Куряче м’ясо в харчуванні дорослих і дітей

depositphotos
Повноцінне й адекватне харчування має забезпечувати організм кожної людини нутрієнтами, необхідними для його життєдіяльності. Раціон людини на 1/3 має складатися з продуктів тваринного походження. Це м’ясо, риба, птиця, яйця, молочні продукти.
Світлана Фус,
І дуже важливо для кожного прийому їжі вибирати такі продукти, які будуть наповнювати енергією і поживними речовинами. Одним з таких продуктів є куряче м’ясо. Давайте подивимося, що ми можемо з нього отримати корисного для свого організму.
Білки
Основне їх призначення — побудова нових і відновлення зношених клітин і тканин — м’язів, шкіри, кісток, сухожиль, хрящів, елементів крові, мозку; підтримання сталості гормонів, ферментів, антитіл. Організм людини практично позбавлений запасів білка, тому його відносять до обов’язкових компонентів раціону. Засвоюється білок у вигляді амінокислот. Тривалий дефіцит будь-якої з них сприяє виникненню різних патологічних станів. Наприклад, наші імунні клітини не в змозі синтезувати імуноглобуліни в потрібній для імунної відповіді кількості.
На добу доросла людина має отримати 1−1,2 г білка на 1 кг нормальної маси тіла з їжі як тваринного, так і рослинного походження. Близько 55% має припадати на тваринні білки. Тобто людині вагою 70 кг потрібно близько 50 г тваринного білка. М’ясо курки містить від 18 до 25 г повноцінного за амінокислотним складом білка. Вживаючи його близько 100 г на день, ми отримуємо практично половину тваринного білка, яка нам необхідна на добу.
Жири
Харчові жири — це одне з основних джерел енергії для організму і мають становити близько 30% від загальної енергетичної цінності раціону. Але жир — не тільки джерело енергії! Він, так само як і білок, є і будівельним матеріалом для клітин і тканин, необхідний для ліпідного обміну, вироблення гормонів і стабільності клітинних мембран. Відомо, що жири складаються з гліцерину і жирних кислот. Останніх існує три групи — насичені, мононенасичені, поліненасичені. Вважається, що зі 100% жирів, які ми отримуємо зі збалансованим раціоном, на частку насичених жирних кислот має припадати близько 30%, мононенасичених (омега-9) — від 50 до 60%, поліненасичених (лінолева — омега-6 і ліноленова — омега-3) — від 10 до 20%.
Звично вважати, що полі- і мононенасичені жирні кислоти містять здебільшого продукти рослинного походження, а насичені жири — це тільки тваринні жири. Але, наприклад, у курячому жирі насичених жирів тільки 30%, решта 70% — полі- і мононенасичені. Тож з курячим жиром ми отримуємо практично весь спектр жирних кислот. Дуже важливо не боятися жирів, не виключати їх, а розуміти, скільки продуктів з тваринними жирами принесуть вашому організму не шкоду, а користь. Відмова від жирів і низькожирова дієта є величезною помилкою і не має нічого спільного зі здоровим харчуванням. Важливий розумний підхід до їх вибору і вживання.


Найнижчий вміст жиру — від 4 до 8 г на 100 г продукту в курячій грудці. В інших частинах — 18−20 г. Невисокий вміст і холестерину в курячому жирі — близько 80 мг. Куряче м’ясо можна вважати низькожирним продуктом з невеликим вмістом холестерину. І хоча ми й маємо контролювати вміст холестерину в нашому харчуванні, оскільки відомий і зв’язок надлишкового надходження харчового холестерину з розвитком атеросклерозу, без нього нашому організму не обійтися. Холестерин — це структурний компонент всіх клітин і тканин людини. Під впливом сонячних променів з нього в шкірі утворюється вітамін D, який регулює засвоєння кальцію. Також холестерин є основою синтезу статевих гормонів, гормонів надниркових залоз і жовчних кислот. Кількість холестерину, що надходить з їжею, не має перевищувати 350−400 мг на добу. Так само важливо включати в раціон продукти, у складі яких є речовини, які нормалізують обмін і жирів, і холестерину. А це поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, холін, магній, йод, аскорбінова кислота, органічні кислоти та інші.
У м’ясі курки містяться практично всі необхідні організму людини вітаміни і мінерали. Їх вміст коливається в широкому діапазоні від 1 до 120%. Наприклад, найбільша кількість серед вітамінів припадає на частку вітамінів В5, В6, В12, РР, холіну і біотину, а серед мінералів — кобальту, цинку, хрому та селену.
М’ясо курки, завдяки його складу, по праву можна вважати важливим продуктом в харчуванні не тільки дорослих, а й дітей. Завдяки складу та структурі м’язових волокон, низькому вмісту сполучної тканини, курятина з легкістю засвоюється травною системою дитини і може покрити істотну частку білків, жирів, вітамінів і мінералів, які в дитячому організмі забезпечують нормальний процес зростання, функцію щитоподібної залози, розвиток кісток і зубів.
Вводити куряче м’ясо в раціон дитини слід не раніше 8−9 місяців, починаючи з ¼ чайної ложки. Обов’язково простежити за реакцією на продукт, що вводиться. Приблизно до року дитина вже чудово сприймає страви з курячого м’яса. Вони не тільки зроблять раціон дитини різноманітним, але й наситять організм корисними речовинами, необхідними для повноцінного розвитку організму, що росте.
Дуже важливо, щоб м’ясо було безпечним, не містило антибіотиків, гормонів росту, бактеріальної інфекції