Як в старі добрі. Рецензія НВ на Зоряні війни: Пробудження сили

У нових Зоряних війнах режисер Джей Джей Абрамс наводить мости між оригінальною трилогією і майбутніми сиквелами.
© Lucasfilm

Джей Джей Абрамс перехоплює естафетну паличку, яка більше 30 років блукала лабіринтами приквелів, мультсеріалів і відеоігор, і повертає Зоряні війни на круги своя, не стільки продовжуючи, скільки перезавантажуючи сагу.

В сучасному Голлівуді рідко уявляють фільм, як історію, в якій так просто можна поставити крапку. Щорічно в прокат виходить по декілька картин з порядковим номером 2,3,4 і так далі. Коли в кінотеатрах стартує черговий сіквел, інтуїтивно навіть найбільш затятий шанувальник розуміє, що зараз буде гірше, ніж минулого разу. Але, чим більші сумніви, тим приємніше потім помилятися. Пробудження сили – як раз той випадок, коли, виходячи із залу, можна зітхнути з полегшенням: побоювання не виправдалися.

Можливо, це тому що сьомий епізод Зоряних війн не є сиквелом в звичному сенсі. Так, фільм продовжує сюжет минулих 6 частин. Так, дія відбувається в тій самій далекій-далекій галактиці. Так, на екрані з'являються представники старої гвардії, викликаючи оплески в залі. І, тим не менш, це вже зовсім інша історія. Точніше, її початок, в якому батьки передають естафету дітям, а розвивати новий сюжет зі старою ідеєю належить їм.

© Lucasfilm
© Lucasfilm

© Lucasfilm
© Lucasfilm

І треба сказати, що наступне покоління героїв виглядає багатообіцяюче. Особливо Рей, роль якої виконує Дейзі Рідлі. Спостерігати за нею, як за центральним жіночим персонажем, куди цікавіше, ніж за її попередницями з оригінальної трилогії трьох пріквелів. Фінн, втілений на екрані Джеймсом Бойегой, в міру знижує градус серйозності, даючи глядачеві можливість відволіктися і від боїв, і від інтриг. Відважному пілоту По Дамерону (Оскар Айзек) приділено не так багато екранного часу, але це робить героя лише більш інтригуючим у світлі виходу двох сиквелів у майбутньому. І, звичайно, які Зоряні війни без маленького, але корисного дроїда? BB-8, який зайняв місце R2D2, виглядає не менш (а то і більше) привабливим, ніж його попередник і дарує кілька пам'ятних моментів.

© Lucasfilm
© Lucasfilm

Пробудження сили тримає зв'язок з оригінальною трилогією не тільки через персонажів. Її атмосфера відчувається буквально в усьому: в костюмах, декораціях, техніці, фарбах, позбавлених глянсового блиску пріквелів. Більше того, режисер Джей Джей Абрамс навмисно відмовлявся від комп'ютерних спецефектів, намагаючись робити якомога більше по-старому. Наприклад, згаданий дроїд BB-8 був створений без допомоги CG-фахівців.

© Lucasfilm
© Lucasfilm

© Lucasfilm
© Lucasfilm

Абрамс взагалі підійшов до створення картини одночасно як професіонал і як любитель. Любитель Зоряних війн. Як прихильник саги, Абрамс відтворив знакові сюжетні ходи трьох перших фільмів, повернувши їх під дещо іншим кутом або надавши масштабу. Може здатися, що він навіть поводить себе занадто обережно, обираючи уторовані доріжки, проте вони незмінно ведуть його до потрібного результату: створення якісного розважального фільму, що має всі шанси обзавестися власною фанатської базою.

Зоряні війни: Пробудження сили – картина не тільки "для своїх". Шанувальники, звичайно, не будуть розчаровані. Навіть навпаки. Фільм може змусити їх переглянути власний рейтинг епізодів. Ті ж, хто не знайомий (або мало знайомий) із всесвітом Зоряних війн отримають можливість подивитися добротну космічну фантастику і трохи відпочити від нескінченних екранізацій коміксів, що встигли порядком набриднути останнім часом.