Інтелектуальний детектив і революція на Марсі. Огляд книжкових новинок та бестселерів

коментувати

НВ запускає спецпроект спільно з інтернет-магазином Yakaboo.ua, у якому буде висвітлювати найкращі книжкові новинки, розповідати про найбільш цікаві, популярні і обговорювані твори, а також про кращих авторів..

Захоплююча історія з циклу «якби стіни говорили», старий новий інтелектуальний детектив Донни Тартт, справжня історія Біллі Міллігана, нова фантастика з революцією на Марсі і несподівана краса науки фізики, - п'ять кращих книг листопада, які знайшли свого читача.

Англійський будинок. Інтимна історія

Приватне життя англійців від середніх віків до сучасності у всіх подробицях постає на сторінках цієї книги. Виявляється, аристократи не снідали, тому що боялись здатися середнім класом. А вагітним жінкам не рекомендувалося приймати душ, бо він «викликає дуже сильний шок».

Чому два століття називаються «немитими»? З якої причини дами вікторіанської епохи часто непритомніли? Як люди обходилися без туалетного паперу? Чому боялися їсти фрукти? Автор Люсі Ворслі відповідає на ці та багато інших питаннь в своїй яскравій розповіді про англійське життя з безліччю мальовничих, майже відчутних деталей...

Таємна історія

«Щиголь» приніс Донні Тартт Пулітцерівську премію, а написаний ще в 1992 році 600-сторінковий роман «Таємна історія» відразу став найгучнішим дебютом, бестселером і був перекладений на 24 мови. Історія з вбивством, яка базується на давньогрецьких ритуалах, захоплює читача в інший світ і змушує стати співучасником небезпечних зізнань. Ритм і мова тексту, гарно виписані герої і авторський стиль роблять цю книгу справжньою подією.

В одному з коледжів Вермонта вивчає давньогрецьку мову 19-річний Річард Пэйпен, який приїхав з Каліфорнії. Його нові друзі — четверо молодих людей і одна дівчина — розумні, вільні, багаті і настільки захоплені античною культурою, що розглядають себе мало не як особливу касту її зберігачів. Проте в цій веселій студентській компанії відбувається вбивство. Намагаючись через багато років осмислити те, що трапилося, герой по днях відтворює своє студентське життя, відносини з друзями та коханою дівчиною. Інтелектуальний роман, психологічний триллер і детектив в одній книзі.

Таємнича історія Біллі Міллігана

Розказана Деніелом Кізом справжня історія одного з найвідоміших людей з діагнозом «множинна особистість» в історії психіатрії, американця Вільяма Стенлі Міллігана. Кіз зобразив всі 24 альтер-его Міллігана, провівши багато часу в спілкуванні з ним. Об'єднуючою особою для них був Вчитель, який вперше проявився під час лікування Біллі в Афінському центрі психічного здоров'я. Саме завдяки йому Кіз зміг розповісти історію, так як Вчитель був здатний згадувати епізоди, які не були доступні іншим Мілліганам.

Автору довелося провести власне розслідування і поспілкуватися з шістьма десятками людей, які так чи інакше пересікалися з головним героєм, в тому числі поліцейськими і співробітниками психіатричних клінік. Складна і зворушлива книга, присвячена тим, хто, будучи дитиною, став жертвою жорстокого поводження. В ній немає ні слова вигадки.

Багряне повстання

Схожий на «Голодні ігри» і «Гру престолів», цей роман поєднує в собі характеристики юнацької літератури і фантастики, але більш складний і жорсткий. Дія розгортається на Марсі у віддаленому майбутньому: через 700 років на червоній планеті мешкають люди, тільки одні живуть глибоко в її надрах, добувають дорогоцінний гелій-3 і працюють для благоустрою планети, а інші вже влаштувалися на поверхні.

16-річний головний герой з нижнього світу вирішує здійснити переворот в касті обраних і змінити суспільний лад. Коли ти думаєш, що робиш подвиг, і кожен день ризикуєш своїм життям, щоб дати людству шанс на порятунок, а раптом виявляється, що тебе обдурили...

Права на екранізацію книги вже викуплені, а автор обіцяє продовження.

Спостереження і осяяння, або Як фізики виявляють закони природи. Від кванта до темної матерії

Науку — в кожен дім! Всі ми знаємо закон Архімеда і в більшості своїй стежимо за новітніми відкриттями. Однак ми не завжди обізнані, як були зроблені ці відкриття, чому саме в той час і тою людиною. І що робити тому, хто хоче не тільки зрозуміти, як влаштовано все навколо, але і дізнатися, яким шляхом людство прийшло до сучасної картини світу? Відповідь: читати розповіді людини, яка щиро захоплюється красою науки фізики і яка посвятить вас в великі таємниці світу.

Перша частина книги «Від Арістотеля до Ніколи Тесли» розповість про шляхи розвитку науки, починаючи зі ствердження Арістотеля «Природа не терпить порожнечі» і епіциклів Птолемея, і до геліоцентричної системи Коперника і Галілея та великих рівнянь Максвелла. «Від кванта до темної матерії» — друга частина книги. Вона розповідає про речі, які ми не можемо побачити, не можемо зрозуміти з точки зору повсякденної, побутової логіки: про принцип відносності, уповільнення часу, квантування енергії, а також про принцип невизначеності, чорні діри і темну матерію.