Корисна копалина: Рецензія на фільм Світ юрського періоду 3: Домініон

26 червня, 12:00
Фільм став одним із прикладів розбіжності глядацького сприйняття та кінокритичного (Фото:Кадр з фільму)

В український прокат вийшов фільм Світ Юрського періоду 3: Домініон — заключна частина трилогії, яка розпочалася у 2015 році картиною Світ Юрського періоду, а якщо брати вище — то й усієї серії про пригоди динозаврів у світі людей, яка почалася ще у 1993-му фільмом Стівена Спілберга Парк Юрського періоду.

Ця з одного боку абсолютно невинна, а з іншого — абсолютно прохідна 185-мільйонна картина дає привід видихнути (будемо сподіватися, динозаврам на років 5−10 дадуть спокій), а також поговорити про любов людей до доісторичних ящерів і про слабкість побудованих на ностальгії голлівудських блокбастерів.

З моменту закінчення фільму Світ Юрського періоду: Занепале королівство минуло чотири роки. У тій стрічці, нагадаємо, притулок динозаврів — острів Нублар — було знищено раптовим виверженням вулкана і люди вивезли цінних тварин на материк.

Зробили вони це не велінням серця, а велінням гаманця: потенціал динозаврів величезний і «парк розваг для діточок» — лише вершина айсберга. Власне, з наслідками цієї неконтрольованої монетизації й матимуть справу головні герої третьої стрічки.

Оуен та Клер (Кріс Претт і Брайс Даллас Ховард) намагаються вплинути на незаконне розведення динозаврів, тобто займаються екоактивізмом, і ховають у себе на фермі народжену цікавим способом дівчинку, на яку полює глобальна корпорація Biosyn Genetics.

Літні лікарі Еллі, Алан та Ян (Лора Дерн, Сем Ніл і Джефф Голдблюм) намагаються підточити цю ж корпорацію зсередини: вони проникли в її головний офіс з метою вкрасти зразок ДНК створеного Biosyn монстра — гігантської сарани, яка може спровокувати глобальний голод. Отримавши зразок, хлопці сподіваються за допомогою журналістів поховати злих капіталістів.

Надії їхні виправдаються — капіталісти будуть поховані, щоправда, іншим, більш жорстоким способом.

Кадр з фільму

2. Виконання

Куди хилять автори нової трилогії, було зрозуміло ще наприкінці Загиблого королівства: в ідеї перенести динозаврів на велику землю і подумати, як вони могли б почати взаємодіяти з людством, і справді є потенціал. Кадри з мозазавром, що з легкістю знищує рибальське судно, з кетцалькоатлем, що гніздиться на вершині нью-йоркського хмарочоса, з велоцираптором, що полює на лисицю, інтригують.

Певну підготовчу роботу тут провели Apple TV+ та Девід Аттенборо з недавнім серіалом Доісторична планета, в якому життя чудово намальованих динозаврів було показане так само, як зазвичай показують у подібних серіалах життя сучасних диких тварин. Тобто було проведено суб'єктивізацію доісторичних ящерів. Їхнє максимальне одухотворення.

У Світі Юрського періоду 3: Домініон не дуже талановитий режисер Колін Треворроу спробував провернути той самий фокус. І якщо ті кадри з динозаврами виглядають добре, то з розвитком самої ідеї у автора не склалося. Як тільки взаємодія ящерів з людьми від абстрактних картинок переходить до конкретного сценарію, до діалогів, до мотивацій, до драматичних перипетій, потенціал та інтрига всієї цієї витівки руйнуються. Фільм Домініон — втомлений, нудний блокбастер, позбавлений натхнення.

І водночас дуже показовий. Звичні маніпуляції з ностальгією, на які спирається половина голлівудських великобюджетних проєктів, тут обертаються проти самих авторів. Тріо Дерн-Ніл-Голдблюм, що зібралося разом вперше з 1993 року і явно не за маленькі гроші, навіть у рамках схематичного, мертвого сценарію виглядає набагато краще за штучний дует Кріса Претта та Брайс Даллас Ховард.

Актори-ветерани мали нагадати про великий фільм Спілберга і легітимізувати нову трилогію. Вони нагадують. І це проблема. Перший Парк Юрського періоду був шедевром, народженим на стику прагнення технічної досконалості та таланту Спілберга розповідати захоплюючі історії. Він брав вау-фактором, гумором, достовірними персонажами. У Домініоні нічого з цього немає, бо, крім ностальгії, потрібен хороший сценарій (як, наприклад, у Дивних дивах). Легітимізації, принаймні на духовному рівні, не трапилося.

Кадр з фільму

У фільмі 1993 року було закладено і системоутворюючий смисловий пласт цієї історії (який у нових фільмах хоч якось розвинути не спромоглися): головний лиходій що в Парку, що в Світі Юрського періоду в жодному разі не динозавр, а сама людина. З його спробами контролювати хаос (читай: природу) і тими властивими нам рисами, які ніколи не дозволять встановити над хаосом повний контроль: корупція, жадібність, байдужість, плюс ми — частина природи. Частина не спроможна контролювати ціле.

Динозаври тут — захоплююча метафора, дзеркало, атракціон із подвійним дном.

У Парку Юрського періоду люди зіграли цього нечіткого лиходія чудово. За одних там переживали, іншим хотіли смерті, третім співчували.

У Домініоні нечіткий лиходій згідно з сучасними трендами втілений в особі могутнього мільярдера-технократа, який загрався у бога, голови Biosyn Genetics та його найманців (щось подібне зіграв Кріс Хемсворт у недавньому і теж провальному фільмі Спайдерхед). Але щоб бути хоч трохи комічним, страшним, вагомим йому не вистачає харизми. Та й взагалі, безглуздо нарікати на провального лиходія у фільмі, де провально все.

Що лишається? Залишаються ні в чому не винні динозаври та любов людей до них. Справді, є щось підсвідомо привабливе в цих тваринах, що колись існували і в той же час є міфічними. Вони незворушно володіли Землею в часи, коли виникнення поняття міф не передбачалося, коли поява людини була питанням статистичної похибки. Динозаври — це атракціон із присмаком екзистенціалізму.

На таке хочуть подивитись усі. Тому хоч фільм Світ Юрського періоду 3: Домініон і провалився в частині виконання, він сторицею заповнив цей провал щодо касових зборів і став одним із прикладів розбіжності глядацького сприйняття та кінокритичного.

Кадр з фільму

Світ Юрського періоду 3: Домініон — вердикт НВ

5/10

У такому разі Світ Юрського періоду 3: Домініон, як і інші частини нової трилогії, можна назвати фільмом лише за якимись зовнішніми ознаками. По суті — це парк розваг, Діснейленд з динозаврами. Тільки глядач тут не ходить від однієї локації до іншої, а сидячи в темній печері кінозалу, мовчки споглядає як люди безглуздо, образливо, цинічно мелькають під ногами тих, хто своїм існуванням нагадує нам, що планета Земля не наша і природа нам не належить.

Світ Юрського періоду 3: Домініон

Jurassic World Dominion

2022 рік