.

"Українська цукерка за шкідливістю для організму - все одно що викурена сигарета", - категорично каже Швець.

Ось і в міжнародному рейтингу за якістю продуктів харчування Made In Country Index 2017 Україна пасе задніх - на 45-му місці з 53. Згідно з цим рейтингом гірше продукти тільки у В'єтнамі, на Філіппінах, в Бангладеш, Китаї та Ірані.

Радикальні заходи

Українка Тетяна Заппа вже десять років живе в Італії, і за ці роки в корені вивчила основні тренди тамтешньої кухні. За її словами, італійці, на відміну від українців, ніколи не готують про запас - їдять тільки свіже. І дотримуються середземноморської дієти, у якій багато овочів, риби, пісного м'яса і оливкового масла.

Для кожного блюда завжди подається окрема тарілка, і до цього Заппа ніяк не могла звикнути і навіть воювала зі своїм італійським чоловіком за те, щоб обмежити кількість посуду на столі.

Італійці ніколи не пропускають прийоми їжі. "Для них це як загроза безпеці", - розповідає українка

Крім того, жителі цієї південної країни ніколи не пропускають прийоми їжі. "Для них як загроза безпеці", - майже не жартує українка. І сама італійська трапеза триває завжди не менше ніж півтори години.

Коли ж Заппа приїжджає до рідного Києва відвідати рідних і повертається до українського меню, то визнає, що одразу ж починає відчувати дискомфорт у шлунку: колись звичні страви тепер здаються їй занадто жирними.

У сусідній Іспанії, де середня очікувана тривалість життя становить солідні 82 роки, місцеві жителі налягають на бобові, рибу та овочі. Це три кити, на яких тримається тутешній раціон, у той час як м'ясо на столі з'являється нечасто.

"Коли б ми не зайшли до супермаркету, у рибному відділі завжди черга, у м'ясному - ані душі", - розповідає Ірина Ілюшина, киянка, яка переїхала до Іспанії кілька років тому.

Тим часом Швець готовий серйозно взятися за проблему неправильного харчування нації: він вважає, що необхідно на законодавчому рівні заборонити використання в харчовій промисловості трансжирів і ввести обмеження на використання в продуктах солі. Відповідні документи вже давно подані в парламент, але віз і нині там.

"Звичайно, можна всоте закликати людей по телебаченню і радіо: "Їжте менше солі, взагалі їжте менше", - говорить він. - Це дає ефект, але в довгостроковій перспективі. А якщо заборонити трансжири і рекламу продуктів, які в надлишку містять сіль, цукор, жири, як в Угорщині, або ввести податки на виробництво солодких газованих напоїв, як в Латвії, це дасть швидкий ефект, а швидкий ефект - це тисячі врятованих життів. Нам нема коли більше чекати".

Читайте повну версію цього матеріалу в свіжому номері журналу Новое Время - №5 від 14 лютого 2019 року

Журнал НВ (№10)

Момент істини

Шість головних претендентів на президентське крісло відповіли НВ на сім запитань — політичних, світоглядних і особистих

Читати журнал українською