Три смачні і здорові страви до святкового столу. Блог Євгена Клопотенка

0 коментувати
 Фото: Юлія Горін/надане прес-службою Євгена Клопотенко

Фото: Юлія Горін/надане прес-службою Євгена Клопотенко

Наші смаки походять із дитинства. Тому смачний і корисний святковий стіл може закласти основу для правильних харчових звичок.

Всі ми знаємо, що після Різдва закінчується досить суворий піст, в Старий Новий рік прийнято прощати всі образи і непорозуміння і починати новий життєвий етап.

Але крім цього, прийнято ще і накривати стіл смачними і різноманітними стравами. Не дарма ж вечір напередодні Старого Нового року називають "Щедрим". Я мрію змінити культуру харчування в нашій країні. Тому не міг обійти стороною і це святкове меню.

Я вже не раз говорив, що всі наші смакові переваги корінням сягають у дитинство. Те, чим вас годували вдома, а потім в школі, залишає великий відбиток на усьому вашому житті. Нерозумно заперечувати і говорити, що ви любите котлети тому, що вони смачні. Ні, швидше за все, ви їх любите тільки тому, що ви до них звикли. І не більше.

Я впроваджую новий рецептурник в шкільні їдальні, щоб діти вчилися правильно харчуватися протягом усього свого життя. Щоб школярам правда хотілося йти в їдальню і не боятися, що там їх чекає макаронна каша з молоком. Але цього замало! Дуже важливо, чим діти харчуються вдома. А оскільки вони беруть приклад з дорослих, то на кожному з нас лежить велика відповідальність.

У нашій країні, на жаль, традиції важливіше самої їжі. Але навіть традиційні страви можна зробити смачніше і корисніше!

На Старий Новий рік особливе місце на столі займають м'ясні страви. Адже Різдвяний піст закінчився і можна на повну використовувати будь-які м'ясні продукти. В якості основної страви пропоную спробувати ніжну індичу ніжку з хрусткою скоринкою і ягідним соусом.

Рецепт Індичої ніжки з журавлиновим соусом

Інгредієнти на 1 порцію:

  • 1 невелика індича ніжка (гомілка)
  • 150 г замороженої журавлини
  • 50 г цукру
  • 1 паличка кориці
  • 1 зірочка бадьяна
  • 1 гілочка розмарину
  • оливкова або соняшникова олія для смаження
  • сіль і перець за смаком

Як приготувати індичу ніжку:

  1. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Індичу гомілку натираємо сіллю і перцем та обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом і гілочкою розмарину з усіх боків до золотистої скоринки. Потім відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (залежно від розміру ніжки).
  2. Готуємо журавлиновий соус. У невеликій каструлі з'єднуємо журавлину, цукор і спеції, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 10 хвилин. Потім перетираємо соус через сито. Якщо соус виходить дуже рідкий, ще трохи випаровуємо соус.
  3. Подаємо індичу ніжку з журавлиновим соусом. Ідеальним гарніром до ніжки стане картопля, запечена в духовці з розмарином.

На кожному столі також є закуски. Найпопулярніші – це різні канапки. Така закуска може бути не нудною, якщо відійти від поєднань у вигляді масла, ковбас і сиру. Дуже простими і несподівано ефектними будуть канапки з мандаринами (адже ще сезон) і сиром фета.

Навіть традиційні страви можна зробити смачніше і корисніше!

Рецепт канапок з мандарином і сиром фета

Інгредієнти на 4 порції:

  • 4 шматочка свіжого багета
  • 150 г сиру фета
  • 3 мандарина
  • кілька гілочок м'яти
  • 2 ст. л. оливкового масла
  • мелений перець за смаком

Як приготувати канапки з мандаринами і сиром фета:

  1. Нарізаємо хліб, мандарини очищаємо від шкірки і розбираємо на часточки, зі стебел м'яти обриваємо листочки.
  2. На хліб викладаємо шматочки фети, шматочки мандарин, листочки м'яти, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії і посипаємо свіжомеленим перцем.

А ось на десерт пропоную дуже незвичну страву, яка точно не залишить вас байдужими – трюфелі з буряком. Повірте, такі "цукерки" точно довго не стоятимуть у вашому холодильнику, на відміну від важкого і маслянистого торта.

Рецепт трюфелів з буряка

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 великий варений буряк
  • 1 м'яке авокадо
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 2 ст. л. меду
  • 100 г темного какао-порошку (плюс 20 г для посипання)
  • 50 г вершкового масла

Як приготувати трюфелі з буряка:

  1. У чаші блендера змішуємо варений буряк (якщо варите його самі, дайте йому добре охолонути в холодильнику), м'якоть авокадо, ванільний цукор, мед і вершкове масло кімнатної температури. Перебиваємо до отримання однорідної консистенції.
  2. Додаємо 100 г темного какао-порошку і ще раз добре перебиваємо. Відправляємо суміш в холодильник на 1 годину.
  3. Руками формуємо з шоколадно-бурякової маси невеликі круглі трюфелі (зручно набирати порцію за допомогою чайної ложки). Обкачуємо кожен трюфель в какао-порошку, викладаємо на тарілку і ставимо в холодильник ще на годину.

Спробуйте приготувати хоча б одну з цих страв на Старий Новий рік. Це буде невеликим, але дуже важливим кроком до формування нових кулінарних, а головне здорових звичок у Новому році! Зробіть собі найкращий подарунок – подбайте про своє здоров'я і подаруйте масу незвичайних смакових експериментів.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Передплатіть журнал НВ за спеціальною ціною

До кінця листопада дешевше на 110 грн.
Передплатіть журнал на 12 місяців усього за 559 грн.

Ваш промокод для сплати онлайн – 89790834

Передплатити журнал
Ukraine-2020

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: