10 грудня 2016, субота

Вчені пояснили, чому холодна картопля фрі стає такою несмачною

коментувати
На смак картоплі фрі впливає стан з'єднань крохмалю
Фото: pixabay.com

На смак картоплі фрі впливає стан з'єднань крохмалю

Дослідники зайнялися картоплею фрі і з'ясували, що її смак здебільшого залежить від стану крохмалю в шматочках.

Хіміки з університету Вашингтона задалися питанням, чому холодна картопля фрі втрачає свої смакові якості. З'ясувалося, що основною причиною цього є зміна текстури скибочок, повідомляє Live Science.

Це зміна в текстурі пояснюється хімічним складом картоплі. Як розповів доцент кафедри хімії університету Вашингтона Метт Хартингс, одним з компонентів, що додають смаку картоплі, є крохмаль. Зерно крохмалю складається з молекулярних сполук двох типів: амілози і амілопектину.

При нагріванні з водою структура крохмалю змінюється. Зерна крохмалю, вбираючи воду, поступово набухають, і частина амілопектину (а в основному в картоплі міститься цей тип з'єднань) переходить в розчин. У міру подальшого нагрівання в розчин переходить ще частина амілози. Саме в такому стані картопля найбільш смачна.

А при охолодженні вода покидає з'єднання крохмалю і спрямовується до поверхні скибочок - відбувається процес регідратації крохмалю. Цей процес і перетворює хрустку скоринку картоплі фрі в сире "щось".

Крім того, запах грає велику роль в тому, як люди сприймають їжу на смак, запевняє Метт Хартингс. Свіжі шматочки картоплі фрі дуже ароматні, а ось при охолодженні їх запах зникає. Крім того, певний вплив на сприйняття їжі надає і її температура.

Раніше НВ повідомляло, що Бельгія на тлі підготовки до "тижня картоплі фрі" виступила за внесення цієї страви в список всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Наука ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: