6 ознак по-справжньому хорошого віскі

коментувати
6 ознак по-справжньому хорошого віскі

Який шлях потрібно пройти, щоб дістатися до правильних сингл молтів. І що можна спробувати вже зараз?.

Американець Реймонд Чандлер, якого зазвичай уявляють, як письменника-реаліста, якось написав: «Поганого віскі не буває. Просто деякі сорти віскі краще інших».

Опис, можна сказати, всеосяжний. Хтось заспокоюється, прочитавши перше речення. Комусь на все життя западає в душу друга частина цього вислову.

Як стають connosiors, цінителями, знавцями, віскі-маньками? Зрозуміло, поступово.

«Спочатку ви пробуєте нескладні бленди, - розповідає сомельє Good Wine Платон Близнюк. - Потім переходите на односолодовий віскі («сінгл молт») від популярних брендів на зразок Glenfiddich, Balvenie і т. п. Переживаєте захоплення «островами», «хересною бочкою», «фінішами» в мадері, портвейні, сотерні... Нарешті, «перехворівши» усім цим, ви починаєте формувати свій особистий смак, розуміння і зважену оцінку».

 


3_10


Разом з Платоном ми відібрали 6 зразків шотландського віскі цінової категорії до 100 євро. Кожну з цих позицій оцінить з гідністю і той, хто вже пройшов всі вищеперелічені «випробування» і той, хто ще остаточно не вирішив, як йому розуміти слова Чандлера.

1. Бочкова фортеця. Ніхто не збирається заперечувати традицію доводити вміст алкоголю в скроні до комерційного рівня 40% або 43%. Однак, багато цінителів орієнтовані на «бочкову фортецю». Віскі «cask strength» потрапляє в пляшку прямо з бочки, без розведення водою. «Отже, від нього завжди отримуєш більше вражень. Відчуття більш яскраві, виразні», - говорить Платон Близнюк. З цієї причини, один з кращих варіантів для знайомства з легендарною дистилерією Springbank – реліз Cask Strength 12yo. В ароматі - середня димність, пряні нотки і морський бриз. Післясмак з легким солоним відтінком. Мінерали, йод, сухофрукти.

2. Ексклюзивний боттлінг. Для справжнього віскі-фана предмет особливої зацікавленості – нерегулярні релізи, тобто одноразово вироблений віскі. Такий випуск реалізував Good Wine разом з шотландським боттлером Gordon & MacPhail. Молт називається Balblair Exclusive, 1996. Його вік 18 років. Майже половина тиражу, привезеного до Києва, вже розкуплена. «Спочатку ми спробували зразки з кількох бочок, - розповідає історію створення Платон Близнюк. – Зупинилися на Balblair (Нагір'я). Дистилерія хороша, але не можна сказати, що в Україні вона на слуху. Тому, думаю, багатьом буде цікаво спробувати цей віскі. У смаку – медова диня, стигле яблуко. В післясмаку – свіжість та перцева м'ята. Я поставив йому 90 балів зі 100».

3. Розумна ціна. Звичайно, справжній connosior готовий витратити на улюблений напій чималі гроші. Але при цьому для нього важливо, щоб якість відповідала ціні. Наприклад, на острові Айла є дистилерія Bowmore. Найкраще її стилістика проявляється в офіційних релізах – базовому Legend або 10 y.o. Tempest. Їх, дійсно, варто спробувати. Однак, частину своїх бочок Bowmore також віддає незалежним ботлерам. Наприклад, французи La Maison du Whisky (LMDW) роблять з них дуже приємний The Ten #07 Medium Islay Peat. Чистий у смаку, з помірними димними тонами, без надмірної солодкості і відчуття карамелі. Дуже делікатно передає характер Айлі. І ціна дуже хороша – 1690 грн.

 


2_06


4. Бочки з-під бурбону. Віскі, витриманий в них, вважається кращим. «Справа в тому, що «бурбон» набагато менше впливає на смак віскі, ніж «херес», «порто», «сотерн» і т. п., - пояснює Платон Близнюк. – Це дає нам можливість краще відчути стилістику дистилерії». З цієї причини чемпіон авторитетних віскі-рейтингів останніх років – Maltbarn в переважній більшості випадків обирає для своїх релізів саме «бурбон». Наймолодший з випущених німецьким боттлером молтів – Ledaig 9yo, 2005 не виняток. Це single cask з легким «димком» від Tobermory Distillery (острів Малл) випущений у кількості всього 141 пляшок. До речі, колекціонування – ще один мотив для його купівлі.

5. Впізнаваний стиль. Саме це можна сказати про Linkwood 15 y.o. від Gordon & MacPhail. Linkwood на пару з Mortlach багато в чому формують стиль Спейсайда – головного регіону Шотландії. Віскі з цих дистилерій входять до складу багатьох відомих блендів. Johnnie Walker, наприклад. А 15-річний реліз Gordon & MacPhail – це можливість спробувати смак Спейсайда, що називається, «в чистому вигляді». Щільний, насичений, тільну напій з тонами топленого масла, горіхів і чорносливу. Так, в ньому відчувається вплив хересної бочки, але в даному випадку його можна назвати сприятливим.

6. Добре ім'я. Так, вміст пляшки важливіше бренду, але це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від авторитетів. «Ben Nevis 16yo, 1996 можна купувати не думаючи, - радить Платон Близнюк. – У цій дистилерії практично не буває провалів». Даний реліз, треба сказати, випустив незалежний ботлер Riverstone Whisky Company – теж, між іншим, не випадковий виробник. За його спиною стоять Робін Тусек і Джон Лемонд – засновники авторитетної шотландської компанії-боттлера Blackadder. Сам віскі – свіжий, легкий, з яблучними нотами і мінеральними тонами. «А якщо постоїть і подихає, то з'являється льодяникова солодкість, яка розкривається в випічку, - додає Платон. – Більш ніж розумна покупка».

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: