У чому сила крафту

1 коментувати
 Людини, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник

Людини, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник

Історія відносин людини з їжею і напоями, які вона споживає, знає безліч випадків, коли хтось вводить еталон споживання або приготування того чи іншого продукту в ужиток.

І якщо імені першого винороба не знає ніхто – це сталося в такій глибокій старовині, що й уявити важко, то, наприклад, ім'я людини, що навчила всю Європу культурі споживання такого заморського продукту, як кава, нам відоме. Як і ім'я людини, яка постачала цукор в усі куточки Російської імперії, до складу якої колись входила й Україна.

А чи знаєте ви, як звали нашого співвітчизника, який сформував рецепт першої української крафтової горілки? Ні? Почекайте трохи – про все по порядку!

Невідомий винороб

Світла йому пам'ять, адже людство радісно оперує тепер величезною кількістю рецептів приготування всіляких вин. Культура пиття цього популярного напою настільки зросла, що ми з задоволенням відвідуємо винні фестивалі, а витончені цінителі старих вин смертним боєм б'ються на аукціонах, наприклад, за Масандрівський херес, врожаю 1775 року.

Кава по-козацьки

Ця історія – предмет нашої особливої ​​національної гордості. Козак, який навчив усю Європу культури пиття кави по-віденськи, був справжнім воїном і підприємцем. Його звали Юрій-Франц Кульчицький. Він узяв безпосередню участь у поваленні османського панування в Європі. І понад три століття тому саме цій людині з авантюрним складом характеру випала честь запровадити моду на каву.

 

На знак подяки за шпигунську й дипломатичну працю пана Кульчицького король Ян III видав йому як суперприз... 300 мішків трофейної турецької кави. Наш співвітчизник не розгубився, влаштувавши справжню рекламну кампанію з дегустацією і можливістю приправити гіркий турецький напій медом, цукром або молоком.

А незабаром до кави по-віденськи Кульчицький запропонував мініатюрні рогалики, що нагадують турецький півмісяць... І тепер ми спостерігаємо за тим, як цей напій в поєднанні зі здобою завоював практично весь світ.

Але, давайте скажемо чесно, любителів пити каву з цукром набагато більше, ніж кавових гурманів, що смакують свій улюблений напій без нього.

Цукровий маг

Микола Терещенко, який заснував свою цукрову імперію на теренах Російської держави, був вихідцем з Глухова (Сумська область). Місцевий люд дивувався його підприємницькому таланту і називав магом, «якому біси допомагали все життя».

 

Людська тяга до солодкого зіграла пану Терещенку на руку – його смачна продукція незабаром стала користуватися неймовірним попитом. А попит, як відомо, народжує пропозицію. Наприклад, «Товариство цукрових і рафінадних заводів братів Терещенків», засноване в 1870 році, поставляло цукор не тільки в межах Російської імперії, а й впевнено вийшло на світовий рівень. Експортні поставки солодкого товару були налагоджені в Англії, Німеччині, Швейцарії, Норвегії, Китаї, Персії і навіть Афганістані. При цьому річний обсяг експорту становив близько 14 190 тонн.

Англійське слово craft перекладається як «ремесло», «майстерна робота». Крафтові продукти створюються в невеликих експериментальних цехах. Їх виробляють в обмежених обсягах, застосовуючи високі технології й ручну працю

Градус вітчизняного крафту

Людину, що надихнула на створення першої крафтової горілки, звали Клим Житник. Він народився на початку 20-х років XIX століття в Чернігівській області. Пан Житник був справжнім вченим, дослідником і новатором, що захопився вивченням питань екстрагування і мацерації лікарських рослин, а також їх впливу на людську імунну систему.

 

Особливий вплив на праці самого Житника мав тоді ще молодий вчений Ілля Мечников – майбутнє світове світило імунології. Клим та Ілля познайомилися в 60-і роки XIX століття на вчених зборах Харківського університету. За словами очевидців, спільні інтереси двох цих амбітних вчених справили відчутний вплив на подальші дослідження і досягнення кожного з них.

У 70-ті роки XIX століття Клим Житник продовжує свої дослідження в Європі, а потім їде в Канаду.

В наші дні деякі знахідки Клима Житника з екстрагування і мацерації лікарських рослин, в числі яких липа, акація і калган, а також пророщені злакові культури, викликали предметний інтерес у групи молодих українських стартаперів. Поклавши в основу дослідження вченого, вони не тільки розробили цілий ряд унікальних рецептур, а й метод виробництва відповідних напоїв.

Цю дослідницьку ініціативу підтримав український бізнесмен Павло Климець, захоплений питанням вітчизняних інновацій. Саме він прийняв рішення реалізувати цей проект на своєму підприємстві, розташованому в Харківській області.

Далі буде.

Про тонкощі виробництва першої вітчизняної крафтової горілки ми розповімо в наступному номері.

 

}

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: