засновник сімейної виноробні Колоніст
Саме Одеське Чорне стало флагманом нашої виноробні. Ми були перші, хто повірив у цей сорт та серйозно звернув увагу на виготовлення сортового вина з Одеського Чорного. До перших сортових вин Колоніста, виноград Одеський чорний використовувався виключно у якості додатку до сусла, щоб збільшити об’єми та насиченість інших вин. Виноград продавався дешево і мало хто ставився до нього серйозно. Зараз ми спостерігаємо бум виробництва Одеського Чорного. Кожне Одеське Чорне з різних куточків України різне й неповторне. Це прекрасно, адже тільки ринкова конкуренція підвищує якість продукту

«Унікальність кожного вина з колекції Artwinery залежить від купажу - поєднання різних сортів винограду у особливих пропорціях. Ми використовуємо традиційні європейські сорти: для білого ігристого - легкі та сонячні Піно і Шардоне, пікантно-гіркуватий Аліготе, обволікаюче медовий Рислінг, а для червоного купаж складається на основі сап'янових тонів групи Каберне, терпких ягідних ноток Мерло і бархатистих відтінків Сапераві», - кажуть на сайті.
сомельє
Очаково-прилиманська макрозона, частина водорозділового плато між Бузьким та Березанським лиманами Південного степу, темно-каштанові суглинкові ґрунти. Експериментальна ділянка (до 3 бочок на рік). Вініфікація у сталі. Рік витримки у дубі. Аромат фруктовий з відтінками медових стільників, стиглий аґрус, відтінки соломи та прянощів. Смак свіжий з пряним стрижнем та фруктовим посмаком з легкою гірчинкою, яка трохи посилюється з нагріванням. Воно посіло друге місце.

«Зовсім скоро Fathers Wine з'явиться на прилавках у США та Швеції», - кажуть в Father's Wine.
засновник і власник виноробні Шато Чизай
Великі справи виростають із великих мрій. Коли на початку 1990-х я задумав створити виноробню, здавалося, що це близько до божевілля. В Україні і в нашому Закарпатті зокрема не було для цього передумов, передовсім економічних. Виноградники, що «вписані в ДНК» регіону протягом століть (доказові дані про виноробство у нашому краї говорять про історію не менше 2 тисяч років) – у занепаді.
Виноробні підприємства – розвалені чи розкрадені. А ті, що ще животіли, на жаль, не давали надію на новий розквіт галузі. Але тому це й стало мрією, певно, навіть Мрією. Закарпаття – виноробний регіон Європи, так має бути. Тож, можна сказати, я націлився на відновлення історичної справедливості.
Відверто: в цю ідею тоді мало хто вірив, окрім мене. Надто складний стан справ і надто амбітна ціль. Але я розпочав. І у 1995 році в Шато Чизай стала першою в Україні приватною виноробнею, створеною з нуля, а не на рештках підприємств радянського часу. У 1997-му році на місці колишнього пустиря, де збудували підприємство, розлили першу пляшку вина.
А сьогодні Шато Чизай – компанія, що створює вина тільки зі свого винограду. Наші виноградники – один із символів Закарпаття. Ми експортуємо вина в 21 країну світу, здобуваємо нагороди світових конкурсів. Активно беремо участь у міжнародних заходах, провадячи так звану «винну дипломатію»: представляємо Україну в світі, доводимо, що наша держава – місце, ще живуть працьовиті (а ще незламні!) люди і створюються найякісніші продукти.
Вино – це завжди про цивілізацію, про культуру, воно об’єднує людей. А ще ми ніколи не зупиняємо і постійно шукаємо, створюємо нове. Ми створили і нове виробництво – міцних виноградних напоїв, це, до речі, теж про відродження традицій Закарпаття. А цього сезону знову представимо новинки, розширивши асортимент цікавих вин. І дуже радітимемо, якщо українці більше уваги приділятимуть вітчизняному продукту, в тому числі й вину – зараз саме час обирати українське.
засновник і власник виноробні Biologist Wine Company
«Чи вино моя пристрасть? — Це сенс мого життя...» — каже Ігор.
«Нашу виноробню можна порівняти з витонченою симфонією, яку складають роки досвіду, сміливі експерименти й любов до виноградної лози та природи. Починалось усе з кількох рядів винограду, які наш винороб Ігор Петренко доглядав як скарб, що з часом перетворився на 27 унікальних вин у нашій лінійці. Ми працюємо з біодинамічним та органічним підходами, де кожен етап відбувається в гармонії з природою. Це не просто виноробня, а справжній живий організм, де кожен виноградник розповідає свою історію», - коментують для NV у компанії.
«Наші вина-флагмани — це, безсумнівно, Марево, технологія аппасіменто з підв’яленого винограду, лімітоване вино, яке виробляється раз на три роки, вино є перлиною у творчості Ігоря Петренко. Вина Ренесанс біле та червоне створені з купажу декількох сортів винограду та відображають усвідомлення української культури, лінійка Першотвір купажі сортів винограду, що зростають на київських виноградниках та зроблені з біодинамічних підходом, що передають максимально природний смак, який передає дух нашої землі», - кажуть у компанії.
бренд-менеджерка компанії Grande Vallee
Grande Vallee в перекладі з французької мови - Велика Долина, названа на честь регіону розташування виноградників в Одеській області. Маємо власні виноградники - 140 га, використовуємо тільки сучасне обладнання (Bucher Vaslin, Zip Technologies, Velo, Della Toffola).
Наша лінійка вин включає в себе ординарні вина - білі, рожеві, червоні, ігристі вина зроблені методом шарма та класичним методом шампанізації і нещодавно наша лінійка поповнилася червоними винами, які витримуються у французьких барріках. І незважаючи на свій недовгий термін існування, ТМ Grande Vallee вже є володарем престижних нагород на конкурсах.

Cпіввласник Villa Tinta
Виноробня Villa Tinta, виноробне підприємство Винхол Оксамитне, почало свою діяльність ще в 1998 році. Виноград для нашого вина ми отримуємо саме з насаджень, датованих тим роком. Ми маємо найбільші насадження сорту винограду Одеського чорного, це понад 120 га із понад 500 га загальних власних виноградних насаджень. Абсолютно весь збір врожаю відбувається вручну ,що дозволяє зберегти найкращу якість винограду.
Cпіввласник Villa Tinta
За цей рік ми брали участь у Wine&Spirits Ukrainian awards 2024, де наша новинка 2024 року - десертне кріплене вино з сорту Одеський чорний - отримала золото, і лише пів бала не вистачило до платини. Тихе вино Villa Tinta Pinot Noir 2023 Premium Collection та новинка ігристе Tintarella Brut Rose за напівкласичною технологією шампанізації отримали бронзу. А новинка Villa Tinta Pinot Grigio 2023 Premium Collection та Оdesa Black Villa Tinta 2020 Premium Collection,Odesa Black 2019 VIP Collection отримали срібні винагороди.
