15 виноробень,
які закохують в українське вино

Українське вино стає все більш відомим світові - цьому сприяють міжнародні виставки та конкурси, та й самі виноробні роблять чудовий продукт, що припадає до душі не лише українцям, але й іноземцям. NV розповідає про виноробні, які були відзначені відомими експертами та конкурсами та подобаються редакції.
Текст: Юлія Звєрькова

Колоніст

Одеська обл., Болградський р-нс. Криничне,
вул. Болградська, 4

Колоніст

С
Сімейна виноробня Колоніст заснована родиною Плачкових у 2005 році. Плачкови - болгари, предки яких переселилися на землі Бессарабії, рятуючись від османського ярма. Рід Плачкових осів у селі Чешме-Варуіта (перша назва Криничне), яке розташовується на березі найбільшого в Україні озера – Ялпуг.

Згодом болгари отримали статус колоністів - вільних від кріпосного права громадян. Болгари-колоністи зберігали і передавали з покоління в покоління майстерність фракійських виноробів, і засновник Іван Васильович Плачков назвав свою сімейну виноробню на честь них. За майже 19 років існування вина Колоніст завоювали не тільки Україну, а й зарубіжжя, змогли підкорити серця українців, вимогливих англійців і досвідчених французів.

Гордістю виноробні є виробництво двох сортових вин з українських сортів винограду Одеське Чорне та Сухолиманське, на базі яких був створений бренд «українське вино».
Іван Плачков управляє виноробнею разом зі своєю дружиною Аллою та сином Григорієм.

Більше 60 га виноградників, які підрізають за методом Гюйо та Кордон, зростають на суглинкових ґрунтах, багатих на мінерали, з глибокими покладами вапняку. Ці системи обрізки забезпечують низьку врожайність та у поєднанні з особливим терруаром народжують високоякісний виноград. Поєднання унікального терруару та новітнього обладнання з Франції, Німеччини та Італії разом з традиційними барріками зі 100-річного французького дуба дають Колоністу повне право пишатися високою якістю своїх вин.
Вина Колоніст були двічі представлені у Парламенті Великобританії, у посольствах Бельгії, Франції, Польщі, Болгарії, Греції та Німеччини, у Посольстві України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Видатний винний експерт Оз Кларк та  найкращі британські винні журналісти високо оцінили вина Колоніст у 2011 та 2017 роках.

У 2024 українські вина були надані для оцінки найкращими світовими експертами Masters of wine – 6 експертів з 5 різних країн. Серед вин були два вина Колоніст – ігристе класичним методом Біссер та Каберне-Мерло Висока Гама. Обидва вина увійшли у ТОП-24 вин Україні за результатами сліпої дегустації.

Іван Плачков

засновник сімейної виноробні Колоніст

Саме Одеське Чорне стало флагманом нашої виноробні. Ми були перші, хто повірив у цей сорт та серйозно звернув увагу на виготовлення сортового вина з Одеського Чорного. До перших сортових вин Колоніста, виноград Одеський чорний використовувався виключно у якості додатку до сусла, щоб збільшити об’єми та насиченість інших вин. Виноград продавався дешево і мало хто ставився до нього серйозно. Зараз ми спостерігаємо бум виробництва Одеського Чорного. Кожне Одеське Чорне з різних куточків України різне й неповторне. Це прекрасно, адже тільки ринкова конкуренція підвищує якість продукту

Leleka Wines

П
Перше вино під цим брендом було презентоване 16 жовтня 2020 року, хоча переробка винограду почалася ще у 2019 році. Назва бренду дуже символічна, адже лелека - один із символів України. З початком повномасштабного вторгнення росії від ударів снарядами на складах було знищено понад 70 тисяч пляшок виноробні. Але власники не здалися та продовжили розвивати бізнес, і сьогодні Leleka Wines  радує поціновувачів вина ігристими, білими та червоними винами. Ви можете спробувати вино з сорту винограду Одеський чорний або Сухолиманський, а до легких закусок чи у якості аперитиву підійде ігристий брют.
Вина бренду двічі брали участь у Austrian Wine Challenge - найбільший офіційно визнаний у світі дегустаційний конкурс вин. Срібні медалі серед червоних отримали Leleka Cabernet, Leleka Merlot та Leleka red. Відзнаку (бронзову нагороду) отримало Leleka Cabernet Reserve, витримане 6 місяців в дубовій бочці. Серед білих вин отримали відзнаку Leleka Chardonnay та Leleka Chardonnay Reserve. А Одеський чорний отримав золото. Середній бал виноробні в особистому рейтингу дегустаційного конкурсу був настільки великий, що бренд отримав окрему відзнаку - «зірку виноробні».

Stakhovsky Wines

Г
Гасло цієї виноробні - чесне українське вино. Перша ракетки України Сергій Стаховський вирішив опануввати виноробство наприкінці 2015 року – після тривалої роботи у Франції. Тенісист взяв в оренду 20 гектарів землі на Закарпатті та почав вирощувати Мерло, Сапераві й Трамінер рожевий. Два роки команда Stakhovsky Wines культивувала ґрунт, пересаджувала виноград, поливала. І лише у 2018-му новоспечений винороб зібрав свій перший урожай. У колекції найкращого українського тенісиста представлені Ace by Stakhovsky Merlot, Ace by Stakhovsky Saperavi та W by Stakhovsky Traminer. «Ace» у перекладі означає «подача навиліт», а «W» походить від слова «win» – перемога.
Річний обсяг складає 60 тисяч пляшок. Основними сортами, з яких роблять вина, є Шардоне, Трамінер, Рислінг, Сапераві, Мерло, Каберне-Совіньйон. У виноробні також зазначають, що це українське вино представлене у Всесвітньому Музеї вина в Бордо, Франція. Крім того, співзасновник goodwine Дмитро Кримський разом із Сергієм Стаховським та виноробами Бургундії роблять вино Victoria з сорту Піно Нуар задля вшанування загиблої внаслідок російської атаки сомельє Вікторії Замченко.

Artwinery

Г
Це наймасштабніше підприємство у Східній Європі з виробництва ігристих вин класичним методом Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці. Після початку повномасштабного вторгнення росії підприємство, що було розташоване у Бахмуті, змушене було релокуватися в Одеську область. Сам завод у Бахмуті та склади законсервували.

«Унікальність кожного вина з колекції Artwinery залежить від купажу - поєднання різних сортів винограду у особливих пропорціях. Ми використовуємо традиційні європейські сорти: для білого ігристого - легкі та сонячні Піно і Шардоне, пікантно-гіркуватий Аліготе, обволікаюче медовий Рислінг, а для червоного купаж складається на основі сап'янових тонів групи Каберне, терпких ягідних ноток Мерло і бархатистих відтінків Сапераві», - кажуть на сайті.

Beykush winery

В
Виноробня Бейкуш була заснована родиною Шнейдеріс, підкерувавшись засновникові Євгенію Шнейдерісу. Виноробня знаходиться в мальовничій місцевості поблизу села Чорноморка, біля Очакова, на мисі Бейкуш, обмеженому Березанською затокою і Бейкушською бухтою. Серед вин виноробні - моносортові та амфорні сухі вина, ассамбляжні сухі вина Артанія, а ще витримані, із серії під назвою History. Солодкі вина від Бейкуш виходять під назвою Passion. Цього року три вина (Тельті Курук 2023, Arbina 2021 та Loca Deserta 2020) увійшли до списку 24 кращих українських вин за версією провідних Masters of wine Європи.
У 2021 році Дженсіс Робінсон - журналістка, письменниця, винна оглядачка Financial Times, володарка Ордена Британської імперії і консультантка з питань вина королеви Єлизавети II відзначила два вина від Бейкуш - Kara Kermen та Timorasso. Вони отримали 16,5 та 15,5 балів від винного критика відповідно. 15,5 балів відповідає бронзовій медалі престижного конкурсу, означає більше, ніж Відмінне вино, що тяжіє до Видатного (16 балів).  Вино Шардоне Резерв отримало дуже високу оцінку Decanter World Wine Award 2022 — 95 балів (Золоту медаль) у 2022 році. Варто спробувати Sauvignon Blanc Reserve 2021 від Бейкуш - ось як його описує сомельє Олександр Меєр:

Олександр Меєр

сомельє

Очаково-прилиманська макрозона, частина водорозділового плато між Бузьким та Березанським лиманами Південного степу, темно-каштанові суглинкові ґрунти. Експериментальна ділянка (до 3 бочок на рік). Вініфікація у сталі. Рік витримки у дубі. Аромат фруктовий з відтінками медових стільників, стиглий аґрус, відтінки соломи та прянощів. Смак свіжий з пряним стрижнем та фруктовим посмаком з легкою гірчинкою, яка трохи посилюється з нагріванням. Воно посіло друге місце.

Father's Wine

В
В 2008-2010 роках  успішний гусятинський підприємець Володимир Буячок заклав перші підвалини майбутньої виноробні. Висадив перші лози 38 сортів технічного та столового винограду, більшість з яких були новими та нетрадиційними для українського виноробства, з метою вивчення виноробного потенціалу Тернопільщини. Його експеримент був успішним, і в 2010 році виноробня була заснована. У 2018 році Володимир Буячок пішов із життя, залишивши ідею сучасного крафтового вина, яку підтримували його діти та дружина. Його донька Оксана та син Тарас вирішили продовжити справу батька, перетворивши його хобі на справу життя. Вино назвали на честь батька — Father's Wine.
У 2019 році бренд успішно отримав ліцензію для малих виноробів та офіційно вийшов на ринок України, ставши першим в історії Тернопільщини виноробним заводом із власним виноградником та унікальними сортами. Сьогодні Father's Wine - це 6 га власних виноградників у Гусятині з виробництвом 50 тисяч пляшок на рік.
У коментарі для NV представники зазначають, що збір винограду проводиться вручну, а на виноградниках не використовуються пестициди та шкідливі речовини. В лінійці ви можете знайти вина Pet Nat (натуральні ігристі, що розливаються у пляшки після того, як завершиться перша ферментація), Рислінг та Мускат оттонель, а також флагмани - Рожевий квадрат з американського сорту Юпітер, Бурштинове коло, що витримується в українських та італійських амформах, а також у французькій та українській дубовій бочці,  та Йоханітер. Любителям червоних вин сподобається Мерло, Каберне совіньйон, Сапераві та Піно Нуар. З 2022 року вина продаються в Естонії, Грузії, Японії.

«Зовсім скоро Fathers Wine з'явиться на прилавках у США та Швеції», - кажуть в  Father's Wine.

Chateau Chizay

Ш
Шато Чизай заснована у місті Берегові на Закарпатті, в урочищі Чизай, у 1995-му році, де почалося будівництво Шато на місці старого пустиря. Виноробня народилася з мрії власника компанії, уродженця Закарпаття Геннадія Гудмана. Йому любов до рідної землі та виноградарства прищепив дід. Він наважився на заснування виноробні в економічно складні 1990-ті, після тотального занепаду виноградарства і виноробства. Через «антиалкогольну кампанію» Горбачова на Закарпатті було вирубано 90% виноградників, у тому числі старі сортові лози. А, до прикладу, тільки про саме урочище Чизай відомо, що там вирощували виноградники й робили вино ще у XIII столітті.
Гордість компанії – її власні виноградники: 272 гектари у трьох масивах на Закарпатті, у мікрозонах, які найкраще підходять для вирощування винограду. 272 гектари – це близько 1 мільйона 100 тисяч виноградних кущів, що відповідає кількості населення Закарпаття. Плантації були закладені у 2006 році й цьогоріч компанія відзначає «повноліття» виноградників – 18 років. Вважається, що це саме той вік, коли лоза входить у найкращий період. Масив в урочищі Мала Гора поблизу Берегова називають найкрасивішими виноградниками України та одним із символів Закарпаття.
На плантаціях Шато Чизай зростають майже два десятки технічних (для вина) сортів. Це класичні світові виногради, як-от Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Мерло, Піно Нуар, Піно Блан, Трамінер Рожевий, Ґевюрцтрамінер, Мускат Оттонель, Совіньйон Блан, Рислінги Італійський і Рейнський. А також – ексклюзивні для України Черсегі Фюсереш, Блауфранкіш і Фурмінт. У компанії вважають, що вино повинне мати власний характер та відображати місцевість, де зростає. І винам із сортів, з якими працюють тільки в Шато Чизай, є особлива увага. Зокрема, це ігристі та солодкі за складними технологіями.
Шато Чизай із 2012 року переходить на виготовлення вина тільки з власного врожаю. Тоді ж уперше випускає Троянду Карпат – марочне десертне вино за рецептом 1959 року. Свого часу воно було візитівкою Закарпаття, але наприкінці XX століття випуск припинили. Щоби відродити його, компанія заклала виноградник сорту Трамінер Рожевий із найкращих саджанців, які знайшли у Австрії. Сьогодні Троянда Карпат є найтитулованішим вином України (медалі конкурсів з Парижа, Брюсселя, Дюссельдорфа, навіть Токіо та Лондона, де отримала нагороду найвпливовішого у винному світі конкурсу Decanter). Це вино є Амбасадором виноробства України в La Cité du Vin – головному музеї вина в світі у французькому Бордо. Має неофіційний статус «найкращого подарунка з України».
19 серпня компанія розпочала те, що виноградарі і виноробі називають «сезон»  – збір винограду. Першими збирають на визначених ділянках той виноград, що призначений для ігристих вин. Це, зокрема, флагманський сорт компанії Черсегі Фюсереш (Черсегі пряний), який є есклюзивним для України – тільки Шато Чизай офіційно вирощує його і створює вино з цього винограду (сорт угорської селекції, якому чудово підходить теруар). Із цього винограду головний винороб компанії  Золтан Удваргелі створює ігристе вино методом Шарма-Мартінотті Carpathian Sekt та ігристе за традиційним методом шампанізації Sekt Selection. Це перше ігристе «за класикою», створене з сорту.

А ще цьогоріч майстри Шато Чизай самі кидають собі виклик – уперше зробити ігристе вино у стилі Blanc de Noirs - біле вино, виготовлене з червоного винограду. Для цього влаштували ранній збір сорту Піно Нуар.
Загалом компанія доволі часто випускає нові релізи, попри те, що і так має широкий асортимент вин – більше 40 позицій. Але те, що диктує виноград (а це щороку інша історія, адже лози дорослішають та розвиваються, змінюються погодні умови) та натхнення до творчих пошуків стимулюють робити новинки.

Два роки поспіль Шато Чизай випускає вино в стилі Orange Wine і є єдиною щонайменше в Україні, хто робить це із сорту Фурмінт. І саме цей сорт дозволив створити вино, що нині є «зіркою» Шато Чизай – Furmint Late Harvest. Це солодке вино з ягід пізнього збору, вражених благородною цвіллю Botritis cinerea. Вона збагатила аромат і смак вина тонами цитрусових, стиглої айви, соковитого персика, груші, родзинок і меду. Природних умов для створення цього вина чекали 5 років, і врожай 2022-го був успішним.
Зараз це вино вже має низку міжнародних нагород, є амбасадором українського виноробства в музеї в Бордо та увійшло до TOP-12 вин України від експертів Masters of Wine). Обсяги виробництва компанії складають до мільйона пляшок на рік, і це значно менше, ніж виноробня продукувала до зміни концепції – переходу тільки на власний виноград.

Геннадій Гутман

засновник і власник виноробні Шато Чизай

Великі справи виростають із великих мрій. Коли на початку 1990-х я задумав створити виноробню, здавалося, що це близько до божевілля. В Україні і в нашому Закарпатті зокрема не було для цього передумов, передовсім економічних.  Виноградники, що «вписані в ДНК» регіону протягом століть (доказові дані про виноробство у нашому краї говорять про історію не менше 2 тисяч років) – у занепаді.

Виноробні підприємства – розвалені чи розкрадені. А ті, що ще животіли, на жаль, не давали надію на новий розквіт галузі. Але тому це й стало мрією, певно, навіть Мрією. Закарпаття – виноробний регіон Європи, так має бути. Тож, можна сказати, я націлився на відновлення історичної справедливості.

Відверто: в цю ідею тоді мало хто вірив, окрім мене. Надто складний стан справ і надто амбітна ціль. Але я розпочав. І у 1995 році в Шато Чизай стала першою в Україні приватною виноробнею, створеною з нуля, а не на рештках підприємств радянського часу. У 1997-му році на місці колишнього пустиря, де збудували підприємство, розлили першу пляшку вина.

А сьогодні Шато Чизай – компанія, що створює вина тільки зі свого винограду. Наші виноградники – один із символів Закарпаття. Ми експортуємо вина в 21 країну світу, здобуваємо нагороди світових конкурсів. Активно беремо участь у міжнародних заходах, провадячи так звану «винну дипломатію»: представляємо Україну в світі, доводимо, що наша держава – місце, ще живуть працьовиті (а ще незламні!) люди і створюються найякісніші продукти.

Вино – це завжди про цивілізацію, про культуру, воно об’єднує людей. А ще ми ніколи не зупиняємо і постійно шукаємо, створюємо нове. Ми створили і нове виробництво – міцних виноградних напоїв, це, до речі, теж про відродження традицій Закарпаття. А цього сезону знову представимо новинки, розширивши асортимент цікавих вин. І дуже радітимемо, якщо українці більше уваги приділятимуть вітчизняному продукту, в тому числі й вину – зараз саме час обирати українське.

Biologist Wine Company

Ц
Це крафтова виноробня під Києвом від власника і винороба Ігоря Петренка.

Ігор Петренко

засновник і власник виноробні Biologist Wine Company

«Чи вино моя пристрасть? —  Це сенс мого життя...» — каже Ігор.

«Нашу виноробню можна порівняти з витонченою симфонією, яку складають роки досвіду, сміливі експерименти й любов до виноградної лози та природи. Починалось усе з кількох рядів винограду, які наш винороб Ігор Петренко доглядав як скарб, що з часом перетворився на 27 унікальних вин у нашій лінійці. Ми працюємо з біодинамічним та органічним підходами, де кожен етап відбувається в гармонії з природою. Це не просто виноробня, а справжній живий організм, де кожен виноградник розповідає свою історію», - коментують для NV у компанії.

Ключові сорти винограду, що вирощуються в Київській області (с. Лісники та с.Н.Безрадичі) — це Піно Нуар, Каберне Совіньйон, Грюнер Вельтлінер, Мюллер-Тургау, Гевюрцтрамінер, Рислінг і Шардоне. В цьому році посадили Сухолиманський, Аліготе та Дублянський. Обсяг виробництва складає 40 тисяч пляшок на рік.

«Наші вина-флагмани — це, безсумнівно, Марево, технологія аппасіменто з підв’яленого винограду, лімітоване вино, яке виробляється раз на три роки, вино є перлиною у творчості Ігоря Петренко. Вина Ренесанс біле та червоне створені з купажу декількох сортів винограду та відображають усвідомлення української культури, лінійка Першотвір купажі сортів винограду, що зростають на київських виноградниках та зроблені з біодинамічних підходом, що передають максимально природний смак, який передає дух нашої землі», - кажуть у компанії.

За останній рік вина здобули кілька престижних нагород. Зокрема, Ренесанс червоне 2021 — бронзова медаль (87 балів) та Шардоне 2021 — бронзова медаль (87 балів) на Decanter World Wine Awards (DWWA) — один із найвідоміших і найвпливовіших винних конкурсів у світі. На конкурсі WineLovers 2024 Першотвір Червоне 2022 з винограду з Київщини отримав срібну медаль (89 балів), а Biologist Orange Blend 2023 з двомісячною витримкою на вичавках - бронзову медаль (84 бали).

Grande Vallee

Т
Торгова марка Grande Vallee заснована в 2015 році власниками виноробні Вінтрест, в 2022 році компанія зробила ребрендинг і на сьогодні виготовляє 100 тисяч пляшок на рік.

Ксенія Фільцева

бренд-менеджерка компанії Grande Vallee

Grande Vallee в перекладі з французької мови - Велика Долина, названа на честь регіону розташування виноградників в Одеській області. Маємо власні виноградники - 140 га, використовуємо тільки сучасне обладнання (Bucher Vaslin, Zip Technologies, Velo, Della Toffola).

Наша лінійка вин включає в себе ординарні вина - білі, рожеві, червоні, ігристі вина зроблені методом шарма та класичним методом шампанізації і нещодавно наша лінійка поповнилася червоними винами, які витримуються у французьких барріках. І незважаючи на свій недовгий термін існування, ТМ Grande Vallee вже є володарем престижних нагород на конкурсах.

Вина Grande Vallée White Brut 2023 «Méthode Charmat», Grande Vallée White Brut 2020 «Méthode Traditionnelle» та Grande Vallée Saperavi Reserve 2022 увійшли до списку кращих українських вин за версією провідних Masters of wine Європи. Також вина Grande Vallee отримали високі оцінки від винного журналу Decanter.

Родинна виноробня Villa Tinta

V
Villa Tinta - це родинна виноробня. Її засновник  Валерій Тінтулов відкрив першу приватну виноробню в незалежній Україні ще в 1991 році, а  за його науковими роботами та рекомендаціями проводились насадження виноградників по всій Одеській області. Це єдиний і основний  бізнес родини, і тому всі залучені до справи. Зокрема, співвласники виноробні Костянтин та Юрій Тінтулов вже 27 років займаються виробництвом та реалізацією вина.
Виноробня розташувалася в селі Оксамитне Болградського району Одеської області. Починаючи з 1998 року і до 2017 займалась тільки первинним виноробством: тут вирощували виноград і переробляли на власних потужностях, відправляючи на експорт та по іншим винзаводам України. А у 2017 році обрали шлях і переналаштували діяльність під власну торгівельну марку.

Юрій Тінтулов

Cпіввласник Villa Tinta

Виноробня Villa Tinta, виноробне підприємство  Винхол Оксамитне, почало свою діяльність ще в 1998 році. Виноград для нашого вина ми отримуємо саме з насаджень, датованих тим роком. Ми маємо найбільші насадження сорту винограду Одеського чорного, це понад 120 га із понад 500 га загальних власних виноградних насаджень. Абсолютно весь збір врожаю відбувається вручну ,що дозволяє зберегти найкращу якість винограду.

Виноробня розташувалася в селі Оксамитне Болградського району Одеської області. Починаючи з 1998 року і до 2017 займалась тільки первинним виноробством: тут вирощували виноград і переробляли на власних потужностях, відправляючи на експорт та по іншим винзаводам України. А у 2017 році обрали шлях і переналаштували діяльність під власну торгівельну марку.

Констянтин Тінтулов

Cпіввласник Villa Tinta

За цей рік ми брали участь у Wine&Spirits Ukrainian awards 2024, де наша новинка 2024 року - десертне кріплене вино з сорту Одеський чорний - отримала золото, і лише пів бала не вистачило до платини. Тихе вино Villa Tinta  Pinot Noir 2023 Premium Collection та новинка ігристе Tintarella Brut Rose за напівкласичною технологією шампанізації отримали бронзу. А новинка Villa Tinta Pinot Grigio 2023 Premium Collection та Оdesa Black Villa Tinta 2020 Premium Collection,Odesa Black 2019 VIP Collection отримали срібні винагороди.

Вина Villa Tinta Sukholymansky Premium Collection 2022 та Villa Tinta Odesa Black Premium Collection 2020 також увійшли до списку кращих українських вин за версією провідних Masters of wine Європи.

Gigi winery

І
Історія виноробні розпочалась у 2010 році. Відомий у Вінницькій області бізнесмен та будівельник Володимир Гігінеішвілі тоді знайшов у виноробстві своє хобі, яке з часом перетворилось у справу життя. Маючи грузинське коріння, він завжди гарно розбирався у винах, та з притаманною йому енергією почав відроджувати виноробство на Поділлі. У 2013 році у мальовничому селі Корделівка запрацювало виробництво. А побудований спочатку винний погріб, трансформувався в оснащені за останнім словом техніки виноробню, лабораторію та сховище. Усі вина виготовляються з особливим трепетом та увагою, а більшість процесів проводяться вручну.
Обсяг виробництва - 35 тисяч пляшок на рік. Основні сорти винограду: Шардоне, Ркацителі, Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Одеський чорний. Є 3 лінійки: Original (сухі та напівсолодкі без витримки), Reserve (сухі витримані вина), Family collection (сухі витримані вина з селекцією). На виробництві у Корделівці проходять екскурсії, де кожен охочий може познайомитись з винною історією Дому, дізнатись про особливості та тонкощі виробництва, витримки та споживання вин. Вина від Gigi winery славляться своїми витонченими смаками, та отримують найвищі нагороди, як на міжнародних, так і всеукраїнських конкурсах. Головна нагорода в цьому році, на сьогодні — вино Alibernet reserve 2022 увійшло до топ 24 вин України за версією провідних Masters of wine Європи.

my Wine від Едуарда Городецького

В
Вино ТМ my Wine створює одеський винороб Едуард Городецький. Він 20 років пропрацював на Одеському коньячному заводі, пройшов шлях від технолога до Голови правління ПрАТ «ОКЗ». У 2021 році він пішов з підприємства за своєю мрією: створити своє шато і своє вино.
На сторінці бренду зазначається, що Ігристе my Sparkling Wine Brut Rose в 2023 році вдруге поспіль стало амбасадорським вином від України у Всесвітньому Музеї Вина в Бордо. А Rose my Wine Eduard Gorodetsky 2023 увійшло до списку 24 кращих вин України за версією провідних Masters of wine Європи цього року.

Bolgrad

І
Історія виноробні починається з давньої традиції виноробства у цьому регіоні. Болград, відомий своїм родючим ґрунтом та сприятливим кліматом, став ідеальним місцем для вирощування винограду протягом століть. Винороби успадкували цю історію та поєднують традиційні методи виноробства із сучасними техніками.
В асортименті виноробні представлені як класичні сорти, так і бленди, кожне з яких має свій характер. З останніх нагород - вино Bolgrad Cabernet Sauvignon Reserve Bolgrad 2021 потрапило в топ 24 найкращих вин України за версією провідних Masters of wine Європи.

SHABO

Н
На основі багатовікових традицій шабського виноробства у 2003 році було створено компанію SHABO – український виноробний комплекс з повним циклом виробництва. Продукцію компанії відзначено понад 500 нагородами авторитетних міжнародних конкурсів, серед яких Decanter Wine Awards, Mundus Vini, New York IWC та інші. А в 2021 Україна вперше завоювала два золота на лондонському Decanter, саме завдяки Chardonnay Shabo Grande Reserve 2015 і Cabernet Shabo Grande Reserve 2017, які отримали 95 балів із 100.
Вино компанії експортується до 22 країн світу та займає почесне місце у найвідомішому Музеї вина у Бордо, його можна зустріти у винній карті ресторанів Michelin через ексклюзивність українського теруару та сортів. Виноробня брала участь в унікальній презентації найкращих вин світу в паризькому готелі George V. Сьогодні широкий асортимент продукції SHABO представлено в усіх регіонах України, а також у 20 країнах: США, Бразилії, Канаді, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Італії, Данії, Чехії, Грузії, Ізраїлі, Бельгії, Польщі, Латвії, Литві, Казахстані, Нігерії, Естонії, Японії, Китаї.

Frumushika-Nova family winery

Д
До 1946 року родина Паларієвих жила і успішно розвивала виноробство на місці молдавського села Фрумушика-Нова. Навесні цього ж року, мешканці цього та ще 5 сусідніх сіл були змушені залишити свої домівки у зв'язку з організацією військового полігону радянською владою. Влітку 2006 року на місці колишнього військового полігону та раніше зруйнованих сіл Олександр Паларієв розпочав будівництво Центру етнографічного, сільського зеленого туризму та сімейного відпочинку "Фрумушика-Нова" та відродив історичні традиції сімейного ремесла.
На сьогодні сучасна виноробня Frumushika-Nova family winery щорічно виробляє понад 35 000 пляшок вина, має 10 га власних виноградників та 11 сортів винограду, впровадила органічний підхід захисту та має автоматичну лінію розливу. Виноробня виробляє вино з сортів Сухолиманський, Одеський чорний, Цитронний магарача, Каберне Совіньон, ігристі вина за традиційною методикою шампанізації, вина Pet Nat, Long Skin Contact та нефільтровані. Вино Frumushika-Nova Muscat Ottonel Not Filtered 2022 увійшло в топ 24 найкращих вин України за версією Masters of wine Європи цього року.

Читайте також

33 роки Незалежності. Успіхи українців на міжнародній творчій арені, якими ми пишаємося

Напередодні Дня Незалежності України NV пригадує ключові перемоги України в сфері культури та креативу, адже українці продовжують дивувати не тільки світ, а й самих себе.
Читати статтю

Вісім українських шефів розповідають, що варто готувати на День Незалежності України

До Дня Незалежності NV зібрав думки відомих кулінарів про страви, які могли б відобразити багатогранність української кухні на святковому столі
Читати статтю
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я
© ТОВ «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «МЕДІА-ДК».
Всі права захищені. E-mail редакції: news@nv.ua, відділ реклами: sales@nv.ua

Читайте також

Робота українських рятувальників під час війни у 30 фото

НВ зібрав 30 світлин, які ілюструють щоденну та кропітку працю співробітників ДСНС з подолання наслідків повномасштабного вторгнення Росії
Читати статтю

ТОП-20 фото про перемогу НВ

НВ представляє життєстверджуючі знімки про війну в Україні від найкращих фотокорів світу
Читати статтю