Як відмовитися від солодкого і навіщо це робити. Блог австралійського вченого

коментувати
Фото: suslik83/Depositphotos

Фото: suslik83/Depositphotos

Про багатьох з нас можна сказати – ласун. Тістечка, шоколадки, печиво – наш світ сповнений смакоти, від якої часом вкрай складно відмовитися.

В середньому один австралієць споживає 60 грам (14 чайних ложок) столового цукру (сахарози) в день. Його надмірне споживання є головною причиною проблеми ожиріння як в Австралії, так і в усьому світі.

Вживання цукровмісних продуктів може стати частиною життя людини: ложка цукру в каву робить її такою смачною, а десерт здається найкращою частиною обіду. Якщо ви коли-небудь намагалися скоротити вживання цукру, то, можливо, знаєте, наскільки складно це зробити. Деяким це завдання здається в принципі нездійсненним. Напрошується питання: чи немає у вас залежності від цукру?

Цукор активує систему винагороди в мозку

Солодощі нам настільки подобаються тому, що цукор надає сильний вплив на систему внутрішнього підкріплення в мозку. У відповідь на певну поведінку в мозку вивільняється допамін.

Такі наркотики, як кокаїн, амфетамін і нікотин повністю захоплюють наш центр задоволення. Його активація може призвести до потягу та залежності. Таким чином, наркотики і цукор активують одну й ту саму нервову систему в мозку, що і цукор.

Цей хімічний ланцюг активується природними винагородами та поведінкою, змушуючи нас знову і знову повторювати приємну нам дію: вживати смачні, висококалорійні продукти, займатися сексом і так далі.

Надмірне споживання цукру може привести до ряду проблем, схожих з наркоманією

Розлади, пов'язані з вживанням психоактивних речовин, призводять до безлічі проблем, включаючи залежність, незважаючи на негативні наслідки, невдалі спроби кинути і ломку. І хоча солодощі легкодоступні, надмірне їх споживання може призвести до ряду проблем, схожих з наркоманією. Цукор може викликати звикання. Конкретних доказів того, що він пов'язаний з системою залежності у людей, немає, але дослідження, проведені на щурах, підтверджують таку можливість.

Тяжіння

Допамін відіграє важливу роль в мозку, направляючи нашу увагу на такі речі, як смачна їжа. Допамінова система активується в очікуванні задоволення.

Це означає, що ви цікавитеся тістечками та цукерками навіть тоді, коли не голодні. Потяг до цукру може сформувати ваш спосіб життя. Якщо сформована звичка, ви будете підсвідомо хотіти шоколадку або газовану воду.

Толерантність до цукру

При частій активації допамінової системи задоволення, наприклад, шляхом споживання безлічі цукровмісних продуктів, мозок до цього звикає. Коли ми їмо такі продукти регулярно, система починає змінюватися, щоб запобігти її надмірній стимуляції. Зокрема, рецептори дофаміну починають придушуватися.

Рецепторів, що реагують на допамін, стає менше, відповідно, задоволення теж менше. Щоб отримати наступного разу той самий ефект, потрібно з'їсти більше цукру. Серед негативних наслідків неконтрольованого споживання солодких продуктів: збільшення ваги, карієс і розвиток метаболічних порушень, включаючи діабет 2 типу.

Ломка

Цукор може сильно впливати на поведінку людини, через що скоротити його споживання буває дуже складно. Різке припинення прийому їжі з високим вмістом цукру призводить до ефекту ломки. Тривалість неприємних абстинентних симптомів після цукрової детоксикації буває різною. Деякі швидко звикають до відсутності цукру, іншим дуже складно протистояти солодощам.

Вважається, що симптоми ломки залежать від індивідуальної чутливості до цукру, а також допамінової системи, що переналаштовується на відсутність цукру. Тимчасове зниження рівня дофаміну викликає багато психологічних симптомів, в тому числі тягу до алкоголю, особливо якщо навколо купа солодощів, яким потрібно протистояти.

Навіщо зав'язувати з цукром

Прибрати цукор з режиму харчування – не найлегше завдання, так як багато оброблених продуктів та напівфабрикатів містять прихований цукор. Перехід з цукру на підсолоджувачі (стевія, аспартам, сукралоза) може скоротити кількість калорій, але залежність все одно підживлюється. Агава, рисовий сироп, мед і фруктоза, - просто маскування цукру. Центр задоволення активується так само легко, як і від сахарози.

Скорочення цукру в харчуванні допоможе скинути вагу, позбутися від акне, покращити сон і настрій, а також уникнути щоденного занепаду сил. І якщо ви дійсно зменшуєте споживання цукру, то будете отримувати більше задоволення від меншої кількості солодощів. А це, в свою чергу, буде перешкоджати надмірному їх споживанню.

The Conversation

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонене

Більше блогів тут

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: