Справжній крафт. Чим авторське пиво відрізняється від підробки?

коментувати
Справжній крафт. Чим авторське пиво відрізняється від підробки?

Good Wine збирає кращих виробників Європи на свій Beer Fest. Хрестоматійні бренди, харизматичні пивовари і багато правильного пива.

Коли в 2007 році шотландці Джеймс Уотт і Мартін Дікі вирішили заснувати пивоварню BrewDog, яка згодом стала крафтовою легендою, головним принципом для них були свобода і експеримент. "Нам подобається виходити за межі", - казав в одному з інтерв'ю Джеймс.

Азарт, з яким BrewDog та інші крафтовики зайнялися розширенням кордонів, призвів до величезного стилістичного різноманіття. Якщо двадцять років тому ви ще могли сказати, що вам не подобається пиво, то тепер для цього немає ніякої можливості.

"Різні люди люблять різні смаки, але для будь-якої людини знайдеться пиво, яке їй сподобається, - з посмішкою запевняє все той же Джеймс Уотт. – Хтось полюбить декадентський шоколадний присмак імператорського стаута, а хтось – ягідну кислотність бельгійського ламбіка. Комусь до вподоби хрустка енергія охмеленого пільзнера, а комусь смажені тони коричневого еля...».

 


goodwine-ww-6


Пивний сомельє і пивовар Good Wine, beer-блогер Андрій Кисіль в цілому задоволений, як розвивається пивний рух в Україні. "Єдина проблема полягає в тому, що слово "крафтовий" стали вживати всі кому не лінь і часто по відношенню до дуже сумнівного продукту", - каже він.

На пивному фестивалі, який Good Wine починає в нинішню п'ятницю 25 вересня, Андрій представлятиме два сорти пива, зварених за власними рецептами - #1 і #2. Можна скільки завгодно говорити про те, чим відрізняється дане крафтове пиво від підробки, але краще один раз спробувати, і відразу все стане ясно.

Beer Fest – більш ніж вдале місце для цього. Разом з Андрієм ми відзначили кілька важливих моментів, заради яких варто відвідати захід.

 


goodwine-ww-8


Топові виробники. І згаданий вище, шотландський BrewDog, і Baladin, що зробила свого часу прорив в італійському пивоварінні, і норвезька Nogne-Про, заснована пілотом міжнародних авіарейсів К'єтілом Їкуном – легендою світового крафту. Додайте до цього списку De Molen (Нідерланди), Mikkeller (Данія), американських ідолів Flying Dog, Anchor Brewery та ін. Звичайно, багатьох з них вже не можна назвати мікроброварнями. Це великі підприємства зі значними фінансовими оборотами. Однак при цьому вони залишаються еталонами крафта і всі будуть представлені на фестивалі в Києві.

 


balladin_mozpalli


Особисте спілкування з пивоварами. Ще одна негласна ознака справжнього крафту – комунікабельність і демократичність людей, які його роблять. Щоб перевірити це твердження, Good Wine збирається привезти в Київ старшого пивовара BrewDog Кірена Келлі, життєрадісних італійців від Baladin Фабіо Моццоне і Паоло Фонтана. За Nogne-O буде відповідати Кеті Їкун, експорт-менеджер. У п'ятницю всі вони будуть у вільному доступі на вечірці-відкритті в Lesopylka, а в суботу – на великій дегустації пива в Good Wine.

  


brewdog3


Колабораційне варіння. Якщо компанія не втрачає справжнього крафтового духу, то вона легко погоджується на спільне (колабораційне) варіння пива з колегами. У середовищі джазменів і рокерів є таке поняття, як "джем-сейшен" – спільна імпровізація музикантів з різних груп. Так от, колабораційне варіння – це аналог музичного джему у сфері крафтового пива. "До Пивного Фестивалю ми готуємо спільний проект Baladin – Good Wine – Lisopylka (Київ), - розповідає Андрій Кисіль – Швидше за все, це буде міцний ель у бельгійському стилі (менше хмелю, більше солоду) з якими-небудь сезонними добавками. Плануємо зварити 1000 літрів. Приходьте спробувати".

Авторський стиль. Це ще одна ознака крафтового пива. Андрій Кисіль, який створює пиво в колаборації з Good Wine і "Пивною Думою", розповідає про свою роботу так: "Пиво №1 – це Pale Ale в американському стилі з традиційними видами хмелю "Каскад", "Арфа". Класика жанру з алкоголем на рівні 4,5%. А ось Пиво №2 я хотів зробити більш легким. Це так званий session-варіант. Міцність його в районі 3,5%. До речі, при його виробництві ми використовуємо досить рідкісний поки для України хміль "Амарілло" - яскравий, ароматичний з грейпфрутовими і манговими тонами". Обидва пива, зрозуміло, можна буде скуштувати на фестивалі.

 


pivduma-8183


Локальні виробники. Крафтовое пивоваріння, насамперед, локальне. Багато відомих броварень починалися, як виробництво "для себе і сусідів". А провідні бренди США досі зосереджені на внутрішньому ринку. Що в Україні? "Я б назвав кілька пивоварень, які мають право називатися крафтовими, - каже Андрій Кисіль. - Collider Brewery (Київ), K&F Brewery (Запоріжжя), White Rabbit Craft Brewery (Кривий Ріг), Mad Brewlads (Харків). Київська Lisopylka, з якою співпрацює Good Wine...". Що стосується фестивалю, окрім Good Wine, українську сторону на ньому представить львівський Театр пива "Правда". Головний пивовар там зараз – американець Коррі МакГіннес. Зі своїм пивом буде в Києві особисто.

Незалежність від погодних умов. Основна дегустація Пивного Фестивалю відбудеться в суботу вдень. Синоптики обіцяють ясне небо і температуру +28 гр. С. Втім, справжнє крафтове пиво – напій позасезонний. «Для справжнього шанувальника крафту спека – не головна причина його випити, - каже Андрій Кисіль. – Це людина, яка, перш за все, насолоджується смаком, і робить це завжди".

 

План дій:

У суботу, 26 вересня з 12:00 до 16:00, у зоні паркінгу Good Wine (Мечникова, 9) пройде велика дегустація. Кірен, Фабіо, Паоло, Кеті будуть наливати своє пиво. За Європу також відповідатимуть De Molen, Mikkeller і Uerige. Від США - Flying Dog, Anchor Brewery, Rogue і Anderson Valley. Від України – пиво Good Wine #1 і #2, а також пиво Театру пива «Правда» .

 

Вартість квитка: 300 грн. Квитки можна придбати у касах магазину Good Wine, а також придбати безпосередньо перед самим заходом. З питань придбання квитків телефонуйте: 095 536 47 01.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: