7 грудня 2016, середа

Не смертельно. Американський журналіст розповів, як прожив тиждень на прострочених продуктах

Кейсі Вільямс: Термін придатності – це, найчастіше, маркер якості продукту
Facebook Кейсі Вільямса

Кейсі Вільямс: Термін придатності – це, найчастіше, маркер якості продукту

«Я харчувався простроченими продуктами протягом тижня і не помер», - пише у своїй колонці співробітник редакції The Huffington Post Кейсі Вільямс

І це було не так уже й погано, стверджує автор.

«Я не був упевнений в персику. Червонуватий і занадто м'який, кілька днів як несвіжий фрукт був не надто приємним на смак, - продовжує колумніст. – Але мені не було погано від нього, як і від інших продуктів, які я їв протягом свого тижневого експерименту на вживання виключно прострочених або приречених на викидання продуктів, ані від простроченої курки, ані від зів'ялої зелені, ні ввід несвіжого бекону».

Більшість продуктів, розповідає Вільямс, не були жахливими (крім персика). Проте, згідно з інформацією на упаковці, більшість з'їденої ним їжі була прострочена. Один або два рази смак був не дуже приємним, продовжує автор, і, можливо, через свій експеримент він втратив кількох друзів, у яких його ідея викликала огиду, однак деякі з прострочених продуктів були дійсно смачними.

Загалом експеримент підтвердив слова експертів з харчовим відходів: поки ви уникаєте очевидних ризиків (як протухле м'ясо), вживання прострочених продуктів не завдасть шкоди. Річ у тім, що термін придатності на продуктах говорить покупцеві, коли вони втратять свою свіжість, а не коли стануть небезпечними для вживання.

Далеко не всі розуміють, що термін придатності – це, найчастіше, маркер якості продукту. Проте, американці викидають тонни простроченої їжі, побоюючись, що можуть захворіти через її вживання. Якщо зробити етикетки більш зрозумілими для споживача, можна зберегти близько 400 тис. тонн їжі кожен рік (за даними неурядової організації ReFED).

Мені не було погано ані від простроченої курки, ані від зів'ялої зелені, ані від несвіжого бекону

«Частину прострочених продуктів я знайшов у холодильнику, - розповідає автор. – Але на цілий тиждень їх би не вистачило. Довелося якісь продукти витягнути зі сміття, а також обшукати найближчий продуктовий магазин на предмет їжі, яка була прострочена або наближалася до того». Крім того, за словами Вільямса, завдяки другові, який працює на фермі в Нью-Йорку, він отримував залишки продуктів після проведення щотижневого фермерського ринку.

Звичний раціон харчування автора не сильно змінився під час експерименту. Він їв багато яєць і пив багато соєвого молока, термін придатності якого минув місяць тому. Запах був не найкращим, однак разом з засохлими тортільями продукти поєднувалися непогано. «Я також знайшов пакет простроченого бекону і обсмажував кілька шматочків майже для кожного прийому їжі. Одного разу вночі я підсмажив на грилі курячі грудки, які також були простроченими. Наступного дня з'їв залишки. Було смачно», - розповідає колумніст.

Загалом автор не рекомендує починати їсти прострочені продукти. Краще намагатися не купувати продукти, термін придатності яких закінчиться раніше, ніж ви з'їсте. Але якщо ви все-таки дістали з холодильника прострочений продукт, не дуже турбуйтеся з цього приводу.

Якщо їжа пахне нормально, на смак не отрута, то, скоріш за все, їсти її можна. В іншому випадку викидайте на сміття.

Переклад НВ

Повну версію колонки Кейсі Вільямса читайте на The Huffington Post

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Ми рекомендуємо ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: