Смак вина та фази Місяця. Роберт Гулієв про загадкове виноробство за допомогою космосу та гною

коментувати
Смак вина та фази Місяця. Роберт Гулієв про загадкове виноробство за допомогою космосу та гною

Багато виробників вин "динамлять" покупця біодинамікою з рекламною метою. Це набагато простіше, ніж витрачатися на культивацію ґрунтів.

«Він попросив усіх вимкнути мобільні телефони, перш ніж ми вийдемо до виноградників. Електромагнітне випромінювання погано впливає на комах, підриваючи природний енергетичний баланс». Це цитата з відгуків про відвідування господарства, орієнтованого на біодинамічне виноробство. Загадкова область виготовлення вина за допомогою «космосу, гною і працьовитості» приваблює любителів екзотики і є предметом гострої полеміки експертів. Додам до неї і мої судження.

Думки, що витають над деякими виноградниками, сформулював австрійський філософ, літератор і езотерик Рудольф Штайнер у 1924 році. Він розглядав природні методи підвищення родючості ґрунтів, говорив про заміну пестицидів натуральними засобами боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, про необхідність регулярного внесення органічних добрив, вплив космосу на ріст рослин (фази Місяця), про духовну силу, яку чиста природа надає людині.

Згодом здорові рекомендації вченого почали обростати езотеричним одягом. Добрива слід готувати в черепах і сечових міхурах корів і оленів, для інших цілей застосовувати тільки 9 (магічне число) препаратів із кварцу, деревію, хвоща, кропиви, кори дуба тощо. З'явився звід законів біодинамічного виноробства, закріплений асоціацією Деметри. У них виявилося чимало положень органічного виноробства, але й додалося чимало містичних. Не стану їх аналізувати, але підкреслю деякі принципові речі.

Якби нам налили в келихи вино стародавніх римлян, то навряд чи б знайшовся охочий його випити

Якби нам налили в келихи вино стародавніх римлян, то навряд чи б знайшовся охочий його випити. Сорти винограду, способи приготування вина, де використовувалися морська вода, зола, та ще в поєднанні зі свинцем кубків, ударили би по печінці й селезінці, як молот ката. На зорі цивілізації все виглядало зовсім не апетитним, хоча мало стовідсоткове природне походження. Все, що ми сьогодні споживаємо в їжу, пройшло багатовікові етапи селекції. Якби не з'явилися безвірусні лози, не з'явилося б і органічне виноробство. Якби не виведення особливих дріжджових рас, які при бродінні формують у суслі аромати квітів, ягід і плодів, ми не насолоджувалися б винними букетами повною мірою. Якби не преси та вініфікатори, у яких регулюються режими тиску і температури, ми б втрачали цінні ферменти й амінокислоти. Коли ми говоримо «натуральний продукт», маємо на увазі не викопну сутність, а чистоту і придатність для вживання.

Не так давно британський телеканал BBC Two випустив багатосерійний документальний фільм «Відчайдушні дегустатори відправляються...» (The Supersizers Go...). Ресторанний критик разом з актрисою відправляються в гастрономічне минуле. Вони дегустують страви і напої різних епох, приготованих за старовинними рецептами. Виявляється, добру половину делікатесів минулого просто не можна їсти сучасним людям. За обідом середини XIX століття подавали п'ять-шість видів спиртних напоїв: хереси, мадеру, безліч лікерів (тоді цукром захоплювалися) кларети і бренді. Але ніхто не вважав поширену серед гурманів мігрень прямим наслідком обжерливості і неправильного змішування напоїв. Тільки в середині минулого століття з'явилася нова культура їхнього споживання.

Це лише один приклад для тих, хто вважає біодинаміку поверненням до джерел. Насправді, ми маємо справу із симулякром, штучною спробою підмінити прогрес у сільськогосподарській та споживчій сферах мантрами красивого звучання. Ніхто ж не проти гною, як чудового добрива, і про вплив на нас фаз місяця ніхто не сперечається. Але совку, мільдью, одіум не виведеш із полів заклинаннями і кропивою з валеріаною. Тут врятують або фумігатори, або висота над рівнем моря, куди не долітають шкідники. Мені доводилося пробувати біодинамічне вино з явними ознаками надлишків сірки. Виходить, мобільні телефони треба відключати, аби не дезорієнтувати бджіл, а хімічний спосіб зупинки бродіння виключати не треба?

Я не проти біодинамічного виноробства як захоплення окремих людей, але серйозно заперечую, коли ціна вина зростає на 20% за езотеричних і комерційних міркувань. У світі налічується всього 450 господарств, які отримали сертифікат асоціації Деметри на виробництво біодинамічних вин (це – сота частка відсотка виноробень на планеті). Тим не менше, щорічно ми чуємо про зростання сегмента біодинамічного виноробства до 3, а то і 8% у загальній статистиці. Це відбувається тому, що багато виробників, як говорили в моїй юності, "динамлять" споживача біодинамікою в рекламних цілях. Адже набагато простіше вимикати мобільні телефони на виноградниках, аніж витрачати гроші на культивацію ґрунтів.

Ще раз підкреслю, що підтримую всі ініціативи, які сприяють виробництву натуральних, живих і ароматних вин, якими насолоджуються люди на п'яти континентах. Але категорично заперечую проти міфів, відволікаючих увагу споживача від суті справи і правди життя.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: