Історично так склалося, що український народ протягом майже всього свого існування перебував під впливами інших народів та культур. Україна різними частинами переходила під владу Литви, Австрії, Угорщини, Польщі, Росії, Туреччини. Подібні процеси відобразилися і на мові, і на культурі, і, вочевидь, на їжі. Саме тому кухня різних регіонів України відрізняється, адже вони перебували під впливом харчових традицій різних етнічних груп. До того ж певним регіонам нашої країни притаманні специфічні продукти через кліматичні та географічні відмінності. Саме тому українську кухню не можна розглядати як щось однорідне. Вона строката, а гастрономічна культура кожного регіону — унікальна.
Протягом трьох експедицій, котрі Євген Клопотенко здійснив за останні три роки, то шукаючи українські автентичні страви, то досліджуючи
борщ, кулінарний експерт об'їздив усю Україну та переконався в тому, наскільки різні традиції можна зустріти в різних областях, а часом і всередині однієї.