Тверезі поради відвідувачу Kyiv Wine

коментувати
Тверезі поради відвідувачу Kyiv Wine

Сьогодні, коли до фестивалю Kyiv Wine залишається трохи менше тижня, я вирішив протягнути руку допомоги тим численним його гостям, хто, як і я, не може віднести себе до досвідчених винолюбів; хто, як і я, звичайно бродить як сліпе кошеня серед рядів з вином, наводячи на себе гордовитий вигляд при наближенні консультанта, і чекає, щоб йому все пояснили, але не примушували про це просити.

Подолавши природну боязкість, я поговорив з шефом-сомельє Good Wine Віталієм Вакуленком, який забезпечив мене корисними рекомендаціями і навіть, не побоюся цього слова, лайфхаками. Далі в тексті я буду регулярно посилатися на Віталія. 

Порада перша: вирушаючи на фестиваль, постарайтеся заздалегідь визначитися з тим, що вам взагалі цікаво. Це може бути регіон, країна, категорія вина, метод виробництва... Якщо ви вирішите для себе, червоне або біле вино будете пробувати – це вже буде велике діло, оскільки прийнятий порядок дегустації наказує починати з білих вин, а потім переходити до червоних. А точніше так: ігристі, білі, червоні, кріплені. Інший порядок призводить до притуплення рецепторів (і це найменше, до чого він призводить).

 
Blauburgunder -
австрійська назва Pinot Noir
 

Віталій сказав, що особисто він, якщо б у нього був крайній дефіцит часу, і можна було встигнути тільки на два стенди, обрав би стенди Грузії і органічних & біодинамічних вин – і там, і там будуть представлені незвичайні вина. Автохтонні (історичні, характерні виключно для локального терруару) грузинські сорти зовсім не схожі на напівсолодкі вина, з якими обиватель звик асоціювати цю країну, а стенд органічних і біодинамічних вин, які ще називають «вина, які самі себе створюють», пропонує два десятки зразків від виноробів Греції, Італії, Швейцарії, Іспанії, Австралії, роблять все по-старому, але, при цьому, по-своєму. Тут можна буде спробувати і «помаранчеві», і «безсульфітні» вина – і, хоча б дізнатися, що це таке.

 

Порада друга: обов'язково спльовуйте вино. Так, «чайнику» важко змиритися з думкою, що можна не випити вино, за яке вже заплатив гроші. Але, враховуючи, що кожна доза – це 50 мл, великий ризик напитися, так і не дорахувавши до десяти. Шукайте смак, а не ефект – ефекту від алкоголю вам не уникнути в будь-якому випадку. Купили зразок, зробили ковток і зрозуміли, що «не ваше»? Відразу виливайте залишок у спитун (вони встановлені на всіх стендах) і переходьте до наступного провину, їх тут кілька сотень. Спльовуючи, можна встигнути перепробувати більше двох десятків зразків і залишитися в більш-менш тверезому розумі й твердій пам'яті. Не переживайте, що це виглядає «неестетично» - на винних виставках і фестивалях професіонали чинять і виживають саме так.

 

Синяя этикетка, темно-зеленая бутылка,
а внутри - оранжевое вино.

  
 
Лайфхак №1: В одному місці стільки світових виробників вина в Україні не збиралися ще жодного разу. І для звичайної людини, яка хоча б трохи знайомого з вином, Kyiv Wine - це можливість вживу поспілкуватися з людьми, які роблять знамениті вина. Всього власників, предствітелей і топів компаній на стендах буде близько сорока. На німецькому стенді ви знайдете Ерні Лоузена, представника мозельської сім'ї виноробів Dr. Loosen і героя багатьох обкладинок журналів, присвячених провину. На стенді органічних вин буде сицилианец Матео Катання, син Віто, власника самобутньої компанії Gulfi. Віталій Вакуленко каже, що Матео, який виглядає як герой італійських комедій, - людина-фестиваль і сорочка-хлопець, з яким однаково цікаво говорити і про вино, і про все на світі. В італійському залі ви знайдете п'ємонтця Джорджіо Пеліссеро, власника однойменної марки, виробника барбареско. Запрошують своїх представників і головні компанії-виробники франчакорти (головного, по суті і технології виробництва, італійського конкурента французького шампанського) – Ca' Del Bosco і Guido Berlucchi. Будуть к'янтісти Ruffino, представник сімейної компанії Montes з Чилі та гості з Шампані... Всі вони їдуть на Kyiv Wine заради спілкування з нами – пам'ятайте про це і не соромтеся задавати незручні запитання.

 

Порада третя: намагайтеся робити перерву. Навіть у досвідчених винних ентузіастів в процесі безперервних дегустацій притупляється сприйняття, що вже говорити про «чайників». Спробувавши 2-3 зразка, випийте води, після 5-6 – прогуляйтеся в зону кейтерингу, перекусіть, переведіть подих і знову приступайте до досліджень. Приклад: спочатку ви, скажімо, вирішуєте розібратися з рислінгами і грюнер-вельтлінерами Брюндльмаєрів – австрійських виноробів регіону Кампталь, сім'я займається вином як мінімум з середини XVIII століття. Після п'єте воду, пробуєте їх pinot noir, який, за словами Вакуленка, легко потягається з бургундськими, йдете вгору перекусити і осмислити побачене, почуте і випробуване. Потім повертаєтеся в іспанський павільйон, щоб розібратися з «традиційним» і «новим» стилем ріохи. Пробуєте модерністське молоде вино Marques de Riscal, потім «олдскульне» елегантне López de Heredia, яке не пропонує сьогодні нічого молодше за12 років. Багато думаєте, п'єте воду. Залишаєте Kyiv Wine натхненні, з невеликим списком нових улюблених вин, легко огинаючи людей, які погано стоять на ногах, бо не ознайомилися з цим корисним текстом.

 

 

 Купити квитки на фестиваль KYIV WINE можна на сайті Good Wine і в касах магазину. Вартість квитка – 250 грн. Фестиваль працює з 12:00 до 20:00, пікнік на найбільшому даху в місті – до 24:00.

Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.
Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її курсором та натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: