Які вина краще п'ються восени. Шість пропозицій від сомельє

коментувати
Які вина краще п'ються восени. Шість пропозицій від сомельє

Влітку ми п'ємо більш освіжаючі вина, взимку зростає споживання червоних вин. До речі, і їжа стає важчою. Але між літом і зимою є ще осінь. Які ж вина можна називати осінніми?.

Чи є сезонність у вин? Звичайно! Можливо, вона по-різному відчувається, але для тих любителів вина, які не належать до категорії "я п'ю тільки червоне / біле", зміна пір року приносить з собою і зміну винних уподобань.

Найпростіший приклад: влітку ми п'ємо більш освіжаючі вина: легкі білі, розе, ігристі. А взимку зростає споживання червоних вин. До речі, і їжа стає важчою.

Літо і зима – яскравий контраст, але між ними є осінь, і ми це вже відчули. Які ж вина можна назвати осінніми?

Насамперед, це насичені білі вина. Наприклад, Chardonnay з теплих країн.

Якщо для вас це занадто банально, або ви шукаєте цікаві новинки, рекомендую звернути увагу на іспанське вино з сорту Godello (Годейо) – Bolo, або на італійське Ribolla Giala.

На відміну від легких Pinot Grigio або Sauvignon Blanc, в цих винах менше кислотності й більше насиченості.

Відповідно, і в поєднанні з їжею вони вимагають більшої насиченості. Осінні білі вина добре поєднуються з пастою на білому соусі, з куркою, з кроликом. А з рибних страв краще за інші підійдуть лосось і тунець. Ще одне вдале поєднання – іспанська паелья, але тут є застереження, адже справжня паелья готується з рису сорту «бомбо», а в Україні його не так вже й легко знайти.

Літо пішло, нам потрібні позитивні емоції, і Pinot Grigio тут не помічник

У міру того, як стає холодніше на вулиці, зростає бажання випити гарячого червоного вина. Я не прихильник супер-потужних фруктових бомб (цим часто грішать Каліфорнія і Австралія), тому рекомендую більш стримані і, бажано, елегантні вина.

Яскравий фруктовий букет без надмірної масивності можна знайти в аргентинському Malbec або в сицилійських винах. А ось елегантність варто шукати в Європі, тому мої осінні фаворити родом з класичних регіонів – Ріоха, Тоскана і Бургундія.

Але, найчастіше, Бургундія – це лотерея, сорт Піно Нуар дуже примхливий, недешевий і вимагає розуміння з боку споживача. Іспанці та італійці набагато надійніші й доступніші, головне уникати «героїв супермаркетів» і вибирати не базові версії, а ті, що починаються з рівня Rioja Crianza і Chianti Classico (селекція плюс виттримка).

Всі ці вина добре поєднуються з м'ясними стравами. Так, до більш масивних вихідців з півдня добре підійдуть стейк або печеня, а елегантні Rioja і Chianti відмінно поєднаются з філе, каре баранини, з пастою з м'ясним соусом і нашим осіннім делікатесом – білими грибами.

Літо пішло, за вікном похмуро, холод і дощ увірвалися в наше життя. Не випадково осінь асоціюється з депресивним настроєм, а нам потрібні позитивні емоції, приємні відкриття й нові смаки. Pinot Grigio тут не помічник, потрібні виконавці більш серйозного рівня, тобто не освіжаючі альтернативи «Моршинської», а яскраві й глибокі вина, які запам'ятовуються надовго.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: