Легенди і традиції чоловічого відпочинку

коментувати
Легенди і традиції чоловічого відпочинку

Хто добре працює , той добре відпочиває . Ця аксіома чудово характеризує українців . Ми вміємо повністю віддаватися своїй справі і душевно проводити вільний час . Дружні застілля , виїзди на природу в чоловічій компанії, рибалка на світанку ....

І все це - під Первак, «свій» міцний домашній напій з душею і історією. Він відрізняється яскравим смаком і чудово поєднується з улюбленими стравами українців: білосніжним сало з м'ясним прорізом, запеченої з прянощами бужениною, домашнім холодцем, наваристим борщем зі сметаною, пампушками та часником. Але що ми знаємо про цей напій, який вже став справжнім символом чоловічого відпочинку?

Як за Гоголем

Улюблена традиція чоловіків збиратися за стопкою Перваку має дуже давнє коріння. Зародилася вона в догоголівські часи на Полтавщині. Цей край в серці України вважається батьківщиною найкращої горілки. Знаєте, чому? Причина - в особливій полтавській воді. Вона дуже м'яка, відрізняється збалансованим складом солей та ідеально підходить для виготовлення міцних напоїв. З давніх-давен на Полтавщині в кожному будинку зберігалися сімейні рецепти виготовлення Перваку. Як велика цінність і сімейна реліквія, вони передавалися у спадок від покоління до покоління. Наші предки використовували Первак не тільки в якості міцного алкогольного напою, а й для приготування лікувальних настоїв.

«Полтавський Первак був одним з найбільш ходових товарів на знаменитому Сорочинському ярмарку»

Подейкують, що полтавський Первак був одним з найбільш ходових товарів на знаменитому Сорочинському ярмарку. З усієї України і навіть з заморських країн з'їжджалися тисячі людей, щоб покуштувати домашній Первак під полтавські галушки. Саме цей міцний напій ідеально підходить до популярних страв нашої кухні і виступає головним героєм смачного застілля нарівні з ароматним борщем з часником і зі сметаною.

Гнали і переганяли

Уже кілька століть технологія виготовлення Перваку залишається незмінною. В основі його створення лежить унікальний спосіб перегонки через спеціальні апарати для викурювання. Сьогодні автентичні рецепти домашньої полтавської горілки відроджені технологами Полтавського лікеро-горілчаного заводу. Це підприємство має багату історію. Воно бере витоки від гуральні Давида Молдавського, яка в 19 столітті знаходився під Панянською горою в Полтаві. Сьогодні на ЛГЗ працюють фахівці з півстолітнім досвідом, які досконало знають міцні полтавські традиції. За однією з полтавських легенд, на заводі досі зберігається старовинний перегінний куб. Можливо, через цей апарат переганявся Первак, який смакував сам Гоголь.

«Через цей апарат переганявся Первак, який смакував сам Гоголь»

До складу домашнього Перваку входять тільки натуральні інгредієнти, підібрані, як для себе. Спирт - стовідсотковий зерновий, класу «Люкс». Вода - тільки полтавська, дуже м'яка і смачна. Але головний, секретний компонент Перваку - це настої і ароматні спирти. Вони готуються прямо на заводі з житніх сухарів, липи, м'яти, часнику, хрону, лимона. Настої і ароматні спирти переганяються через апарати для викурювання один або два рази. Так досягається дуже м'який смак і чистий горілчаний аромат автентичного полтавського напою.

Першого або подвійного?

Первак обирають за високу якість, м'який смак, традиційну фортеця і «свіжу» голову на ранок. А ще - доступну ціну полтавського продукту. Всі Перваки виготовляються за унікальними технологіями перегонки і рецептурами. Для Перваку пшеничного першої перегонки ароматні спирти переганяються один раз. Його люблять за особливу м'якість, легкість смаку і виражений житній аромат. Для Перваку подвійної перегонки ароматні спирти переганяються двічі. Так виходить міцний напій ідеальної чистоти, високої якості і м'якості, після вживання якого на ранок не болить голова.

«Всі Перваки виготовляються за унікальними технологіями перегонки і рецептурами»

Завдяки настою жита Первак домашній має білий колір і дуже схожий на домашній міцний напій. Ця горілка запашна, з м'яким смаком і легким хлібним присмаком. Окремо варто сказати про перцівку, яка вважається однією з найкращих в Україні. Первак медова з перцем виграє у всіх закритих дегустаціях серед перцевий горілок. Виявляється, перед створенням цього продукту технологи Полтавського ЛГЗ ретельно вивчили всі перцевий горілки України та додали свої ноу-хау. Як показали результати дегустацій, саме рецептура Перваку є ідеальною для перцівки. Кожен Первак унікальний по-своєму. І сьогодні, як і сотні років тому, тисячі чоловіків можуть підтвердити: до білосніжного сала і душевних розмов це найкращий акомпанемент!

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: