Вічна класика. П'ять італійських виноробів, на яких завжди можна покластися

коментувати
Вічна класика. П'ять італійських виноробів, на яких завжди можна покластися

На думку великого винороба Анджело Гаї, головна якість лідера – приймати важливі рішення трохи раніше всіх інших. З цим, напевно, погодяться всі учасники даного списку. Гая, Планета, Квінтареллі... кожен з цих виноробів зробив щось раніше інших у своєму регіоні. До їх винам тепер ставляться, як класиці. Навіть якщо ви фанат Акуніна, Толстого теж варто хоча б раз прочитати.

Gaja

 

ХТО ВІН: Всесвітньо відомим це господарство зробив його нинішній президент – Анджело Гая. У 1962 році він вирішив, що Gaja буде робити вина тільки зі свого винограду і став застосовувати сучасні французькі технології. Крім головної виноробні в Барбареско (П'ємонт) у Гаї два успішних проекти в Тоскані: Pieve S. Restituta (Монтальчіно) і Ca'Marcanda (Кастаньєто Кардуччі).

ЧИМ ПРОСЛАВИВСЯ: Довгий час вина з Барбареско перебували в тіні вин Бароло. Завдяки зусиллям Анджело Гая, барбареско не тільки зрівнявся за статусом з бароло, але і вважається одним з головних вин Італії.

ЩО ПИТИ: Обов'язково Gaja Barbaresco. «До речі, зверніть увагу на вінтаж 2013 року, який ще не вийшов на ринок, - радить дочка Анджело Гая Гайя, яка особисто відвідала днями Good Wine. – Це буде дуже хороше вино». Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino дає можливість перевірити досягнення компанії в Монтальчино. І безпрограшний варіант для будь-якого бенкету - Rennina (санджовезе).

  

Planeta

ХТО ВОНИ: Дієго Планета – дуже важлива фігура для винної Сицилії. Разом зі своїми племінниками Алессіо і Санті в 1995 році він заснував виноробню Planeta, яка нині вважається найбільшим сімейним господарством острова. Шість маєтків у ключових регіонах. Загальна площа виноградників – близько 400 га.

ЧИМ ПРОСЛАВИЛИСЯ: У 1996 році Planeta випустила біле Chardonnay Sicilia IGT, яке показало, що Сицилія – це не тільки виробник наливного вина для виробництва недорогих купажів в ЄС.

ЩО ПИТИ: Santa Cecilia Noto з неро д'авола демонструє, наскільки цікавими можуть бути місцеві сорти у виконанні Planeta.

  

Allegrini

 

ХТО ВОНА: В юності Маріліза Аллегріні хотіла стати лікарем, але коли в 1983 році пішов з життя її батько – великий італійський винороб Джованні Аллегріні – вона очолила сімейне господарство. «Поступово втягнулася», - скромно посміхаючись, каже вона. Минулого року журнал Wine Enthusiast номінував її на звання «Людина Року», а Gambero Rosso оголосив господарство Allegrini кращої виноробнею в Італії.

ЧИМ ПРОСЛАВИЛАСЯ: Родина Аллегріні зробила перше знакове моносортовое вино La Poja з місцевого сорту корвіна. Весь виноград для нього вирощується на одному винограднику (2,65 га), розташованому на вершині пагорба Грола.

ЩО ПИТИ: La Poja, яке регулярно отримує 90-94 балів від головних світових критиків. Також дуже хороший базовий варіант корвіни (з додаванням санджовезе і рондінелли) – Palazzo della Torre з солодкими, ванільними тонами в смаку.

  

Marchesi Antinori

ХТО ВІН: 25 попередніх поколінь флорентійських аристократів не перетворило П'єро Антінорі в консерватора. Господарство, яке він очолює, стало одним з головних реформаторів італійського виноробства в 1970-х. Marchesi Antinori Srl – справжній гігант індустрії. Географія виноградників найбільша: К'янті, Болгері, Сицилія... Є проекти у Фріулі, Пулії тощо. Виробляє близько 40 млн. пляшок на рік.

ЧИМ ПРОСЛАВИВСЯ: Якщо Tenuta San Guido зі своєю Sassicaia почала супертосканську революцію в Болгері, то Antinori в 1970-х став прищеплювати французькі сорти і методи виноробства в К'янті.

ЩО ПИТИ: Найзнаменитіше вино компанії Tignanello, основа якого – санджовезе (80-85%) з додаванням сортів каберне совіньон і каберне фран. Solaia – симетрична відповідь. Бленд каберне совіньон і каберне фран - 80%. Санджовезе – 20%.

  

Giuseppe Quintarelli

 

ХТО ВІН: У Вальполічеллі ім'я Джузеппе («Беппе») Квінтареллі, який, на жаль, помер у 2012 році, має майже магічне значення. Його маєток, яким нині керують діти, займає всього 12 га. Однак великому майстру цього виявилося цілком достатньо, щоб стати лідером всього Венето і зіркою світового рівня.

ЧИМ ПРОСЛАВИВСЯ: Фактично створили еталон амароне – сухого червоного вина з дуже насиченим смаком з місцевих сортів, ягоди яких перед ферментацією засушують родзинками.

ЩО ПИТИ: Зрозуміло Amarone della Valpolicella Classico. У Allegrini теж є дуже хороший амароне, але це більш модерністський варіант. Амароне від Quintarelli – неперевершена класика.

 

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: