П'ять міфів про похмілля. Блог австралійського вченого

0 коментувати
Фото: urban_light/Depositphotos

Фото: urban_light/Depositphotos

Більшість відомих рецептів не працюють. Адже вони не обґрунтовані з наукової точки зору.

Випивати – весело, а ось справлятися з наслідками вживання алкоголю – не дуже. Тому не дивно, що люди по всьому світу шукають способи пом'якшити похмілля.

Розглянемо ж найпоширеніші міфи в цій сфері з наукової точки зору.

«Огортання» шлунка

Багато хто вірить, що склянка молока перед вживанням великої кількості алкоголю може зменшити його вплив, огортаючи шлунок. Жителі середземноморських країн використовують з такою метою ложку оливкової олії. Але, з позиції біології, немає такого поняття як «огортання шлунка». Якщо й існує якийсь ефект, то це уповільнення спорожнення шлунка.

Близько 20% алкоголю всмоктується в шлунку, решта – в кишечнику. Тому будь-яка їжа, що містить жири, протеїни і навіть вуглеводи, яка уповільнює спустошення вашого шлунка, дуже незначним чином уповільнює всмоктування алкоголю.

Ситний сніданок виводить залишки алкоголю

Згідно з опитуванням, проведеним серед 2 тис. британців, смажена їжа на сніданок виявилася улюбленим ліками в боротьбі з наслідками веселого вечора. Також, згідно з дослідженням, 26% опитаних вважають відмінним похмільним сніданком той, в якому є яйця. Але чи є наукові підстави так вважати?

Дослідження на щурах показало, що певний сенс у цьому є. У яйцях міститься цистеїн. Коли щурам вводили смертельні дози ацетальдегіду – токсину, що виробляється тілом під впливом алкоголю, – ті з них, хто отримував також цистеїн, виживали з більшою ймовірністю. Але люди, звичайно, не щури. Принаймні, більшість із них.

Вода никак не поможет преодолеть головную боль, но снизит последствия обезвоживания

Кава робить вас тверезими

Якщо ви п'яні і хочете швидко протверезіти, що ви робите? Якщо вірити фільмам, то п'єте чашку міцної чорної кава. Втім, наука з цим не згодна. Алкоголь діє комплексно і розслаблювально – викликає запаморочення, робить людину забудькуватою. А ось кава навпаки надає стимулювальної дії – приводить у стан бойової готовності, але не справляється із запамороченням і забудькуватістю.

Дослідження, яке вивчало вплив алкогольних напоїв, що містять і не містять кофеїн, на кермування, показало, що кофеїн мінімально знижував дію алкоголю і мало впливав на здатність керувати і на швидкість реакцій. Інше дослідження показало, що кофеїн може підбадьорити, але не впорається із запамороченням і не відновить пам'ять.

Вода перед сном робить голову ясною

У цьому міфі, можливо, є зерно правди. Все залежить від того, на якому етапі і з якими саме похмільними симптомами ви хочете впоратися. Наприклад, вода ніяк не допоможе подолати головний біль, але знизить наслідки зневоднення і позбавить від жахливої ​​сухості в роті.

Виноград і зерно – жахлива парочка

Існує міф, що змішування напоїв погіршує похмілля. Але це не так. Змішування видів алкоголю просто-напросто підвищує ймовірність того, що ви вип'єте більше. Адже ви не зможете контролювати вжите. «Я випив чотири пінти, три шоти і келих вина? Або ж три пінти, чотири шоти і два келихи вина?». У хімії алкоголю, хай то пиво чи вино, немає особливих відмінностей.

Якщо ви дійсно хочете уникнути похмілля, найкраще дотримуватися певних правил. Приміром, не випивати рекомендований тижневий максимум в 14 одиниць алкоголю за один вечір. Пити повільно. Заїдати і чергувати алкоголь з водою.

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation.

Републікація повної версії тексту заборонена.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

 

The Conversation

}

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: