11 грудня 2016, неділя

Йогурт, яєчня або тост. Чи дійсно сніданок корисний для здоров'я, – британський журналіст

коментувати
Філ Даст: Їсти більше одного разу в день колись вважалося обжерливістю
Фото: theguardian.com

Філ Даст: Їсти більше одного разу в день колись вважалося обжерливістю

Цезар і його приятелі їли всього один раз у день. А ви?

99 років тому в американському журналі Good Health дієтологи написали, що «сніданок із багатьох причин є найважливішою їжею дня, адже саме із цього починається день», – розповідає британський журналіст Філ Даст у колонці для The Guardian.

«Чи не перебільшено значення ранкового прийому їжі? Моя відповідь: і так, і ні», – продовжує автор. Раніше жителі багатьох країн обходилися без сніданку і при цьому процвітали, наприклад, стародавні римляни, що завоювали п'яту частину світу.

За словами історика Керолін Йелдам, Цезар і його приятелі їли всього один раз у день десь опівдні: «Вони турбувалися з приводу засвоєння їжі. Їсти більше одного разу в день вважалося обжерливістю». Британія до початку XVII століття також обходилася без сніданків, говорить автор книги «Сніданок: Історія» Хізер Арндт Андерсон.

Тим не менш, відзначає колумніст, багато наукових досліджень показали, що сніданок вельми корисний для здоров'я, тому краще їсти незабаром після прокидання, ніж у середині дня. Британська асоціація дієтологів пише таке: «Пропускати якісь прийоми їжі, чи то сніданок, обід або вечерю, не рекомендується. Регулярне харчування покращує глікемічний контроль, зменшує ймовірність збільшення ваги і приборкує почуття голоду. Тим не менш, за підрахунками, близько третини з нас пропускають сніданок. Але ті, хто регулярно снідає, дотримуючись збалансованого режиму харчування, менше схильні до появи зайвої ваги, легше худнуть (якщо все-таки набрали зайву вагу) і менше схильні до серцево-судинних захворювань та діабету».

Багато наукових досліджень показали, що сніданок усе-таки вельми корисний для здоров'я

Деякі із цих тверджень, пише Даст, можна розкритикувати, проте загалом медики погоджуються з тим, що снідати все-таки варто.

Але чим саме? Явно не якоюсь гидотою йогуртового типу із зернами кіноа та іншими питними продуктами, які позиціонуються як здоровий сніданок. Навіть за сучасного зайнятого життя практично будь-хто може виділити час на те, щоб покласти шматок хліба в тостер або налити молока на якісь злаки, а потім сісти й насолодитися сніданком.

Для тих, хто шукає швидкі й корисні ідеї для сніданку, британська Національна служба охорони здоров'я пропонує такі варіанти: вівсяна каша з яблуком, яєчня і тост із цільнозернового хліба, домашня гранола, а на вихідні – оладки із шинкою, сиром і яйцем-пашот.

«Щойно ви зважитеся змінити свої звички і почати снідати щодня, переконайтеся в тому, що виділили достатньо часу. Як пише американський автор Джон Гантер, без неквапного сніданку щасливим не станеш», – підсумовує колумніст.

Переклад НВ

Повну версію колонки Філа Даста читайте на The Guardian

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Ми рекомендуємо ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: