25 лютого 2017, субота

Парадокс помірності. 6 шкідливих продуктів харчування, які потрібно їсти кожного дня

Деякі продукти, яких пересічні жителі незаслужено побоюються, гідні місця в будь-якій здоровій дієті

Деякі продукти, яких пересічні жителі незаслужено побоюються, гідні місця в будь-якій здоровій дієті

Деякі продукти, які прийнято вважати шкідливими, насправді дуже корисні для здоров'я. Вся справа у вмінні знати міру, говорять медики.

НВ обрало 6 продуктів, погана репутація яких пов'язана в першу чергу з надмірним споживанням. А в невеликих дозах кожен з цих продуктів і зовсім заслуговує місце в обов'язковому щоденному раціоні здорової людини.

Яйця

Стереотип:

Яйця - джерело дієтичного холестерину, тому їх вживання варто обмежувати.

Дійсність:

Сьогодні медики сходяться в думці, що на рівень холестерину в крові мають більший вплив насичені жири та транс-жири. Сам по собі дієтичний холестерин набагато менш небезпечний.



Більше того, він сам по собі необхідний організму в невеликих дозах. Тому пара яєць в день нікому не зашкодить. Особливо, якщо враховувати, що в яйцях містяться повноцінний білок, який легко засвоюється, корисні амінокислоти, вітаміни А, E, D, B, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор і залізо.

Крім того, в яйцях міститься холін - речовина, на брак якої страждає чи не дві третини населення. Холін відіграє важливу роль в будові клітинних мембран, а також молекул, які відповідають за взаємозв'язки в головному мозку.

Вердикт:

Два яйця в день, бажано варені, а не смажені

Хліб

Стереотип:

Хліб - це зайві вуглеводи

Дійсність:

Відмова від хліба сьогодні стала чи не обов'язковим елементом "здорового способу життя". Але медики запевняють, що подібне ставлення є надмірно жорстким. Можна, наприклад, перейти на цільнозерновий хліб. Нещодавнє дослідження групи американських вчених показує, що цільнозерновий хліб сприяє продовженню життя.



У ньому містяться білок, клітковина, антиоксиданти, вітамін В, залізо, цинк та інші корисні речовини, завдяки яким такий хліб знижує ризик захворювань серця, ожиріння, діабету 2 типу і навіть деяких видів раку.

Вердикт:

Тільки цільнозерновий хліб

Шоколад

Стереотип:

Зайві калорії, надлишок цукру

Дійсність:

Насправді, як би того не хотілося деяких занудам, не все солодке шкідливо для здоров'я. Чорний шоколад з високим вмістом какао неймовірно корисний для здоров'я. Настільки, що багато медиків рекомендують включати його до щоденного раціону.

Все завдяки флаваноїдам. Ці антиоксиданти сприятливо впливають на кровоносну систему і тим самим оберігають від хвороб серця.



Недавні дослідження швейцарських вчених з університету Цюріха показали, що щоденне вживання чорного шоколаду призводить до зниження рівня кортизолу, відомого як гормон стресу.

Головне - тримати себе в руках і обмежувати вживання шоколаду. Чорний шоколад - продукт дуже калорійний, тому разом з додатковими антиоксидантами можуть прийти і зайві кілограми ваги.

Вердикт:

До 50-100 г шоколаду в день, але тільки чорного

Кава

Стереотип:

Кава - стимулятор, який потрібно вживати дуже помірно, інакше постраждає якість сну і нервова система в цілому.

Дійсність:

Більшість досліджень останніх років показують, що багато компонентів кави знижують ризик розвитку старечого недоумства, діабету і навіть деяких форм раку. Причому, для досягнення позитивного ефекту необхідно пити в середньому 2-4 чашки кави в день. Природно, мова йде про натуральну каву.

І, звичайно ж, деякі люди схильні до ризику негативного впливу кави на нервову систему. Їм варто обмежувати свої кавові вподобання, констатують медики.

Вердикт:

2-4 чашки натуральної кави в день

Кукурудза

Стереотип:

Найбільш непотрібний овоч, оскільки містить мінімум поживних речовин

Дійсність:

Так, звичайно, до чорниці і брокколі нещасній кукурудзі далеко. Проте, в ній міститься вкрай необхідна організму клітковина. Крім того, кукурудза є джерелом корисних антиоксидантів, наприклад, лютеїну і зеаксантину, які незамінні для здоров'я очей.

Ну і справедливості заради варто відзначити, що в кукурудзі містяться вітаміни B, Е і фолієва кислота. А ось вміст цукру в одному качані в середньому в 4 рази менше, ніж в одному яблуці. Так що, насправді кукурудза - один з найбільш збалансованих продуктів харчування, впевнені медики.

Вердикт:

Час від часу доповнювати овочі кукурудзою


Горіхи

Стереотип:

Надлишок жирів і калорій

Дійсність:

Жирів в горіхах справді вдосталь, але це корисні ненасичені жири, які необхідні для здоров'я серцево-судинної системи. Але це не все. Різні види горіхів багаті різними корисними речовинами.

Наприклад, фісташки є джерелом лютеїну. У мигдалі міститься велика кількість вітаміну Є. А у волоських горіхах - надзвичайно корисні жирні кислоти омега-3.



Всі види горіхів багаті клітковиною, а також володіють властивістю знижувати ризик утворення тромбів в кровоносній системі, і в цілому позитивно впливати на стан артерій. Горіхи знижують рівень холестерину в крові, і тому можуть вважатися обов'язковою частиною здорової дієти.

Але зловживати горіхами не варто, констатують медики. Вони дійсно надзвичайно калорійні і можуть призвести до набору зайвої ваги.

Вердикт:

Їсти невелику порцію горіхів щодня

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Наука ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: