Багато куштували? Біла Іспанія і Португалія, що може здивувати

коментувати
Багато куштували? Біла Іспанія і Португалія, що може здивувати

Запам'ятай, якщо зможеш. Вина, важкі назви яких не заважають їм бути смачними.

Важко заперечувати, що Іспанія і Португалія за звичкою сприймаються як країни червоних вин.Та час вже позбутися би цього стереотипу.

Піренейський півострів сьогодні – один з головних світових «ньюсмейкерів» в частині цікавих білих сортів і перспективних регіонів для їх виробництва.

Звичайно, шардоне і совіньон блан заслужено користуються світовою повагою. Але часом хочеться чогось нового, більш локального. І для такого випадку Іспанія і Португалія з їх місцевими (автохтонними) сортами, назви яких трапляється важко вимовити, дуже підходять.

Для першого знайомства з білої Іспанією достатньо знати два слова: вердехо і альбаріньо. Мабуть, це її головні білі сорти (не хотіли би образити іспанські виуре і айрену), в одному ряду з якими мають великі шанси опинитися годельо і трещадура.

Головний білий виноград Португалії альваріньо – це той же альбаріньо. Його винороби обох країн «ділять» на двох (про трещадуро можна сказати те ж саме). Компанію йому складають лоурейро, арінто, бікаль та ін. Часто вони об'єднуються у бленди для створення найвідомішого португальського вина віньо верде (vinho verde).

Що з переліченого можна скуштувати в Україні?

 

Годельо

 


goodwine-ww-19


      Bolo і Louro – два вина з сорту годельо від Bodegas Rafael Palacios . Good Wine почав привозити ці вина в Україну нещодавно. У 1990-х один з братів знаменитої виноробної сім'ї Паласіос –знайшов в регіоні Вальдеоррас (Галісія) цікавий білий сорт. Годельо так припав до душі Рафаелю, що в 2004 році він заснував господарство, зберігши старі лози і висадивши нові. «Вино з цього сорту можна зробити дуже багатогранне. Його олійність, соковитість, глибина, мінеральність нагадує гарну білу Бургундію, - розповідає шеф-сомельє Good Wine Віталій Вакуленко. – Далеко не у всіх виробників Вальдеорраса поки що це виходить. Але Rafael Palacios точно знає, чого він хоче і вміє цього досягти».

Ароматний цитрусовий Bolo – базовий варіант годельо. М'який, округлий, з вершковими і горіховими тонами Louro – набагато більш складне вино, здатне до розвитку в погребі. Восени очікується прибуття в Україну флагманського вина компанії - As Sortes.

 

Вердехо

 


goodwine-ww-22


Вердехо – головний сорт іспанського регіону Руеда, 95% продукції якого – це білі вина. «До появи нових технологій цей сорт був «сплячою красунею», - розповідає Володимир Антонов, викладач школи сомельє Good Wine і винний блогер (Wine Hunter Kiev). – Але в 1970-х «красуню» розбудила компанія Marques de Riscal , яка на початку 1970-х шукала новий регіон і сорт винограду для виробництва своїх білих вин». Зелене яблуко, диня, цитрусові, легкі нотки анісу... Для початкового знайомства з сортом Володимир рекомендує відносно нескладне Marques de Riscal . Топовий вердехо – це, наприклад, Naiades від Bodegas Naia .

 

Ондарраби сурі і ондарраби белтса

 


goodwine-ww-25


      Txakoli (чаколи) – вино з Країни Басків - Автономного Співтовариства на півночі Іспанії. Тут розташований Сан-Себастьян – престижний іспанський курорт світового масштабу на березі Біскайської затоки з купою мішленівських ресторанів. У винній карті практично кожного з них можна знайти чаколи від Txomin Etxaniz (Чомин Этчаниз). Виноградники для його виробництва (сорти ондарраби сурі і ондарраби белтса) буквально спускаються до води. Це аперитивне вино з невисоким рівнем алкоголю, невеликою залишковою ігристістю і дуже гарною кислотністю. В вінтажі 2014 року присутня невелика солодкість, яку дає залишковий цукор. «Дуже свіже, смачне і відверто літнє вино, яке при цьому дуже добре поєднується практично з будь-якими морепродуктами», – ділиться враженнями Віталій Вакуленко.

 

Альваріньо, лоурейро, арінту та ін.

  


goodwine-ww-28


Вважається, що віньо верде – це молоді нескладні португальські вина, які бажано випити протягом року після бутилювання. Часто так воно і буває. Проте в регіоні під назвою Vinho Verde роблять й більш серйозні вина, гастрономічні і здатні до тривалої витримки. Два варіанти VinhoVerde Blanco від Sogrape Vinhos демонструють, яким може бути це вино. Quinta de Azevedo (лоурейро, арінту) - свіже і яскраве з цитрусовими і мінеральними тонами. Morgadio da Torre (альваріньо) – маслянисте і більш складне. Обидва можна пити як аперитив і як супровід до морепродуктів і крем-супів.

 

Віозиньо, мальвазія, кодега та ін.

 


goodwine-ww-29


      Planalto Douro White Reserva - ще один «ансамбль» з декількох португальських сортів, назви яких запам'ятовувати необов'язково. А ось інтенсивний комплексний букет з тонами дині і груші і зеленого чагарнику обов'язково запам'ятається. Вино має гарне тіло, мінеральні тони і свіжість смаку, який в цілому чудово збалансований.

 


Захар Уманский, винный эксперт, совладелец ресторана Bottega Wine & Tapas
Захар Уманський


Захар Уманський, винний експерт, співвласник ресторану Bottega Wine & Tapas:

«Тому, хто шукає нових вражень від білого вина, Іспанія і Португалія може дати багато. Не треба бути великим знавцем, щоб отримати задоволення від іспанських сортів вердехо ( Руеда ) і альбаріньо ( Галісія ). Це зрозумілі, питні і, дійсно, смачні вина, як для фахівців, так і для новаків. Годельо і трещадура дещо складніші. Ці сорти менш відомі. Щоб спробувати їх в гідному виконанні, треба знати хороших виробників, які вміють дати раду цим сортам.

Тепер, що стосується Португалії. Я був там минулого року двічі. І для мене білі вина цієї країни стали справжнім одкровенням. Величезний вибір. Цікаві, комплексні вина. До того ж, досить прийнятні за цінами. Найдорожчі коштували близько 30 євро.

Коли кращий сомельє світу Жерар Бассе приїздив в Україну, я запитав у нього: «Які вина справили на вас найбільше враження останнім часом?». Його думка виявилася такою ж: «Біла Португалія».

Але треба сказати, що ці вина поки що не дуже відомі у світі. Найскладніші і найцікавіші португальці п'ють в основному у себе вдома. Мабуть, обсяги виробництва поки недостатні для серйозного експорту.

З того, що можна дістати в Україні, Planalto - одне з моїх улюблених. У ньому є і багатогранність, над якою можна подумати-помедитувати. Але можна і просто для задоволення випити. А з іспанського порекомендував б вердехо від Naia і альбаріньо від Fefinanes або Nora ».

 

Всі вина можна купити в магазинах Wine School та інтернет-магазині  www.goodwine.com.ua

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: