Як випити вдома правильного японського чаю

коментувати
Як випити вдома правильного японського чаю

Це не церемонія в храмі Мекиан. Але все одно буде смачно і красиво.

Журнали пишуть про чайний бум в Нью-Йорку. У Лондоні чайні будинки відокремлюються від кав'ярень. А ресторани класу high-end розширюють свої чайні карти і кладуть на стіл гостям дегустаційні листи для запису вражень.

Японський чай – один з найсвіжіших трендів цього року – розкривають причину такого ажіотажу. Люди хочуть вести здоровий спосіб життя. І матчу, легендарний чай-пудра, який протягом століть використовувався в японській чайній церемонії, цілком відповідає цим прагненням.

Цей пінистий яскраво-зелений напій до межі насичений корисними амінокислотами, включаючи найсильніший антиоксидант L-Theanine, який покращує когнітивні здібності, знімає нервове напруження, зупиняє розвиток ракових клітин і т. п.

В принципі, навіть заварювати його не обов'язково. Матчу давно використовують в кулінарії. Страв він повідомляє солодкуватий присмак і забарвлює їх в зелений колір. З ним готують детокс-смузі, додаючи пару грам порошку в блендер разом з ківі, шпинатом, яблуком, апельсином і т. д.

Зрозуміло, користь для здоров'я далеко не єдина причина для того, щоб випити японського чаю, який сортом матчу аж ніяк не обмежується. Сенча, кабусеча, кукича, гекуро та ін. – це, насамперед, смачно. А якщо постаратися, то і дуже естетично.

 


img_5217-recovered


З допомогою чайного сомельє Наталії Куц, ми відзначили кілька моментів, які допоможуть все зробити правильно, щоб не втратити ні одне з достоїнств японського чаю.

Знайдіть хорошого виробника. Справжній японський чай в Україні і світі до недавніх пір купити було нелегко. Японці експортують лише 1% своїх чаїв. Решта випивають самі. «Це дуже якісний продукт, зроблений з великим трепетом. Діляться вони їм не дуже охоче», - розповідає Наталія Куц. Уникнути підробок можна довірившись перевіреним брендам. В Україні це Aiya. Компанія з Нісіо (острів Хонсю), заснована в 1888 році – головний постачальник преміальних японських чаїв в Європу і Америку. У себе на батьківщині Aiya робить 45% усього матчу. Це ключовий виробник головного чаю Японії.

  


dsc_0587_01


Не штурмуйте відразу головну вершину. «Безперечно, матчу – це самий вишуканий сорт японського чаю, однак, новачкам я б його все ж не рекомендувала, - говорить Наталія Куц. – Якщо у вас немає навичок правильного приготування матчу може вийти з грудочками і перевареним. З іншого боку, навіть правильно заварений матчу можна не зрозуміти, якщо у вас немає досвіду. Ніякої користі і ніякого задоволення від такого пиття не буде. Почніть з більш простих листових сортів. Таких, як сенча, наприклад».

  


dsc_0592


Спробуйте з'їсти заварку. Сенча – самий популярний чай в Японії, але це не принижує його достоїнств. За якістю і вартістю він може конкурувати з кабусеча і навіть гекуро. Останній, до речі, вважається кращим тіньовим сортом. У хорошого сенча є морський присмак – наслідок острівної клімату Японії. І заварку його можна їсти. Вона дійсно смачна. «В японському чайному виробництві прийнято відокремлювати прожилки від м'якоті, - пояснює Наталія Куц. – Тому чаї виходять дуже ніжними і делікатними».

 


dsc_0594


Не поспішайте додавати цукор. В хорошому японському чаї завжди є приємна насолода. Це наслідок наявності в ньому амінокислот. Щоб накопичити їх побільше, такі сорти, як гекуро, кабусеча і той ж матчу спеціально затінюють навісами з рисової соломи або інших матеріалів. Відсутність прямих сонячних променів гальмує утворення танінів, що дають напою гіркоту. Хоча приємна терпкість присутній і в самих ніжних сортах.

Будьте делікатні у зверненні. Хороший японський чай зберігати «в мішечку» на полиці не вийде. Для своїх чаїв Aiya використовує вакуумну упаковку. Після її відкриття чай потрібно поставити в холодильник і використовувати протягом трьох місяців. «Щоб переконатися, наскільки це тендітна субстанція, спробуйте взяти трохи порошку матчу і розсипати його по тарілці, - розповідає Наталія Куц. – Через десять хвилин ви побачите, як його колір ніжно-салатового перетвориться в темно-зелений».

 


img_0742


Добре підготуйтеся до заварювання. Матчі - головний сорт японського чаю. Для його створення, вирощені в тіні листя перетираються на жорнах, які рухаються зі строго визначеною швидкістю. Виходить яскраво-зелена пудра, яку при заварюванні необхідно ретельно збивати. Ця процедура вимагає наявності мірної бамбуковій ложечки (чашаку), віночка для збивання (часена) і чаші (чавана). Ну а у випадку з листовим чаєм, можна обійтися заварником althaus, який випускає невелика компанія Kinto з префектури Сіга, яка почала експортувати свою продукцію всього кілька років тому.

Не забувайте про естетику. «Для японців чай – це не просто продукт в пакеті, але насамперед, переживання прекрасного і спосіб досягнення гармонії, - говорить Наталія Куц. – Добре заварена чашка чаю потребує любові. Хоча не обов'язково перетворювати кожне чаювання в церемонію». Ще одна японська традиція полягає в милуванні начинням після того, як чай випитий. У тих же Kinto у 2012 році з'явилося виробництво ручного порцеляни під назвою atelier tete. Серія Dune виробляє дуже теплі враження. Шорсткі нерівні поверхні, пастельні тони, мінімалізм. При цьому все це можна використовувати для розігріву в мікрохвильовій печі.

 

Купити японський чай і аксесуари для заварювання можна в магазинах Good Wine. Замовити онлайн можна за допомогою послуги Особистий Помічник.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: