28 квiтня 2017, п'ятниця

Солодка пілюля. Чому українці зловживають цукром і як це виправити?

коментувати
Який оптимальний рівень споживання цукру?

Який оптимальний рівень споживання цукру?

Цукор необхідний організму, але тільки в помірній кількості. Українці схильні зловживати солодким. Чим це загрожує і як виправити ситуацію.

Цукор і швидкі вуглеводи в цілому, є важливими елементами повсякденного раціону.

Це головний і найшвидший енергетичний субстрат для м'язів, серця, нервової системи і печінки. Однак, як відомо, у всьому повинна бути золота середина, і наука не припиняє своїх досліджень у сфері раціоналізації харчування.

Відомо, що цукор – високоочищений легкозасвоюваний вуглевод, який головним чином несе енергетичну цінність за рахунок своєї калорійності й швидкості засвоюваності. Він корисний при фізичних навантаженнях і при підвищеній розумовій активності (шоколадку перед здачею іспитів ніхто не відміняв). Але який оптимальний рівень його споживання, баланс між шкодою і користю?

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що максимально допустима норма цукру — 25 г, тобто приблизно 6 чайних ложок на день.


Украинцы потребляют в 2-3 раза больше сахара, чем указано в нормах ВОЗ
Українці споживають в 2-3 рази більше цукру, ніж зазначено в нормах ВООЗ


Щоб зрозуміти, наскільки легко перевищити цю норму, досить усвідомити, що в 100 г середньостатистичного пакетованого соку міститься 9 г цукру. Досить випити 300 г соку, щоб перевищити денну норму споживання цукру. У середньостатистичній солодкій газованій воді вміст цукру ще вище — до 40 г на 0,3 л напою.

Також важливо розуміти, що досить значна кількість цукру присутня в продуктах, які на перший погляд, складно зарахувати до солодких. Приміром, одна столова ложка кетчупу містить близько 4 г цукру.

У чому шкода цукру?

У 2015 році директор департаменту ВООЗ з питань здорового харчування і розвитку Франческо Бранка заявив: “Ми маємо в своєму розпорядженні переконливі дані про те, що утримання споживаних вільних цукрів на рівні менше 10% від сумарного енергоспоживання зменшує ризик надмірної ваги, ожиріння і карієсу. Перегляд політики в цьому напрямі буде мати ключове значення, якщо країни мають намір виконати свої зобов'язання скоротити тягар неінфекційних захворювань".

Звичайно, сам собою цукор не викликає перерахованих захворювань, однак зловживання ним є фактором ризику, і насамперед — саме ризику ожиріння.

Проходячи складний цикл метаболізації в організмі цукор, розпадаючись на глюкозу і фруктозу, утилізується в органах і тканинах, проте його надлишок перетворюється на жирову тканину.

Причина ожиріння

Згідно з дослідженням, проведеним в харківському інституті терапії імені Л. Т. Малої, в Україні стандартизований за віком показник поширеності надмірної маси тіла становить 33 % для чоловіків і 27 % для жінок.

Встановлено, що кількість людей, що страждають ожирінням, збільшується кожні 10 років на 10 %. Очікується, що до 2025 року ожиріння будуть мати 40 % чоловіків і 50 % жінок, що живуть на планеті. Найбільш невтішний факт – зростання ожиріння серед дітей і підлітків.


Сладкая газировка - один из источников избыточного сахара в повседневной жизни
Солодка газована вода - одне з джерел надлишкового цукру у повсякденному житті


Зазвичай ми уявляємо шкоду ожиріння лише як зайві кілограми, які неминуче набираємо взимку і намагаємося зігнати у підготовці до літа, але реальні наслідки куди гірші.

Відбувається ураження судин атеросклеротичним бляшками - ймовірність розвитку артеріальної гіпертензії (АГ) при ожирінні становить 75 %, а ішемічної хвороби серця (ІХС) – 20 %.

Збільшується навантаження на вироблення інсуліну підшлунковою залозою: цукровий діабет 2-го типу – 57 %. Захворювання жовчного міхура і жовчовивідних шляхів – 30 %. Зростає навантаження на суглоби через надмірну вагу: і як наслідок остеоартроз – 14 %.

Підраховано, що сумарна економічна шкода, пов'язана з ожирінням, перевищує аналогічну від онкологічних захворювань.

Причини діабету

Діабет — це хронічна хвороба, що розвивається в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну, гормону, що регулює рівень вмісту цукру в крові.
Сьогодні 422 мільйони людей у всьому світі страждають від діабету. При цьому більше 80% смертей від діабету відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Як запевняють представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2030 року діабет стане 7-ю за кількісними показниками причиною смерті у всьому світі.

За даними українських фахівців, від цукрового діабету можуть потерпати близько двох мільйонів українців.


Достаточно выпить 300 г пакетированного сока, чтобы превысить ежедневную норму потребления сахара
Досить випити 300 г пакетованого соку, щоб перевищити денну норму споживання цукру


"Проблема дуже серйозна, - розповів в інтерв'ю ЗН директор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Олександр Ларін. - За даними ВООЗ, кількість хворих на цукровий діабет становить 6-8% від популяції. Отже, в Україні має бути приблизно 2,5 млн таких людей".

Той факт, що офіційно називають меншу кількість, на його думку, пов'язаний з низьким виявленням захворювань, а також зі старими даними перепису населення.

Що робити?

За запевненнями ВООЗ, здорове харчування допомагає уникнути проблеми неповноцінного раціону у всіх його формах, а також запобігти неінфекційним захворюванням (НІЗ), включно з діабетом, хворобам серця, порушенням мозкового кровообігу і раку. Енергія, що надходить в організм (в калоріях) повинна бути урівноважена з енергією, що витрачається.

Фактичні дані організації охорони здоров'я вказують на те, що надходження вільних цукрів в організм дорослих і дітей не повинне перевищувати 10% від сумарної енергії, і що скорочення до менш ніж 5% від сумарної енергії забезпечує додатковий позитивний ефект для здоров'я.

Дослідження показують, що скорочення вмісту цукру в солодких напоях на 40% може запобігти мільйонам випадків ожиріння та захворювань на діабет 2-го типу.

Європейська індустрія безалкогольних напоїв оголосила про те, що до 2020 року кількість доданого цукру в їх продуктах скоротиться на 10%.


Еще одна проблема - содержание сахара в
Ще одна проблема - вміст цукру в "несолодких" продуктах. Найпростіший приклад - кетчуп


«Ми вітаємо підхід ЄС до скорочення споживання цукру, який заснований на партнерстві, що дозволяє нам забезпечувати швидкість та масштаб змін», - заявив президент Європейської індустрії безалкогольних напоїв Станіслав де Грамонт.

За його словами, скорочення вмісту цукру на 10% вже демонструє високі результати. "Нам потрібно використовувати широкий спектр інструментів для досягнення нашої амбітної мети, і ми сподіваємося, що інші категорії продуктів харчування також слдіуватимуть цьому прикладу", - підбив підсумок де Грамонт.



Для скорочення вмісту цукру європейські виробники спрямовують зусилля на розроблення нових технологій зі створення менш шкідливих продуктів зі зниженим вмістом цукру, а також зменшують його кількість в уже існуючих лінійках продуктів.

Для популяризації продуктів зниженого ризику проводяться масштабні інформаційні кампанії. Наприклад, провідні компанії Великобританії в 2014 році збільшили свої рекламні витрати на низькокалорійні й безкалорійні напої на 49%, а в Італії в період між 2014 і 2016 роками кількість витрат на рекламу таких продуктів зросла на 70%.

Зі свого боку, держава має за допомогою податків стимулювати і мотивувати виробників вкладати ресурси в розроблення нових менш шкідливих продуктів.

Також держава може і повинна зобов'язати виробників вказувати точну кількість цукру в продуктах для того, щоб українці могли контролювати кількість його споживання.

  • Читайте також - Біла смерть. Чому українці їдять занадто багато солі і чим це загрожує?

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Здоров'я нації ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: