5 продуктів, які не можна поєднувати з вином. Чи все-таки можна?

коментувати
5 продуктів, які не можна поєднувати з вином. Чи все-таки можна?

Що пити з темним шоколадом, як підібрати вино до примхливої спаржі та інші поради з поєднання їжі й напоїв, які не лежать на поверхні.

Разом їжа і вино здатні принести набагато більше задоволення, ніж окремо. Треба тільки правильно їх підібрати. Однак існують продукти, які спочатку насилу поєднуються з вином або іншими напоями. Наприклад, спаржа. З одного боку - ніжний і делікатний смак. З іншого - яскраво виражена гірчинка і трав'янистість. Зазвичай з зеленими овочами непогано «розбирається» совіньйон блан, але це не той випадок.

Або шоколад. Сухе червоне вино тут точно не годиться. Жирність і солодкість будуть завжди в дисонансі з терпкістю і кислотністю. До шоколаду можна підібрати солодке вино і навіть отримати задоволення від першого ковтка. Але спробуйте відкусити ще шматочок, і ви відчуєте, як на середній і дальній дистанціях шоколад здобуває перевагу над багатьма напоями.

Про те, що з цим робити, ми поговорили з Віктором Олейниковим, керівником школи сомельє Wine School.

 

Грюнер вельтлінер і спаржа

 


goodwine-6663


Завдання поєднати вино зі спаржею, і справді тривалий час було важкоздійсненим. Поки на світовому ринку не з'явився австрійський грюнер вельтлінер. Завдяки своєму перцевому характеру, але при цьому легкому і акуратному смакові з середньою кислотністю, це біле вино виявилося здатним увійти в гармонію навіть з білою спаржею – найбільш складним і ароматним різновидом цього шляхетного овочу. Тепер це «класика жанру», в яку можна зіграти, наприклад, з допомогою Gruner Veltliner Bankett від Brundlmayer. «Хорошим партнером для спаржі це вино робить його свіжий, з яскравою перцевою ноткою смак, - коментує Віктор Олейников. – Смак у нього не дуже складний, але збалансований, і це добре. Зайві нюанси в такому випадку можуть лише завадити».

 

Манзанілья і артишок

 


goodwine-6693


Артишок, який став всесвітньо відомим делікатесом завдяки французькій кухні, має досить потужний смак з вираженою гіркотою. Рівню для нього можна пошукати в Іспанії, серед хересів. Наприклад, манзанілья – витримане під флором кріплене до 15% вино з ароматом дикої ромашки і відтінками морської солі у смаку. Компанія Valdespino випускає таке вино під назвою Manzanilla Deliciosa. «Воно здатне впоратися зі смаком артишоку, - впевнений Віктор Олейников. – До того ж, на користь цьому поєднанню повинні зіграти солонуватість і виражена гірчинка в смаку манзанільї».

 

Копчений шотландський лосось і димне віскі

 


goodwine-6669
«Одна з найбільш вдалих знахідок, яка стає сьогодні дуже популярною – це поєднання копченого шотландського лосося з димним віскі, - каже Віктор Олейников. – Працює ця пара дуже просто – маслянистість і димність лосося холодного копчення підкреслюється маслянистістю і димністю віскі». Але з димністю теж треба не перестаратися. Вдалим прикладом у цьому плані може слугувати молт Machrie Moor від знаменитого шотландського виробника Arran. Це віскі легкої окуреності. Крім торф'яного диму в ароматі ноти тропічних фруктів і персиків. У смаку прянощі і цитрусові.

 

Шоколадний торт Захер і стаут

 


goodwine-6672


Вибух інтересу до крафтового пива, що стався в останні роки, став причиною активного пошуку і в області гастрономічних сполучень. «Для багатьох виявилося відкриттям, що пиво можна поєднуватися з десертом», - говорить Віктор Олейников. Так, шоколадний мафін або тістечко можуть легко подружитися зі стаутом. Стаут – це, як відомо, різновид пива, приготованого з додаванням карамельного солоду. Він має нечітко виражену гіркоту, а також багато солодкості й шоколадних тонів у смаку. Знаменита норвезька компанія Nøgne Ø випускає такий напій під назвою Imperial Stout. Спробуйте його з шоколадним тортом " Захер. Має бути дуже добре.

 

Чорний шоколад і ром

 


goodwine-6682


Якщо ви підбираєте напій до шоколаду, розраховуючи більше, ніж на один укус, варто приділити увагу його інтенсивності. Гіркий Vivani (85% какао) від німецької компанії Weinrich вимагатиме для себе щось на зразок El Dorado 15 y.o. від однойменного виробника з Гайани. Англійський стиль рому взагалі найбільш насичений, маслянистий, оксамитний і солодкий. А в цьому випадку він доповнюється ароматами кави, цукатів, мигдалю, перцю, ванілі тощо. «Солодкість і оксамитність El Dorado 15 y.o. дуже добре лягає на гіркоту шоколаду, - каже Віктор Олейников. - Своєю солодкістю він компенсує гіркоту шоколаду, а насиченість смаку дозволяє цьому рому успішно «боротися» з насиченим смаком Vivani».

 

Звичайно, для того щоб самому почати розумітися на поєднаннях різних смаків, потрібно пройти великий шлях. Ну а поки ви перебуваєте в дорозі, можна користуватися послугою Особистий Помічник - сервісом особистої консультації й доставки їжі з Good Wine.

 

 

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: