17 сiчня 2017, вівторок

Прощавай, холодильник. У США розроблено покриття, що дозволяє зберігати продукти без заморозки

коментувати
Товщина шовкової плівки для продуктів, розробленої в США, не перевищує 35 мікрометрів.
Fried Dough via Flickr

Товщина шовкової плівки для продуктів, розробленої в США, не перевищує 35 мікрометрів.

Біомедичні інженери з Університету Тафтса (США) створили надтонку плівку для зберігання продуктів на основі фіброїна – білка, що міститься в шовку. Їх розробка дозволяє зберігати фрукти свіжими без холодильника протягом тижня.

Для випробування плівки вчені помістили свіжу полуницю в 1% розчин фіброїна. Процедура була повторена до 4 разів, після чого ягоду обробили водяною парою у вакуумі. Чим довше тривала обробка, тим щільніше ставало покриття. Товщина плівки варіювалася від 27 до 35 мікрометрів.

Полуниця, покрита плівкою, зберігалася при кімнатній температурі разом з необробленою ягодою. Через тиждень, ягоди, вкриті більш товстим шаром плівки, як і раніше, зберігали свіжий вигляд. Ті ж, які не були обгорнуті в плівку, втратили колір і висохли. Схожий експеримент був проведений з бананами, і він також виявився вдалим.

У своїх дослідженнях вчені залишили без уваги вельми важливе питання: не перевірили, як нанесення покриття відбилося на смакових якостях продуктів. Проте вони запевняють, що фіброїн не має ані смаку, ані запаху, а це "необхідні властивості для харчових покриттів".

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Наука ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: