Гарвардський професор розповів про продукти, що не викликають рак

коментувати
Практично всі харчові продукти пов'язані з ризиком розвитку раку
© Nipapun/Pixabay

Практично всі харчові продукти пов'язані з ризиком розвитку раку

Численні дослідження вчених свідчать про те, що цукор, напівфабрикати, консерви, цитрусові фрукти та інші продукти харчування підвищують ризик розвитку раку.

Враховуючи останні дослідження в області продуктів харчування, які викликають рак, редакція чоловічого журналу Men's Health звернулася до професора Гарвардської медичної школи, онколога Джонатана Шоенфельда з проханням назвати продукти, які не пов'язані з підвищеним ризиком розвитку онкологічних захворювань.

Спільно з фахівцем з доказової медицини, доктором медичних наук Джоном Іоаннідісом був проведений експеримент, в ході якого на прикладі 50 продуктів харчування медики довели, що практично всі харчові продукти пов'язані з ризиком розвитку раку. Однак, за твердженням професора, це не означає, що в страху захворіти небезпечним захворюванням люди повинні відмовитися від вживання їжі.

Так, наприклад, деякі дослідження показують, що кофеїн може викликати рак, однак існують і інші дослідження, які доводять, що кава містить компоненти з протираковими властивостями і може знизити ризик розвитку раку печінки. Вчені акцентують увагу на тому, що дослідження, які суперечать один одному, також проводилися щодо вина, яєць, молока, сиру і багатьох інших продуктів харчування.

Фахівці відзначили, що дослідження вчених про зв'язок раку і вживання бекону, яловичини, цукру і солі більш однозначні. Однак варто пам'ятати про те, що досліджуючи зв'язок між підвищенням ризику розвитку раку і вживанням бекону, яловичини, цукру і солі, вчені часто говорять про надмірне вживання в їжу цих продуктів. Крім того, ці продукти підвищують ризик усього на кілька відсотків. Це мізерно мало в порівнянні з курінням, яке підвищує ризик розвитку раку легенів на 1,500 відсотків, або ожирінням, у 52% випадків, пов'язаним з різними видами раку.

«Помірне вживання будь-якого продукту харчування ніяк не вплине на ризик розвитку раку. Якщо ви хочете мінімізувати ризик розвитку раку, ви можете зменшити вживання тих продуктів, які пов'язані з раком. Однак я б рекомендував вам замість вивчення останніх досліджень вчених витратити свій час на більш значимі для здоров'я речі: киньте палити, не вживайте надмірну кількість алкогольних напоїв, займіться спортом, а також позбавтеся від зайвої ваги», - говорить Шоенфельд.

Раніше британські вчені в ході нового дослідження довели практичну неминучість захворювання на рак.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: