Дослідники виявили в рибі речовини, які погіршують імунітет людини

0 коментувати
Споживання забрудненої СОЗ риби знижує ефективність захисної системи організму

Споживання забрудненої СОЗ риби знижує ефективність захисної системи організму

Американські вчені зі Скріппсовського океанографічного інституту з'ясували, що в тканинах риб присутні речовини, які послаблюють захисні системи людського організму

Про це йдеться в матеріалі наукового журналу Science Advances, передає Lenta.

Як виявилося, стійкі органічні забруднювачі (з інсектицидів, холодоагентів, вогнезахисних матеріалів), що повсюдно потрапляють у тканини морських тварин, не дають людям, які споживають цю рибу, позбуватися від токсинів.

В організмі людини є життєво важливий білок P-глікопротеїн (P-gp), який не пускає чужорідні токсичні речовини всередину клітин (крім того, він здатний чинити опір кільком токсинам одночасно).

Вчені давно підозрювали, що стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) можуть прослизати повз P-gp всередину клітин і шкодити організму, однак Амро Хамдун і його колеги виявили, що СОЗ не проскакують повз P-gp, а прикріплюються до цього білка, що в кінцевому рахунку не дає йому захищати клітини людини.

Крім того, у тканинах м'язів тунців (популярний вид промислових риб) океанологи виявили безліч такого роду СОЗ - з пестицидів, вогнетривких матеріалів та холодоагентів (останні застосовуються в холодильниках і кондиціонерах), а також з побічних продуктів нафтохімічної промисловості.

"Коли ми їмо таку рибу, ми знижуємо ефективність найважливішоъ захисної системи організму. Це стосується як людей, так і морських тварин", - пояснив Хамдун.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів