Іскристий напій свята, веселощів і кохання. Як вибрати шампанське на Новий рік

коментувати
Під час вибору шампанського, потрібно звертати увагу на пляшку, колір напою, піну та бульбашки
© DariuszSankowski/Pixabay

Під час вибору шампанського, потрібно звертати увагу на пляшку, колір напою, піну та бульбашки

Якщо врахувати кілька факторів, вибір шампанського до святкового столу не завдасть клопоту.

Зустріч Нового року без келихів, наповнених шампанським, неможлива. Тому НВ склало підбірку корисних порад щодо вибору цього смачного та п'янкого нектару.

Слід розуміти, що шампанське є ігристим вином, але не всі ігристі вина – це шампанське. Те, що в пляшці видно бульбашки, не свідчить про приналежність напою до шампанських вин. Справжнє шампанське виготовляється лише у французькій провінції Шампань, про що свідчить позначення Champagne на етикетці.

Проте дедалі більше виноробних будинків Шампані стали відкривати свої виноградники в Каліфорнії. Тому американське шампанське, що випускається під брендами Roederer Estate, Domaine Chandon, Domaine Carneros виготовляється за тією ж технологією, що й французьке, і не поступається йому за смаковими якостями.


© alexdelor/Pixabay

© alexdelor/Pixabay


Сорт. За рівнем сухості шампанське буває шести різновидів:

  1. Extra Brut - надмірно сухе, 0.6% цукру на літр;
  2. Brut - сухе, 1,5%;
  3. Extra Dry - 1,2 - 2%;
  4. Sec - 1,7 - 3,5%;
  5. Demi-Sec - напівсухе, 3,3 - 5%;
  6. Doux - найбільш солодке шампанське, від 5% цукру на літр.

Під час вибору сорту шампанського ігристого вина варто орієнтуватися на смакові вподобання гостей, які будуть святкувати Новий рік. Хтось любить сухе вино, а дехто - більш солодке.

Пляшка та пробка. Вибираючи шампанське, зверніть увагу на пляшку. Вона повинна бути важкою і з досить товстими стінками. Сумлінні виробники розуміють, що ігристе вино при сильному струшуванні може розривати скло.

Пробка у якісного шампанського повинна бути не пластиковою, а натуральною. Натуральні коркові пробки забезпечують газообмін між вином і навколишнім середовищем і свідчать про добротність алкоголю. Зрозуміти, що пробка дійсно натуральна, можна навіть через фольгу. Така пробка м'якша.


© condesign/Pixabay

© condesign/Pixabay


Піна й бульбашки. Піни в справжньому шампанському повинно бути багато. Щоб перевірити цей фактор у магазині, потрібно дуже обережно струсити пляшку. У хорошого ігристого вина піна займе весь вільний простір під пробкою.

Усі бульбашки в якісному шампанському мають однаковий розмір і спливають повільно та рівномірно. Якщо спиртний напій зроблено на совість, бульбашки будуть виходити з келиха годинами.

Колір та осад. Справжнє шампанське повинно бути світлим і прозорим, без осаду. Якщо напій темний або яскраво-жовтий - це підробка з використанням барвників.

Місце покупки. Хороше шампанське не купиш у найближчому продуктовому магазині. Контракти з офіційними дилерами якісних виробників укладають тільки великі гіпермаркети й винні бутіки.

Коли шампанське обрано, а до Нового року залишилися лічені хвилини, важливо правильно та безпечно відкрити пляшку. Для початку акуратно зніміть фольгу з дротовим каркасом. Потім, щільно притримуючи пробку, нахиліть вино під кутом 45 градусів й обертайте пляшку. Шампанське повинно відкритися з тихим звуком і вивільнити легкий ароматний димок.

Відкриваючи як шампанське, так і будь-яке інше ігристе вино, завжди перевіряйте, чи не спрямована пляшка на когось із гостей.

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: