Куряче м’ясо в харчуванні дорослих і дітей

22 січня 2021, 17:33
Спецпроект
depositphotos

depositphotos

Повноцінне й адекватне харчування має забезпечувати організм кожної людини нутрієнтами, необхідними для його життєдіяльності. Раціон людини на 1/3 має складатися з продуктів тваринного походження. Це м’ясо, риба, птиця, яйця, молочні продукти.

Світлана Фус,

керівник Центру нормалізації ваги, лікар-дієтолог вищої категорії

І дуже важливо для кожного прийому їжі вибирати такі продукти, які будуть наповнювати енергією і поживними речовинами. Одним з таких продуктів є куряче м’ясо. Давайте подивимося, що ми можемо з нього отримати корисного для свого організму.

Відео дня

Білки

Основне їх призначення — побудова нових і відновлення зношених клітин і тканин — м’язів, шкіри, кісток, сухожиль, хрящів, елементів крові, мозку; підтримання сталості гормонів, ферментів, антитіл. Організм людини практично позбавлений запасів білка, тому його відносять до обов’язкових компонентів раціону. Засвоюється білок у вигляді амінокислот. Тривалий дефіцит будь-якої з них сприяє виникненню різних патологічних станів. Наприклад, наші імунні клітини не в змозі синтезувати імуноглобуліни в потрібній для імунної відповіді кількості.

На добу доросла людина має отримати 1−1,2 г білка на 1 кг нормальної маси тіла з їжі як тваринного, так і рослинного походження. Близько 55% має припадати на тваринні білки. Тобто людині вагою 70 кг потрібно близько 50 г тваринного білка. М’ясо курки містить від 18 до 25 г повноцінного за амінокислотним складом білка. Вживаючи його близько 100 г на день, ми отримуємо практично половину тваринного білка, яка нам необхідна на добу.

Жири

На добу доросла людина має отримати 1−1,2 г білка на 1 кг нормальної маси тіла з їжі як тваринного, так і рослинного походження.

Харчові жири — це одне з основних джерел енергії для організму і мають становити близько 30% від загальної енергетичної цінності раціону. Але жир — не тільки джерело енергії! Він, так само як і білок, є і будівельним матеріалом для клітин і тканин, необхідний для ліпідного обміну, вироблення гормонів і стабільності клітинних мембран. Відомо, що жири складаються з гліцерину і жирних кислот. Останніх існує три групи — насичені, мононенасичені, поліненасичені. Вважається, що зі 100% жирів, які ми отримуємо зі збалансованим раціоном, на частку насичених жирних кислот має припадати близько 30%, мононенасичених (омега-9) — від 50 до 60%, поліненасичених (лінолева — омега-6 і ліноленова — омега-3) — від 10 до 20%.

Звично вважати, що полі- і мононенасичені жирні кислоти містять здебільшого продукти рослинного походження, а насичені жири — це тільки тваринні жири. Але, наприклад, у курячому жирі насичених жирів тільки 30%, решта 70% — полі- і мононенасичені. Тож з курячим жиром ми отримуємо практично весь спектр жирних кислот. Дуже важливо не боятися жирів, не виключати їх, а розуміти, скільки продуктів з тваринними жирами принесуть вашому організму не шкоду, а користь. Відмова від жирів і низькожирова дієта є величезною помилкою і не має нічого спільного зі здоровим харчуванням. Важливий розумний підхід до їх вибору і вживання.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
МХП
Фото: МХП

Найнижчий вміст жиру — від 4 до 8 г на 100 г продукту в курячій грудці. В інших частинах — 18−20 г. Невисокий вміст і холестерину в курячому жирі — близько 80 мг. Куряче м’ясо можна вважати низькожирним продуктом з невеликим вмістом холестерину. І хоча ми й маємо контролювати вміст холестерину в нашому харчуванні, оскільки відомий і зв’язок надлишкового надходження харчового холестерину з розвитком атеросклерозу, без нього нашому організму не обійтися. Холестерин — це структурний компонент всіх клітин і тканин людини. Під впливом сонячних променів з нього в шкірі утворюється вітамін D, який регулює засвоєння кальцію. Також холестерин є основою синтезу статевих гормонів, гормонів надниркових залоз і жовчних кислот. Кількість холестерину, що надходить з їжею, не має перевищувати 350−400 мг на добу. Так само важливо включати в раціон продукти, у складі яких є речовини, які нормалізують обмін і жирів, і холестерину. А це поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, холін, магній, йод, аскорбінова кислота, органічні кислоти та інші.

У м’ясі курки містяться практично всі необхідні організму людини вітаміни і мінерали. Їх вміст коливається в широкому діапазоні від 1 до 120%. Наприклад, найбільша кількість серед вітамінів припадає на частку вітамінів В5, В6, В12, РР, холіну і біотину, а серед мінералів — кобальту, цинку, хрому та селену.

У м’ясі курки містяться практично всі необхідні організму людини вітаміни і мінерали.

М’ясо курки, завдяки його складу, по праву можна вважати важливим продуктом в харчуванні не тільки дорослих, а й дітей. Завдяки складу та структурі м’язових волокон, низькому вмісту сполучної тканини, курятина з легкістю засвоюється травною системою дитини і може покрити істотну частку білків, жирів, вітамінів і мінералів, які в дитячому організмі забезпечують нормальний процес зростання, функцію щитоподібної залози, розвиток кісток і зубів.

Вводити куряче м’ясо в раціон дитини слід не раніше 8−9 місяців, починаючи з ¼ чайної ложки. Обов’язково простежити за реакцією на продукт, що вводиться. Приблизно до року дитина вже чудово сприймає страви з курячого м’яса. Вони не тільки зроблять раціон дитини різноманітним, але й наситять організм корисними речовинами, необхідними для повноцінного розвитку організму, що росте.

Дуже важливо, щоб м’ясо було безпечним, не містило антибіотиків, гормонів росту, бактеріальної інфекції тощо. Серед українських виробників високою якістю себе зарекомендувала торгова марка «Наша Ряба». Закликаю всіх уважно читати етикетки і робити вибір продуктів усвідомлено.

poster
Сьогодні в Україні з Андрієм Смирновим

Дайджест новин від відповідального редактора журналу NV

Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Показати ще новини
Радіо NV
X