Віддайтеся доброму бармену, або Як знайти бар з ідеальним коктейлем. Дрінк-блог Валерії Нойман

коментувати
Віддайтеся доброму бармену, або Як знайти бар з ідеальним коктейлем. Дрінк-блог Валерії Нойман
© Facebook

Перший мій коктейль називався Блакитні Гаваї, і випила я його років 12 тому в тодішньому Шоколаді на Шота Руставелі. Було несмачно, а дивний блакитний колір викликав складний внутрішній діалог з масою питань, які просто непристойно озвучити вголос або в письмовому вигляді. Мені дуже хотілося вилити синю рідину в унітаз і вимагати свої гроші назад.

Те глибоке розчарування стало початком мого роману зі змішаними напоями. Після цього мені вдалося відкрити власний бар, але зміна ролі кінцевого споживача напоїв на людину за робочим боком стійки зовсім не зробила світ ідеальним. Ну ось таким, щоб всі приходили і знали, чого хочуть, і отримували від цього задоволення.

Незважаючи на те, що від мого першого коктейльного досвіду з блакитним напоєм минули роки, виявилося, що у нас дуже мало знають про коктейлі та культуру пиття в цілому. Та й загальний рівень стосунків людина-людина в місцях, куди ми приходимо, щоб їсти та пити, теж виявився, м'яко кажучи, далеким від ідеального.

Виявилося, все ще існує досить велика кількість людей, які регулярно дозволяють собі звертатися до бармена чи офіціанта в стилі «Гей ти, йди сюди», «Гей, хлопче, принеси горілки» або щось схоже фамільярне, самі знаєте.

А чому? Адже навпроти вас стоїть людина, яка обрала для себе в житті дуже непросте ремесло. Воно присвячене тому, щоб зробити ваш час на відпочинок, перерву, обід, вечерю, побачення, розставання, підписання паперів, базікання по телефону, написання посту в соцмережі або що ви там робите в барі чи ресторані, максимально комфортним. Це люди, які вміють робити смачно і добре.

Звісно, те, про що я кажу, не відповідає дійсності, якщо ви зайшли в те місце, де люди люблять те, що роблять. Але ми, починаючи те, що зробили, не уявляли й не уявляємо, що можна інакше. І заради загальної атмосфери, заради спільного гарного настрою і варто навчитися бути по-справжньому про «добридень» і про «будь ласка», а не вичавлювати це із себе.

Я якось почула, що кухарі та перукарі - найщасливіші люди на світі, адже вони відразу бачать результат своєї праці. Тут-таки й бармени, і це найбільша правда у світі: немає щастя більшого, ніж бачити посмішку і задоволення на обличчі того, хто п'є, з першого ковтка. І звісно, порожню склянку після останнього.


© Facebook
© Facebook


А ще краще - це коли приходять знову і знову за тим самим, улюбленим, чи довіряють настільки, що просять дібрати щось ще. І тут важливо: саме дібрати - не вибрати. Справа в тому, що коли ти приходиш до бармена і кажеш «зроби мені щось на свій смак», то в 90% випадків вам не сподобається. У вас із барменом дуже різні смаки: він п'є більше, ніж ви, у нього інша, відмінна від вашої класифікація.

Адже що таке коктейль? Це напій, який ми отримуємо, змішуючи кілька компонентів відразу. Вони бувають алкогольні та безалкогольні. Вони бувають солодкі, кислі, терпкі та міцні. В принципі, хороший бармен орієнтуватиметься саме на ці показники.

Мій друг Кирило Кисляков, «людина-все» про бари й алкоголь, вважає, що коли бармен ставить вам понад три питання, то в цьому барі потрібно пити тільки чистий алкоголь. Я абсолютно з ним згодна. Для того, щоб ви обидва не лишилися в мінусі, вчіться правильно говорити з людиною, якій хочете довірити свій вечір і настрій. І перевіряти її цими питаннями. Скажіть, наприклад, хочу солодке й міцне або легке і з бульбашками, або кисле з пінкою, або свіже і не на віскі. Уточніть, на якому саме алкоголі-основі ви хочете пити чи чого зовсім не варто додавати. Дайте бармену шанс.

Безсумнівно, важливо потрапити до професіонала, який добре знається на своїй справі. І є кілька критеріїв, за якими їх можна вирізнити. Пам'ятаєте фільм Коктейль з Томом Крузом? Так от, я б у нього не пила, щоб відчути смак, я б у нього пила заради ефекту, а це дві абсолютно різні історії. Справа в тому, що гучна музика вимикає всі ваші смакові рецептори, через які можна відчути смак і запах. У нічних клубах ми п'ємо не заради смаку, а крізь соломинку та винятково заради того, щоб сп'яніти. Коли ж ви приходите в бар, де за стійкою працюють люди, які готові говорити з вами про смаки, і знають, як поводитися з алкоголем, щоб відкрити весь його потенціал, і як правильно добирати напої до вашого сьогоднішнього настрою, ось тоді пийте заради ефекту. Дозвольте собі насолодитися.

Мій близький друг прожив у Нью-Йорку близько 10 років. Все, що для нього значить хороший бар, в Києві все ще досить непросто знайти: є перші паростки, але дерево поки ще не виросло. Там для того, щоб зайняти нішу хорошого бару, ресторану чи будь-якого іншого закладу громадського харчування, перш за все необхідно дотримуватися і підтримувати якість їжі та її стабільність. Це база, стандарт, без якого неможлива решта. І жодні атмосфера, дизайн, вкладені мільйони не врятують від фіаско.


© Facebook
© Dima Gavrysh


Наведу кілька критеріїв, за якими можна для себе визначити, куди ви зайшли і чи буде вам тут добре:

- якість використовуваного алкоголю
- коктейлі не наливають «на око»
- у вас уточнять, чого саме ви хочете зараз: кисле, солодке, гірке, міцне. Також можуть уточнити алкоголь, якому ви віддаєте перевагу
- той самий коктейль однаковий за смаком у будь-який час доби, з рук будь-якого бармена, протягом тривалого часу

І тепер мій особистий критерій, з якого для мене починається все: якщо це бар, в якому можуть зіпсувати Негроні, то з нього час іти.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: