Які продукти роблять нас розумнішими. Блог австралійського вченого

коментувати
Фото: malyuginphoto/Depositphotos

Фото: malyuginphoto/Depositphotos

Чим корисніша їжа, тим ефективніше ваш мозок запам'ятовує інформацію.

Тести та іспити в школах і вузах не за горами. Але коли ми думаємо про навчання, здорове харчування відіграє важливу роль у нашому розумовому процесі. Особливо, якщо мова йде про складні періоди – наприклад, тестування на роботі, сесія для студента або вступ до внз. Існують продукти, що дозволяють покращити когнітивні функції людини, підвищити уважність і забезпечити стабільну концентрацію. Це допомагає краще вчитися і більше запам'ятовувати.

Протеїн і розумова робота

Протеїн, що вживається з їжею, насичує організм амінокислотами, тим самим дозволяючи виробляти ключові хімічні елементи для роботи мозку, наприклад, нейромедіатори. Нейромедіатори відіграють ключову роль у передачі сигналів від клітини до клітини. Ключовими нейромедіаторами, з точки зору покращення когнітивних функцій і здорової роботи мозку, є серотонін, норепінефрін та допамін.

Серотонін, що одержується з амінокислоти під назвою триптофан, міститься в рисі, сирі, лососі, червоному м'ясі, моркві, арахісі та насінні кунжуту. Він бере участь у регуляції пам'яті, настрою і сприяє запам'ятовуванню.

Амінокислота тирозин бере участь у виробленні нейромедіатора норадреналіну, необхідного для передачі інформації в довгострокове сховище, а також допаміну, що сприяє підвищенню мотивації і активності. Цими речовинами багаті авокадо, індичка, курка, червоне м'ясо, молочні продукти, сочевиця, квасоля ліма і насіння кунжуту.

Вживання продуктів з невеликим вмістом амінокислот, наприклад, фаст-фуду, призведе до того, що рівень серотоніну, дофаміну та адреналіну в організмі впаде. А значить – погіршиться настрій, знизиться рівень концентрації і здатність переносити засвоєну інформацію в довгострокову пам'ять. Рівень нейромедіаторів також знизить споживання алкоголю, кофеїну і продуктів з високим вмістом рафінованого цукру. Це, в свою чергу, призведе до зниження мотивації, розумової загальмованості та нездатності зосередитися.

Вуглеводи для енергії

Вуглеводи можуть забезпечити стабільний рівень енергії для уважності і концентрації. Глюкоза, енергетичне сховище в нашому організмі, що формується вуглеводами, є ключовим джерелом енергії для мозку. Щоб забезпечити стійкий рівень енергії, варто бути обережними у виборі уживаних вуглеводів.

Існують дві великі групи вуглеводів – складні і прості. Складні вуглеводи містяться в цільнозернових злаках, хлібах, макаронах, фруктах і овочах. Прості вуглеводи, що складаються в основному з глюкози і фруктози, містяться в льодяниках, енергетичних батончиках, алкогольних і безалкогольних напоях.

Складні вуглеводи засвоюються організмом набагато повільніше. Повільне засвоєння означає, що енергія вивільняється так само повільно і, відповідно, довше. Це дозволить бути більш уважним, краще концентруватися і запам'ятовувати інформацію.

«Цукрове вигоряння»

Після відчуття підйому, пов'язаного з вживанням їжі з високим вмістом простих і рафінованих вуглеводів, незмінно настає спад.

Після засвоєння таких продуктів в кров потрапляє глюкоза, що забезпечує нетривалий підйом енергії. Організм (і мозок) швидко витратять її, і настає вигоряння (або спад). В результаті людина відчуває себе млявою, роздратованою і сонною. Навчання не прив'язано до пам'яті, тому може статися так: коли настане час здавати тест або іспит, ви не зможете згадати те, що вчили.

Харчування для складного тесту

Щоб витримати великий і напружений обсяг роботи або іспит, тривалістю більше трьох годин, необхідно їсти легку їжу, що складається з вуглеводів і протеїну. Наприклад, запечені боби на тості з непросіяного борошна, яйце або салат з тунця і сендвіч з непросіяного борошна.

Якщо ви нервуєте, варто з'їсти овочеві палички і тост з хумусом. Це дасть підживитися організму та мозку. Що стосується рідини, то краще за все пити воду.

На роботу мозку впливають короткострокові і довгострокові зміни в режимі харчування. Для загального здоров'я краще всього харчуватися фруктами, овочами, їсти м'ясо, молочні продукти і крупи. Навіть якщо останні кілька місяців харчування було для вас на другому плані, зміна його в кращу сторону безпосередньо перед відповідальним моментом може допомогти.

Пам'ятайте, чим корисніше їжа, тим ефективніше ваш мозок запам'ятовує інформацію.

The Conversation

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонене

Більше блогів тут

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: