Звичка року. Що їсти і не їсти в 2016 році

коментувати
Для здорового самопочуття варто віддати перевагу новим продуктам, відмовившись від звичних старих
© Pixabay

Для здорового самопочуття варто віддати перевагу новим продуктам, відмовившись від звичних старих

Рік почався ще 2 тижні тому, а ми все ще намагаємося закріпити в щоденних діях те, що ми несподівано або цілком очікувано вирішили напередодні 2016 – наступні 12 місяців обов'язково пройдуть під егідою «правильного харчування».

Виявляється, всі рішення – в одному слові. І воно явно не зі звичного ужитку бажаючих поліпшити своє життя.

Щоб допомогти собі дотримуватись якоїсь конкретної мети, Сімус Маллен, шеф-кухар, автор кулінарних книг і адепт здорового харчування, підказує – одне з найбільш гарячих тенденцій цього року – слово з двозначним значенням. І це слово – бактерії.

Маллен, яка працює в одному з найбільш шанованих ресторанів Нью-Йорка – Tertulia, більшу частину свого 30-річного життя провела в болісному сусідстві з ревматоїдним артритом. Сьогодні вона радить багатьом систему харчування, багату на бактерії, які в свій час допомогли їй на шляху до відновлення.

Жителі деяких менш розвинених країн, таких, наприклад, як Папуа-Нова Гвінея або Малаві, мають значно меншу кількість аутоімунних захворювань, завдяки різноманітній бактеріальній мікрофлорі в кишечнику і організмі в цілому. Зовсім скоро, каже Сімус, люди зрозуміють, що харчування з низькою кількістю вуглеводів і рафінованого цукру, але з великою кількістю різноманітних комплексів корисних бактерій стане альтернативою величезній кількості розрекламованих дієт.

Щоб зробити перший крок на шляху до здорового харчування в 2016 році, Маллен радить прочистити улюблений ШКТ продуктами, багатими на клітковину. Якщо вас лякає введення в ужиток відразу ж великої кількості бактерії, такі продукти – прекрасне тому рішення.

Отже, в 2016 році найкраще привітати такі продукти, як...

Цвітна капуста

Немає нічого простіше, ніж харчуватися нею. Наприклад, приготуйте даний продукт із сіллю, перцем, лимонною цедрою і оливковою або кокосовою олією. Натріть зверху часник і запікайте при температурі від 150 до 180 градусів протягом 20 хвилин або до карамелізації.

Броколі

Зробіть, наприклад, песто з нього. Пробланшируйте брокколі в кухонному комбайні з часником, анчоусами, мигдалем, лимоном і сушеним чилі. Це прекрасне доповнення до смаженої риби або баранини і не займає більше 5 хвилин в загальному приготуванні.

Артишоки

Обробіть чотири артишоки лимонним соком, оливковою олією, зеленню, додайте пару зубчиків часнику і влийте трохи білого вина. Накрийте зверху вологим рушником, а після готуйте в мікрохвильовій печі протягом 2 хвилин.

Домашній майонез

Змішайте одне яйце, один зубчик часнику, 2 столові ложки оцту, 1/4 чашки оливкової олії. Додайте сіль, перець і, можливо, столову ложку гірчиці. Не перестарайтеся з додаванням в основний раціон.

Пробіотики

Ці «крихітні мікроорганізми» дійсно дуже гарні для організму і в змозі запобігти або навіть вилікувати багато кишкових захворювань. Пробіотики містяться в йогурті, кефірі і квашеній капусті. Маллен переконує, що це хороша річ для того, щоб грунтовно очистити кишечник з багатьох, цілком очевидних причин.

Але, також, в 2016 році варто виключити і...

Все, що закінчується на «-оза». А саме фруктоза, глюкоза і сахароза.

Фактично, майже кожен любить цукор. Ми запрограмовані любити його, так як ще наші дуже давні предки віддавали перевагу умовному «солодко», на противагу тому, що було гірко, і малося на увазі як те, що швидше за все «має менше шансів вбити». Але Маллен стверджує, що оскільки сам цукор почали виробляти тільки в 16 столітті, цілком логічно, що феєрверк солодкого смаку і енергії був запрограмований в еволюції людини і без цього білого ворога. Тому найкраще, що ви можете зробити для себе – кинути вживати його. Ні - пакетованим фруктовим сокам. Ні – стікам цукру до кави. І ні наступним продуктам.

Знежирені кекси з висівками

Нехай спочатку вам здасться, що ця «правильна» окантовка кексу звучить набагато краще, ніж кекси звичної рецептури, але насправді – це та ж бомба уповільненої дії. Відсутність жиру і вуглеводів у випічці перетворює цей продукт на ще більш шкідливу їжу, ніж звичайна здоба. Тому якщо і відмовлятися від вуглеводних булочок і хліба, то зовсім не намагаючись обдурити організм.

Агава

Нехай цей продукт подається як здорова альтернатива цукру, він також є причиною підвищення інсуліну, як і будь-який інший цукор.

Тофу

Більшість бобових не так легко засвоюється, і саме тому багато вироблених продуктів з наявністю сої – це ГМО. Дана інформація є достатньою підставою для того, щоб уникнути вживання тофу в якості джерела білка. Для здорового харчування на рослинній основі краще шукати альтернативні джерела білків. Приміром, горіхи.

Сміття у вашій шафі

Більшість людей згодні з виразом: ви не можете з'їсти те, чого не існує. Очистіть свої запаси від продуктів на кшталт барвистого печива, драже, батончиків та іншого сміття, створеного штучним шляхом.

«Моя бабуся їла багато брокколі», - говорить Маллен. «Ви або їжте те, що дано природою, або голодуйте до того, як зможете з'їсти щось більш корисне. Немає нічого поганого в тому, щоб дати організму потерпіти до здорової їжі, але немає нічого гірше безглуздого закидання в організм будь-якого їстівного сміття», - говорить вона.

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Також на НВ style

Також на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: