Тема Джобса не розкрита: рецензія НВ на фільм Стів Джобс:

коментувати
У Стіва Джобса виходить розважити глядача і змусити співпереживати головному герою, але біографічним цей фільм можна назвати з великою натяжкою.
© Universal Pictures

Фільм являє собою кіноп'єсу в трьох актах, дія яких відбувається за лаштунками презентацій знакових продуктів: Macintosh (1984), NeXT Computer (1988) і iMac (1998). Кожен акт насичений діями і діалогами, в яких розкривається характер головного героя, його темні і світлі сторони.

Переносити на великий екран біографію великої людини, коли її сучасники ще живі – справа складна і невдячна. По-перше, багато людей ще знають, "як все було насправді", і чим більше очевидців, тим більше різних версій цього "насправді". По-друге, казка все ж повинна бути брехнею з натяком, а не дійсністю з переконливою доказовою базою. Уявіть собі фільм, в якому вам показують людину, яка мовчки вивчає книги/графіки/креслення і час від часу видає багатозначне "хммм". Дуже реалістично і зовсім не цікаво. Стів Джобс зовсім не такий.

Кадр з відео користувача Universal Pictures на YouTube

Перед творцями фільму стояло дійсно непросте завдання. Не жарт зняти картину про людину, чиє ім'я зазвичай йде у зв'язці зі словом «геній». Тож вони не стали концентруватися на досягненнях Джобса в області високих технологій і комерції, а зосередилися на тому, що може зачепити будь-яку людину, що сидить в залі – особистих трагедіях і прихованих аспектах особистості, про яку сьогодні не чув тільки ледачий. Це виявилося пасткою.

Ще до виходу фільму люди з найближчого оточення Джобса стверджували, що на екрані показують не того Стіва, якого вони знали, і обурювалися, що його виставляють у негативному світлі. Це сформувало певні очікування. Здавалося, що після того, як відіграє останній трейлер, на екрані з'явиться такий геніальний тиран, який може змінити світ, але не в змозі проявити і дещиці теплих почуттів. Але насправді ми отримали імпульсивного розумника, у якого є пара кроликів в капелюсі, але немає потреби самому бути м'яким і пухнастим. Негативного образу Джобса, що б там не здавалося, в цьому фільмі немає. Є тільки захоплена людина, яка може наробити або наговорити зайвого, але потім зробити все (або майже все) правильно. Розставляти пріоритети і ігнорувати проблеми – не одне і те ж.

Формат фільму теж зіграв з його творцями злий жарт. З одного боку, три акта, об'єднані спільною оповідною канвою, виглядають незвично без театральної сцени. З іншого – багато доводиться приймати на віру. Геніальність Джобса, натягнуті відносини з близькими і колегами – під час перегляду ми тримаємо ці змінні в розумі, намагаючись відшукати докази в деталях.

Так, у Майкла Фассбендера в цій ролі виходить зачарувати глядача, змусити співпереживати героєві, а часом і пробудити бажання дати йому пару потиличників. Та й інші актори викликають теплі почуття. Сета Рогена (Стів Возняк), на рахунку якого багато несерйозних ролей у сумнівних комедіях, взагалі можна назвати відкриттям. Аарон Соркін, який написав сценарій, хотів розбавити біографію драматичним надривом і у нього це вийшло. Навіть занадто добре. Надрив є, біографії немає. Стів Джобс – розважальне кіно, хоч в основі і лежить біографічний твір. Якщо про Джобса ви знаєте трохи більше, ніж те, що "цей хлопець придумав iPhone", але хочете дізнатися більше, то перегляд цього фільму – не варіант. На екрані з'являється приваблива, харизматична, без сумніву, талановита людина, але не той титан, навколо якого може бути створено культ особистості.

Коли над фільмом збирається працювати така зоряна команда, як у Стіва Джобса, очікування неминуче завищуються. Зрештою, над ним працює оскароносний режисер і такий же оскароносний сценарист, а ролі виконують прекрасні актори, які не раз довели свою майстерність. Так, через це хочеться чекати дива. У випадку зі Стівом Джобсом диво не сталося. Перед екраном можна приємно провести пару годин, але, якщо ви чекаєте якусь феєрію, то варто вибрати інший фільм.