4 грудня 2016, неділя

Мільярд на дим. Тютюнові компанії пропонують курцям нові цигарки, що мають знизити шкоду здоров'ю

Мільярд на дим. Тютюнові компанії пропонують курцям нові цигарки, що мають знизити шкоду здоров'ю
У тютюновій індустрії відбулася революція: щоб через боротьбу з курінням не втратити прибуток, тютюнові компанії пропонують курцям нові цигарки, що мають зменшити шкоду для здоров'я. Тільки на дослідження в цій галузі йдуть мільярди

Понад десять років професор Мануель Пейтш, співзасновник Швейцарського інституту біоінформатики і фахівець у галузі токсикології, що посідав високі позиції у великих фармацевтичних компаніях — британській GlaxoSmithKline і швейцарській Novartis. Сьогодні він працює у Philip Morris International (PMI) — компанії, яка є одним з головних виробників тютюну в світі, причому професор Пейтш очолює в ній науково-дослідну роботу.

Вісім років тому він вирішив піти з фармацевтики в тютюнову індустрію з тим, щоб — як це не парадоксально звучить — зробити свій внесок у захист громадського здоров'я. "Саме тут я бачу реальні можливості для прориву",— каже вчений, який працює над проблемою зменшення шкоди від тютюнопаління.

Сьогодні в дослідницьких центрах, заснованих найбільшими гравцями тютюнового ринку, працюють сотні титулованих вчених, які розробляють інноваційні продукти, що допоможуть виробникам цигарок не втрачати прибутку через відмову від куріння мільйонів людей і, отже, скорочення споживання традиційного тютюну.

Ця тенденція є у низці розвинених країн. Наприклад, у Німеччині в 2000 році кількість курців перевищувала 22 млн чоловік. За десять років потому кількість курців скоротилася на 2 млн, за той самий період у Франції ряди курців зменшилися більш ніж на 1 млн осіб.

"У розвинених регіонах, таких як Північна Америка, Західна і навіть Східна Європа, кількість курців знижується, але в Азії й Африці — зростає",— ділиться своїми спостереженнями Шейн Макгілл, голова Tobacco Euromonitor International. Компанія, в якій він очолює тютюновий напрям, вже 40 років здійснює стратегічні дослідження споживчих ринків у всьому світі. За її прогнозами, вже до 2040 року тютюновий ринок США, Бразилії та Великобританії скоротиться на 30%, а Японії — на всі 80%.

Щоб встояти під натиском прихильників здорового способу життя, тютюнові компанії виводять на ринок нові продукти зі зниженим ризиком. У їхню розробку гіганти індустрії вкладають мільярди доларів. Причому якщо британська Imperial Brands (IB) і японська Japan Tobacco International (JTI) точну суму інвестицій не називають, то в американській Philip Morris International (PMI) не приховують: за останні шість років наукові розробки в цій галузі коштували компанії $2 млрд.

Ще $790 млн PMI інвестувала у створення виробничих потужностей для виготовлення нових продуктів у Швейцарії та Італії. Для порівняння: практично стільки ж — $3 млрд — коштувало Туреччині спорудження 1,4‑кілометрового мосту через Босфор, яке завершилося в березні.

Однак ці чималі витрати виправдані стратегічними планами тютюнової компанії. "Ми розраховуємо, що за п'ять-десять років продукти зі зниженим ризиком складуть 15% нашого портфеля",— каже президент PMI Андре Каланцопулос.

  


 КУРИТЕ НА ЗДОРОВЬЕ: Сигареты нового поколения iQOS поступили в продажу в 2014 году. На фото слева — их презентация в Румынии, справа — одна из лабораторий компании Philip Morris, где ученые создают новые продукты
КУРІТЬ НА ЗДОРОВ'Я: Цигарки нового покоління iQOS надійшли в продаж у 2014 році. На фото — одна з лабораторій компанії Philip Morris, де вчені створюють нові продукти


  

У процесі пошуку

Нові продукти тютюнових компаній — відповідь на пропаганду боротьби з курінням: вони мають знижувати ризик появи типових для курців захворювань, а перехід на них має бути порівнянний з повною відмовою від куріння. Інакше кажучи, їхнє завдання — забезпечити курця, який не бажає розлучатися з сигаретою, нікотином, звичним смаком і задоволенням від процесу, але зменшити шкоду.

Розробники прагнуть не тільки знизити ризики продукту, але і переконатися, що він буде прийнятий споживачами і дійсно замінить їм цигарки. "Адже якщо споживачі не перейдуть на альтернативний продукт, то говорити про зниження шкоди від куріння не доведеться",— говорить Томмасо Ді Джованні, менеджер з питань планування комунікацій PMI.

Серйозність наукового пошуку, який ведуть тютюнові компанії, підтверджує організація дослідного процесу. Так, у двох дослідних центрах PMI — швейцарському і сінгапурському — працюють понад 300 науковців з усього світу, від біологів до математиків.

За роки роботи вчені PMI запатентували більше тисячі розробок, пов'язаних зі зниженням ризику куріння. А в 2015 році компанія навіть увійшла до топ-5 найбільших патентозаявників Євросоюзу в сфері товарів повсякденного попиту.

Останніми роками дослідники зосередилися на двох видах продукту. Один з них базується на ідеї нагрівання тютюну замість його спалювання. Другий вид належить до категорії вейпінг — продуктів для паровдихання, найвідомішим з яких є електронна сигарета.

У першому разі курець звільняється від впливу шкідливих речовин, які виділяються в процесі горіння. У другому — нікотин надходить в організм курця разом з аерозолем, який містить менше шкідливих хімікатів, ніж сигаретний дим.

Саме ці продуктові категорії є двома основними напрямами інноваційної діяльності великих гравців тютюнового ринку.

При цьому в британській IB також працюють над тим, щоб їхні цигарки виділяли менше диму, а також інвестують у дослідження тютюнового листу, щоб за допомогою селекції зменшити вміст у ньому потенційно небезпечних компонентів.

Сьогодні IB просуває два бренди електронних сигарет. "Наш основний фокус — ринки США, Великобританії, Франції та Італії, які разом нараховують 80% продажів електронних паровдихальних продуктів",— розповідає представник IB Саймон Еванс.

Саме успіхи на американському ринку, а також програма економії допомогли IB досягти 19‑відсоткового зростання річного прибутку в 2015 році. Тим часом великі виробники тютюнової продукції JTI та PMI зафіксували падіння чистого прибутку.

   
Дим без вогню

Електронна сигарета стала першопрохідцем на шляху створення інноваційних продуктів для курців, завоювавши популярність у багатьох країнах. Альтернатива, що не містить тютюну, але містить нікотин, зацікавила курців, які не хотіли розлучитися з сигаретами, однак прагнули знизити ризики для здоров'я. Перевагами електронних сигарет стали також невисока ціна на рідини-заправки для них, відсутність запаху і попелу.

Тютюнові компанії миттю помітили інтерес курців до новинки, і якщо спочатку ринок заполонили новачки, то незабаром перевагу перебрали на себе великі представники індустрії. У 2014 році за умови глобального обсягу продажів тютюнових виробів у $816 млрд ринок паровдихальных продуктів досяг вже $6,5 млрд, продемонструвавши двократне зростання порівняно з попереднім роком. Їх почали регулярно використовувати близько 13 млн осіб, як відзначають у Euromonitor International.

Однак експерти організації вважають, що епоха гіперекспансії електронних сигарет закінчилася, і пов'язують це з недостатнім потенціалом наявних моделей замінити курцям традиційні сигарети. “Є низка доказів, що більшість курців не повністю задоволені такою альтернативою, як електронні сигарети,— каже Макгілл.— На деяких ринках вони не мають цінової переваги, багато курців вважають їх занадто складними або ненадійними".

З ним згодні представники індустрії. “Електронні сигарети залишаться і займатимуть певну частку ринку,— вважає Ді Джованні.— Однак вони не задовольняють споживача повністю". Крім насичення нікотином, у нових продуктах курець шукає збереження звичного смаку, схожість сенсорних відчуттів і ритуалу. І тому тютюнові компанії продовжують пошук.

Так, у PMI займаються розробкою нового покоління електронних сигарет і заодно розвивають два інших продукти, що базуються на технології нагрівання тютюну: у першому разі за рахунок електроніки, у другому — вуглецю.

Згідно з дослідженнями, сигаретний дим містить понад 7 тис. хімічних компонентів, багато з яких шкідливі для людини, причому чимала їх частина утворюється під час горіння. "І оскільки штучно вивести їх зі складу сигарет неможливо, ми вирішили виключити власне процес горіння",— пояснює концепцію нового продукту Мойра Гілхріст, директор з наукової взаємодії відділу продукції зі зниженим ризиком дослідного центру PMI.

Зовні пристрій, що нагріває тютюн, виглядає як порожня авторучка, куди поміщається тютюнова вставка. Всередині встановлено нагрівальний елемент, який, нагріваючи тютюн до 300°С, виключає його загоряння і генерує аерозоль. Вдихаючи його, курець отримує рівну викуреній цігарці порцію нікотину.

Розробляти продукт, який пізніше отримав назву iQOS, дослідницький центр PMI почав у 2003 році. Його комерціалізації передували роки досліджень, зокрема вивчення сприйняття продукту людьми.

У 2014 році iQOS почали продавати в Японії та Італії. Пізніше новинка з'явилася в Швейцарії, Лісабоні, Москві, Бухаресті, а в лютому цього року й в Україні. До кінця 2016‑го вона охопить 20 ринків, розраховують розробники.

Вже є результати того, як сприйняли iQOS в Японії: тут близько 100 тис. дорослих курців відмовилися від традиційних цигарок на користь інноваційних.

За буквою закону

Незважаючи на масштаби виконаної роботи, творці новомодних цигарок обережні: хоча їхні розробки і мають потенціал зменшити шкоду від куріння, їм ще треба довести своє право називатися продуктами зі зниженим ризиком. Для цього необхідно пройти ряд формальностей у профільних відомствах різних країн. Причому в Європейському союзі така процедура ще не затверджена, проте вона є в США, куди PMI має намір подати заявку про присвоєння iQOS офіційного нешкідливого статусу до кінця 2016 року.

Фахівці Wells Fargo Securities, американської компанії з дослідження споживчих ринків, протягом десяти років вивчали потенціал iQOS і впевнені, що ці цигарки матимуть статус курильного продукту зі зниженим ризиком. Також вони прогнозують, що до 2025-го цей продукт зможе замістити собою до 30% ринку традиційних цигарок у розвинених країнах.

І хоча ера традиційних цигарок закінчиться нескоро, наукові дослідження в тютюновій індустрії триватимуть, запевняють експерти.Першою чергою у зв'язку із запитом на інновації зі зниженим ризиком для здоров'я. "За нашими спостереженнями, споживач став менш консервативний, звик чекати на щось нове і більш інноваційне",— каже директор з маркетингу JTI Україна Олександр Пономарчук.

 

Матеріал опублікований у НВ №10 від 18 березня 2016 року

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: