25 листопада 2017, субота

П'ять корисних продуктів, про які знали ще наші предки, – американський експерт

коментувати
Ніколь Фресі: Кажуть, що воїни ацтеків перед битвою їли особливе насіння, яке додавало їм енергію
Фото: nicolefrehsee.com

Ніколь Фресі: Кажуть, що воїни ацтеків перед битвою їли особливе насіння, яке додавало їм енергію

«Коли мова заходить про здорове харчування, все нове – це давно забуте старе», – пише американська публіцистка Ніколь Фресі у колонці для Health.com

Автор перераховує п'ять продуктів, які широко вживалися в давнину і з часом знову здобули популярність. Ці продукти позитивним чином позначаться на вашому здоров'ї, починаючи від зниження ризику розвитку хвороб і закінчуючи поліпшенням травлення.

1. Чайний гриб

Деякі вчені вважають, що ферментований чай з'явився в Китаї близько 220 року до н. е. Тоді його пили з метою детоксикації і називали «чаєм безсмертя». Чайний гриб багатий корисними для людського організму пробіотиками, розвитку яких сприяє ферментація.

2. Кімчі

Останнім часом корейська страва з капусти стає дедалі популярнішою. Згідно з одним дослідженням, її пропонують у кожному 50-му американському ресторані. Корисний ефект кімчі забезпечується трьома чинниками: його готують з багатих клітковиною овочів, багатих антиоксидантами спецій і, найголовніше, у цій страві чимало корисних для кишечника пробіотиків.

3. Насіння чіа

Кажуть, що воїни ацтеків перед битвою їли особливе насіння, що додавало їм енергію. Сьогодні ви знайдете це насіння у всьому – від грецького йогурту до чаю. Насіння чіа багате на жирні кислоти омега-3, які сприяють поліпшенню рівня холестерину, знижують високий тиск і ризик розвитку серцево-судинних захворювань. А ще вони містять 11 грамів клітковини на одну унцію. Відповідно, від них ви довше будете почуватися ситими, а це може сприяти схудненню.

Коли мова заходить про здорове харчування, все нове – це давно забуте старе

4. Стародавні зерна

Наші предки почали думати про те, як підвищити запаси своєї енергії завдяки їжі, ще 75 років тому. Ми називаємо ті види зерна, які вони їли (кіноа, гладка пшениця і фрік), «древніми», тому що за останні кілька сотень років вони практично не змінилися, на відміну від сучасних видів пшениці, які виводилися шляхом схрещування. Більшість стародавніх видів зерна є потужними джерелами енергії. Вони багаті кальцієм, клітковиною і амінокислотою під назвою лізин, яка, крім іншого, допомагає спалювати жирові відкладення. «Стародавні зерна» - це, звісно, маркетинговий термін, не науковий. Проте, ним позначають здорові, цілісні, необроблені зерна.

5. Водорості

У країнах Азії водорості їдять сотні років. Одна з найбільших переваг водоростей – високий вміст йоду, необхідного для нормального функціонування щитовидної залози та підтримання тканин молочної залози. У водоростях є й інші важливі мінерали, наприклад, кальцій і залізо.

Переклад НВ

Повну версію колонки Ніколь Фреси читайте на Health.com

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Ми рекомендуємо ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: