24 квiтня 2017, понеділок

Правда чи міф? Не всі йогурти однаково корисні

коментувати
Поєднання жирного йогурту і середземноморської дієти дозволяє істотно знизити ризик ожиріння.
John Benson via Flickr

Поєднання жирного йогурту і середземноморської дієти дозволяє істотно знизити ризик ожиріння.

Вчені спростовують стереотип про те, що турбота про своє здоров'я автоматично означає вибір на користь знежиреного йогурту.

Міф:

Знежирений йогурт корисніше для здоров'я, ніж звичайний.

Дійсність:

Здоровий спосіб життя нині в моді. Все більше молодих людей засуджує шкідливі звички, чи займається фітнесом і, звичайно, віддає перевагу здоровому харчуванню. Тривалий час класичним прикладом здорової їжі вважалися знежирені молочні продукти, що вберігають від зайвої ваги і, як наслідок, проблем з нею пов'язаних.

Але чи справді вони приносять очікувану користь? Чи зможе людина уберегти себе від зайвих кілограмів, день у день кидаючи в продуктовий кошик в магазині знежирений йогурт замість звичайного?

Аж ніяк ні, вважають вчені з Університету Наварри в Іспанії. У 2014-му вони опублікували результати 6-річного дослідження, метою якого було з'ясувати, як споживання йогуртів впливає на масу тіла людини. Дані, отримані іспанськими вченими свідчать, що насправді звичайні йогурти істотного знижують ризик ожиріння, тоді як нежирні йогурти таку перевагу не мають.

Приймаючи в їжу по 125 грам жирного йогурту, можна на 19% знизити свої шанси набрати зайві кілограми. А якщо поєднувати високе споживання йогурту з середземноморською дієтою, заснованої на фруктах, овочах та рибі, то шанси зберегти струнку статура зростуть до 36%.


Убеждения о вреде жирных молочных продуктов родились более чем полвека назад/Helen.Yang via Flickr
Переконання про шкоду жирних молочних продуктів народилися більш ніж півстоліття тому/Helen.Yang via Flickr


Сумніви в користі знежирених продуктів висловлювали й американські вчені з Центру досліджень раку імені Фреда Хатчінсона в Сіетлі. В минулому році вони проаналізували 25 досліджень, присвячених впливу молочних продуктів на організм людини. У 18 з 25 досліджень стверджувалося, що споживання жирних продуктів сприяє зниженню маси тіла і ризик заробити ожиріння. Доказів на користь нежирної їжі вони не знайшли.

"З точки зору ожиріння ми не знайшли жодних підтверджень тому, що молочні продукти з низьким вмістом жирів корисніше для здоров'я", - розповідає доктор Маріо Кратц, проводив аналіз наукових робіт.

Дієтолог з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я Уолтер Віллетт вважає, що такі відомості не повинні викликати подиву. "Думка про те, що всі жири несуть шкоду, до цих пір залишається в умах людей, незважаючи на численні докази, що це неправда", - запевняє Віллетт.

За його словами, дане переконання сходе корінням в 50-60-ті роки минулого століття, коли вчені з'ясували, що їжа з високим вмістом жирів сприяє підвищенню рівня холестеролу в крові. А оскільки молочні продукти є традиційним джерелом жирів, їх швидко затаврували шкідливими.

З чим же пов'язана парадоксальна ситуація, озвучена іспанськими та американськими вченими? Віллетт вважає, що проблема може полягати в цукрі. В знежирених продуктах їм замінюють жири, через що їх споживачі швидше набирають вагу.

Європейські колеги з Віллеттом згодні. "Зв'язок між споживанням нежирних йогуртів і зниженим ризиком ожиріння може бути відсутнім через високий вмісту цукру в них", - говорить професор Мігель Мартінес-Гонсалес з Університету Наварри, який відкрив користь жирних йогуртів.

Висновок:

Дійсно, не всі йогурти однаково корисні. Однак користь приносять не ті продукти, в яких багато хто звик її бачити. Подумайте про це наступного разу, коли потягнетеся за знежиреним йогуртом в супермаркеті.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Правда чи міф ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: