Як перейти на ЗСЖ: три правила. Особистий досвід

0 коментувати
Фото: Maridav/Depositphotos

Фото: Maridav/Depositphotos

ЗСЖ як тренд упевнено набирає обертів

Прихильників і амбасадорів здорового способу життя щодня ​​стає дедалі більше. Для одних це – необхідність, інші свідомо прийшли до такого способу життя. Я ж вирішив провести просто експеримент. Одразу скажу, моє рішення було досить спонтанним, але від цього відчуття азарту тільки збільшувалося.

Останні вісім років моя вага коливалася в районі 94-96 кг. Були періоди, коли від центнера мене відділяло всього пару кілограмів. Ідея провести тримісячний експеримент з переходу на ЗСЖ належала моїй дружині. Скажу чесно: сам навряд чи зважився б.

Власне, сама авантюра полягала в наступному. Протягом 90 днів я виключив зі свого раціону борошняні вироби, солодке, цукор, смажене, газовану воду та інші шкідливі продукти. Це саме стосується і алкоголю. На заміну прийшли різноманітні овочі і фрукти (сезонні і заморожені), різне насіння, зелень, крупи. З м'яса в раціоні залишив лише курку й індичку. Також у моєму житті з'явилися щоденні тренування, яких до цього не було протягом багатьох років.

Після закінчення експерименту і скинутих 11 кг (сподіваюся, назавжди) я виділив для себе три основні правила, без яких подальше занурення у світ ЗСЖ, який, як виявилося, зовсім і не страшний, буде досить проблематичним.

1.Правільное харчування = корисні продукти + правильні порції + задоволення від приготування + задоволення від поглинання.

Те, що потрібно їсти корисні продукти, і так зрозуміло. Але важливо також не забувати про їх "дозування". Для цього можна рахувати калорії або міряти розмір порції на вагу, а іноді і на око. В середньому один прийом становив приблизо 350-400 грамів. Що стосується розмірів, можна легко запам'ятати ось таку "ручну" підказку. М'ясо/риба – долоню, овочі – дві долоні, каші/сир – кулак.

Тепер про задоволення від процесу приготування. В епоху інтернету доступ до рецептів дає змогу вибрати сотні варіантів сніданків, обідів, вечерь і перекусів. Завдяки цій різноманітності рецептів я вже поповнив свій лонг-ліст незвичайними стравами і дізнався про користь багатьох нових продуктів, які раніше навіть не використовував у своєму раціоні. Їх комбінації бувають дуже незвичайними за смаком, а ідеї з подачею перевертають розуміння про прийом домашньої їжі.

Також зазнав на собі силу щотижневих розвантажувальних днів і 16-годинного голодування. Досвід безцінний, але використовувати такі методики надалі поки не готовий.

  1. Фізичні навантаження = графік + дисципліна + прислухатися до свого тіла.

Перші тижні, не приховую, були досить складними. Щоб дотримуватися графіку щоденних тренувань і привчати себе займатися, потрібно час. Зате з кожним днем ​​самоконтролю відчував, як тіло починає працювати по-іншому. Часом доводилося себе змушувати робити другий/третій підхід вправ, але думка про кінцеву мету перемагала секундні помутніння в мозку. Хоча, звісно, лінь часом брала наді мною гору. Тоді я шукав інший замінник фізичного навантаження у вигляді пішої прогулянки у швидкому темпі або додаткової пробіжки.

Щоб привчити себе до тренувань, потрібен час

Чергування силових і кардіотренувань давало організму можливість не тільки напружуватися, а й відпочивати, не перетворюючи мене на зазомбованого качка-зсжника. Під час експерименту я включив ще підготовку до двох пробігів на дистанцію 5 км. На літо та осінь уже заплановано інші спортивні заходи, одним з яких стане Пробіг у вишиванках.

  1. Психологічна складова = настрій на результат + підтримка оточуючих + задоволення від самого процесу.

Звісно, я розумію, що в ідеалі потрібно зробити так, щоб здорове харчування і тренування стали звичним явищем. Адже зараз, після закінчення експерименту, існує небезпека, що всі скинуті кілограми повернуться. Ніхто не говорить, що тепер я більше ніколи в житті не буду їсти свинину або не зможу дозволити собі випити келих холодного пива. Просто тепер я завжди звертаю увагу на те, чим насичую організм і як це може позначитися на моєму тілі.

Я досі перебуваю у процесі самовдосконалення. І бажання з'їсти чогось солоденького або того самого, з колишнього раціону, часом відвідує (звісно, в десятки разів рідше, та все-таки). Але я з оптимізмом дивлюся в майбутнє, дуже ціную підтримку оточуючих (рідних, друзів, колег), намагаюся отримувати задоволення від процесу і ставлю перед собою нові цілі.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів
Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: