11 грудня 2016, неділя

Плата за життя. 7 продуктів харчування, про які здоровій людині потрібно забути назавжди

НВ з'ясувало, які продукти краще не їсти, щоб бути здоровішими

НВ з'ясувало, які продукти краще не їсти, щоб бути здоровішими

Більшість розмов про дієти і довголіття зводяться до того, які продукти варто їсти. Але є і зворотна сторона медалі. Деякі медики вважають, що для здоров'я важливіше не те, що ви їсте, а те, які продукти ви виключаєте зі свого раціону.

НВ проаналізував численні свіжі дослідження на тему харчування та довголіття. Ось сім продуктів, про які слід назавжди забути кожному, хто хоче жити яккомога довше, а з лікарями зустрічатися якомога рідше.

Деякі дослідження ламають стереотипи, показуючи, що ворогами кожного, хто прагне до довголіття є не тільки звичні "страшилки" (цукор, сіль, алкоголь), але і, здавалося б, абсолютно нешкідливі продукти харчування.


Йогурти

Природно, мова йде про всі йогурти, крім натуральних. Ті, які виробляються з натурального молока без цукру, барвників, ароматизаторів та інших добавок. Справжні йогурти, безумовно, дуже корисні - вони є джерелами корисних білків, пробіотиків, кальцію, вітаміну В і навіть, як свідчать деякі дослідження, можуть запобігати онкологічним захворюванням.

Але зустріти такі йогурти в роздрібному продажу - все одно, що зірвати джекпот в національній лотереї.

Уважно почитавши склад продукту на етикетці більшості йогуртів, легко переконатися в тому, що вони більше нагадують десерти, ніж здорову їжу. В одній 200-грамовій упаковці йогурту, як правило, міститься не менше 20-25 г цукру. Його присутність повністю перекреслює будь-які позитивні ефекти від інших інгредієнтів, констатує американський дієтолог Джозеф Меркола.

За його словами, найпростіший спосіб насолоджуватися по-справжньому корисним йогуртом - робити його самостійно, благо йогуртниці та інгредієнти сьогодні цілком доступні за ціною.

Якщо ж займатися цим ніколи або просто ліньки, краще зовсім виключити йогурти зі свого раціону. Здоровішими будете.


Випічка

За умови, що ви не печете булочок самі, ретельно контролюючи їх склад, від випічки краще відмовитися. У переважній більшості випадків смачні багети й круасани, без яких багато хто не уявляє собі свій сніданок, шкідливі для здоров'я.

При випічці використовуються інгредієнти, які надають продуктам високий глікемічний індекс, каже американський дерматолог Елізабет Танзі. Вживання таких продуктів призводить до підвищення рівня інсуліну в крові. В цілому, навіть якщо мова не йде про розвиток діабету, регулярне вживання продуктів з високим глікемічним індексом прискорює старіння організму, підкреслює Танзі.

Крім того, при випічці часто використовується маргарин, у виробництві якого використовуються трансгенні жири, підкреслюють дієтологи.

Багато людей вважають, що випиваючи каву без цукру або дієтичну колу, захищають себе від небезпеки, однак, якщо ці напою заїсти свіжою здобою, ефект зводиться до нуля.

Якщо ви не уявляєте собі сніданку без випічки, постарайтеся знайти дійсно дієтичні хлібо-булочні вироби.


Фруктові соки

Звучить як сенсація. Однак, все більше досліджень показують, що соки з фруктів, особливо при частому вживанні, можуть істотно зашкодити організму. І справа навіть не в тому, що консервовані соки часто містять токсичні ароматизатори, які надають їм натуральний смак.

Більш суттєвою проблемою навіть натуральних соків є надлишок фруктози, зазначає Меркола. Самі по собі фрукти містять ту ж фруктозу, але при цьому також містять клітковину, багаті на антиоксиданти та інші речовини, виключно корисні для здоров'я.

Більше того, ця клітковина здатна запобігати підвищення рівня цукру в крові, уповільнюючи швидкість, з якою цукор потрапляє в кров. Існують дослідження, згідно з яким люди, що регулярно п'ють сік (навіть свіжовичавлений!) приблизно на 20-30% більше схильні до розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто їсть цілі фрукти.

Кетчуп

Сама по собі ідея про смачний соус з томатної пасти не така вже й погана. За умови, що ви приготуєте його самі особисто відібраних інгредієнтів. Або ж зробите подвиг Геракла відшукавши у продажу соус, який не містить цукру та ароматизаторів.

Дієтологи наголошують, що більшість звичайних соусів і кетчупів, якими забиті полиці супермаркетів, характеризуються високим вмістом рафінованого цукру.

Ця речовина не тільки сприяє ожирінню, але також підвищує ризик виникнення діабету та навіть раку.

Згідно з деякими дослідження цукор є одним з найважливіших видів "палива" для ракових клітин. І банальний кетчуп, яким ви безтурботно оживлюєте свій обід, може бути чи не основним джерелом цього палива у вашому організмі.


Бекон

Яйця з беконом на сніданок - класичний європейський сніданок, який завжди асоціювався зі здоровим способом життя. Однак сьогоднішні уявлення про здоров'я дещо відрізняються від "класичних".

"Бекон відрізняється високим вмістом жирів і нітрату натрію", - констатує американський дієтолог Бонні Таб-Дікс. Жири - це півбіди, але нітрат натрію є джерелом нітрозамінів, які сприяють розвитку раку. А у дітей це речовина провокує збудливість нервової системи.

Ця проблема набула настільки серйозного визнання у світі останніми роками, що деякі виробники м'яса стали додавати в бекон аскорбінову кислоту. Наскільки ефективним це рішення виявиться в довгостроковій перспективі, поки не відомо.

В цілому від бекону краще відмовитися, констатує Таб-Дікс, але якщо з якоїсь причини це неможливо, варто обмежити вживання до мінімуму і заїдати його великою кількістю овочів.


Соя

Прийнято вважати, що соя - джерело корисного білка, звідси і популярність соєвих продуктів серед вегетаріанців. Однак, за словами Мерколи, тут криється великий підступ. Фітоестрогени,які у великій кількості містяться в сої  здатні відтворювати ефект, який чинить на організм жіночий гормон естроген.

Це найчастіше загрожує наслідками, причому не тільки для чоловіків, але і для жінок. В жіночому організмі надлишок естрогену підвищує шанси на розвиток раку грудей. Крім того, у сої містяться натуральні токсини, які нешкідливі в невеликих дозах, але у великих кількостях вони здатні порушувати роботу ензимів, які необхідні організму, щоб засвоювати білки.

Додаткову загрозу створює той факт, що більша частина сої має генно-модифіковане походження. Крім того, в переважній більшості випадків, в Європі і США продається ферментована соя.

Класичний аргумент про те, що азіати їдять соєві продукти тисячоліттями без шкоди для здоров'я з легкістю розбивається якраз доказом про те, що в Азії у їжу вживають виключно неферментовану сою, підкреслює Меркола.



Риба

Звучить жахливо. Але якщо ви точно не впевнені в тому, що купуєте океанського лосося, виловленого у відкритому морі, то від риби в сучасному світі краще утриматися, переконаний Меркола.

З одного боку, феноменальний позитивний ефект жирних кислот омега-3 ніхто ще не відміняв. Однак, в більшості випадків, його перекреслює ефект токсичних речовин, які містяться в сучасній рибі.

Більше половини риби на прилавках надходить з рибних ферм. Екологи всіляко вітають розведення риби в спеціально відведених місцях, щоб знизити ефект від масового вилову на дику природу. Однак це призводить до того, що з рибою почали відбуватися ті ж негативні процеси, які давно мають місце в тваринництві. Рибу перегодовують генно-модифікованим кормом, наприклад, кукурудзою та соєю, вона проживає своє недовге життя в тісних водоймах, які ще й погано очищуються.

Крім того, зазначає Меркола, навіть дика риба не завжди нешкідлива. Рівень забруднення світового океану постійно зростає, звідси і підвищення рівня вмісту токсичних речовин у тканинах риби. Найчастіше, це горезвісна ртуть.

Повертаючись до жирних кислот омега-3, Меркола вказує на дослідження, яке виявило, що рівень вмісту цієї вельми корисної речовини в тканинах "фермерської риби найчастіше вдвічі менший, ніж у тканинах дикої риби.

Рибу можна і потрібно включати в свій раціон, констатують дієтологи, але тільки якщо ви впевнені в тому, що вона має винятково дике походження.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Наука ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: