Не тільки борщ і пампушки. Шість ресторанів сучасної української кухні в Києві
НВ вибрав шість столичних ресторанів сучасної української кухні і розповідає, які традиційні і незвичайні страви подають в них.
100 років тому вперед

100 років тому вперед весною 2019 року відкрила співзасновниця Нової Пошти Інна Поперешнюк, шеф-кухар ресторану — Євген Клопотенко. Заклад — мікс традиційної кухні та сучасних технологій. «Це не ребрендинг борщу з пампушками, а принципово нова сучасна форма української кухні з власними суперфудами, унікальними рецептами і новими традиціями з довгим корінням», — кажуть в закладі.
В меню ресторану легкі і корисні страви, які доводять, що пейрінг української кухні і вина не має звучати абсурдно. Несподівана позиція в 100 років тому вперед — закуска з бджолами, маслом чорним перцем і щавлем (75 гривень). В меню є три види супів (120 — 135 гривень) і чотири десерти на вибір (98 — 125 гривень). З основних страв — подрібнена яловичина з печі (193 гривні) і лісовий сом з соусом з буряка (243 гривні). Також готують галушки, борщ і банош з бринзою.
Де: вулиця Володимирська, 4
Остання Барикада

Остання Барикада — гастрономічно-мистецький громадський простір сім'ї ресторанів Діми Борисова. Ресторан був відкритий в 2016 році на Майдані Незалежності біля Лядських воріт. За словами команди, ОБ це не просто ресторан, а й музей трьох революцій на Майдані. У закладі проводять виставки, концерти та обговорення. Тут готують сучасні українські страви, подають алкоголь вітчизняних виробників і домашні настоянки і наливки.
В ОБ вам запропонують домашню смажену ковбасу (99 гривень), форшмак (99 гривень), солоне і копчене сало (49 гривень). В основному меню — курча з медом (148 гривень), банош з беконом (138 гривень) і філе сома зі шпинатом і сиром (199 гривень). У закладі також готують чотири види вареників (99 гривень), червоний і зелений борщі (79 — 89 гривень).
Де: Майдан Незалежності, 1
Barvy

Ресторан Barvy давно став для багатьох улюбленим місцем з українською кухнею. У закладі готують страви з різних регіонів України, а за меню відповідає бренд-шеф Сергій Байсаревіч — шеф ресторану Serebro. За бар відповідає Назар Макаров, призер всесвітнього чемпіонату Angostura Cocktail Challenge. Коктейлям в Barvy приділено окрему увагу, ресторан спеціалізується на фудпейрінгу і до деяких страв заздалегідь пропонують певний коктейль, їх подають за фіксованою ціною 205 гривень.
На перше в Barvy подають окрошку з м’ясом оленя (125 гривень), зелений і червоний борщі (135 гривень) і курячий суп з м’ясом зайця (135 гривень). Є п’ять видів вареників (165 — 195 гривень) і стільки ж десертів (45 — 165 гривень). Серед позицій основного меню — пара котлет по-київськи (210 гривень), фарширований короп з грибним соусом (195 гривень) і каре молочного теляти (195 гривень).
Де: вулиця Мечникова, 3
Канапа

Уже легендарний ресторан нової української кухні сім'ї ресторанів Діми Борисова був відкритий в 2013 році на Андріївському узвозі. У Канапі готують з локальних продуктів і міксують традиційну кухню з сучасними технологіями, зокрема — з молекулярною кухнею. Всередині закладу — колоритний дизайн і велика зелена тераса з видом на місто. Канапа двічі отримувала премію Сіль як найкращий ресторан української кухні в 2016 і 2019 роках. Три роки тому ресторан відкрився і у Варшаві.

У Канапі подають чотири види ікри: щуки, оселедця, форелі і осетра (89 — 899 гривень), устриці Fine de Claire і Чорна перлина. У ресторані готують хліб плацинди (69 гривень), національну страву південного заходу України. Тут також є страви на грилі, наприклад, смажене курча з часниковим соусом і овочами (269 гривень) або язик з баношем і кефірним соусом (169 гривень).
Де: Андріївський узвіз, 19А
Sho

Ресторан української кухні Sho в 2018 році відкрили співзасновники The Burger і The Bar Дмитро Заходякін і Аліна Косичкина. Творці закладу позиціонували Sho як найбільший ресторан української кухні в Києві, площа приміщення — 1200 квадратних метрів. У ресторані два поверхи з панорамними вікнами близько 300 посадкових місць. Акцент робили на традиційні страви без складнощів.
В меню Sho борщ на юшці з бичачих хвостів (150 гривень) і юшка з карпатських білих грибів (190 гривень). Серед основних позицій — банош (160 гривень), деруни зі сметаною, червоною або щучою ікрою (130 — 240 гривень), зрази з капустою або м’ясом (120 — 140 гривень). Також пропонують вісім видів вареників і чотири види млинців.
Де: вулиця Мечникова, 18
Глек

Глек — ресторан сучасної київської кухні, який відкрився на Великій Житомирській у липні цього року. Тут готують страви з сезонних локальних продуктів. Серед закусок — кабачкові оладки з грибним паштетом (115 гривень), печінковий торт з горіховим кремом на основі кабачкової ікри (125 гривень) і салат з рапанами (175 гривень). В основному меню, звісно, котлета по-київськи (225 гривень) і філе судака з щавлем і сметаною (255 гривень). На десерт пропонують київський торт (115 гривень) і еклери зі згущеним молоком і маком (95 гривень).
Де: вулиця Велика Житомирська, 6/11