10 грудня, 2016. субота

Новое время

UA RU
Море vs Гори

Гастрономічний тур по Україні

26 липня, 2016
Особливості місцевої кухні Карпат та Причорномор'я

Наша країна багата на унікальні природні ресурси та туристичні пам'ятки. Погляду людей, які подорожують по Україні, відкриваються гори, річки, ліси, степи, моря, архітектурні пам'ятки, музеї, галереї та багато іншого.

Одним з найважливіших аспектів туристичної екскурсії по будь-якому куточку України є знайомство з місцевою кухнею.

 

  

Чудові страви, старовинні рецепти і неповторна атмосфера – все це можна спробувати, побачити та відчути як серед мальовничих Карпат, так і на березі безкрайнього Чорного моря.

В рамках проекту "Море vs Гори", пропонуємо разом з НВ зробити віртуальну прогулянку по автентичним українським сироварням, фермам, виноробнях, неабияким рибним ринкам, затишних ресторанчиках і порівняти гастрономічні тонкощі гірського і морського регіонів країни.
ГОРИ
ГОРИ
Селіська сироварня
Селіська сироварня

 

Закарпатська область

Більше десяти років тому в селі Нижнє Селище українець Петро Пригара відкрив приватну сироварню, в якій сири виробляються за тисячолітньою традиційною технологією Швейцарських Альп. Селіська сироварня – це соціальний проект, запустити який Петру допомогли волонтери з Франції, Швейцарії та Австрії.

  

 

 

Процес виробництва сиру тут відбувається так: у перший день сир виготовляють і пресують, у другий – «купають» його в соляній ванні, яка визначає гостроту і смакові якості продукту, а з третього і по дев'яностий день виробництва сир залишається в підвалі, де його щодня перевертають і миють у солоній воді.

В екскурсію сучасної та екологічно-позитивної Селіській сироварні входить ознайомлення з виробництвом та дегустація сирів разом з винами Закарпаття.

Сироварня Бараново
Сироварня Бараново

 

Закарпатська область

 

 

Сімейство Лепеєв з села Іза відродило традиційне для регіону вівчарство та сироваріння. За словами господаря сироварні Юрія Лепея, це заняття припало до душі всій родині. Приватне виробництво пропонує покупцеві 15 видів молочної продукції та чотири види ковбас. Деякі продукти сироварні Бараново воістину унікальні, оскільки розроблялися за особливою, індивідуальною рецептурою. Сири з натурального овечого або козячого молока можна спробувати в рамках дегустації з вином, кавою або чаєм.

Сироварня Джерсей
Сироварня Джерсей

 

Львів

  

  

  

Поруч з цією львівською сироварнею розташована ферма, на якій вирощують корів породи Джерсей. З смачного і поживного молока цих корів фахівці сироварні виготовляють сири переважно за італійськими рецептами. Продегустувати сири і обійти ферму може будь-який бажаючий. Придбати молочну продукцію сироварні Джерсей також можна у львівській мережі магазинів Сирні мандри.

расстяжка
Монастирська сироварня у селі Ракошино
Монастирська сироварня у селі Ракошино

 

Закарпатська область

При Свято-Покровському чоловічому монастирі недалеко від Мукачева функціонує прекрасна сироварня. Ракошинські ченці виготовляють 14 видів сирів з коров'ячого, овечого і козячого молока, яке вони отримують на власній фермі. В асортимент монастирської сироварні входить закарпатська бринза, вурда, будз, грецький сир, а також італійські рікотта, моцарелла, муккина і скаморца. Спробувати благословенні сири можна в спеціалізованому магазині Монастирської сироварні.

расстяжка 01
Буйволова ферма в Стеблівці
Буйволова ферма в Стеблівці

 

Закарпатська область

   

   

   

На фермерському господарстві Салдобош в селі Стеблівка зберігають популяції карпатських буйволів і виробляють з молока цих тварин ніжну моцарелу. Крім кількох десятків буйволів, на фермі живуть гуцульські коні породи гутан і кучеряві карпатські свині мангалиця. Екскурсія на буйволову ферму знайомить відвідувачів з рідкісними тваринами і надає можливість продегустувати справжній буйволовий сир.

Еко-ферма Зелений гай
Еко-ферма Зелений гай

 

Закарпатська область

 

Відкрита та сучасна сімейна еко-ферма Ореста та Йолани Дель Соль пропагує виробництво екологічно чистих продуктів. Специфіка догляду за тваринами тут полягає в тому, що свиням і козам забезпечений вільний доступ до відкритих територій в будь-який час року. Температурний режим у хлівах тварин відповідає їх потребам, а щоденний раціон ретельно підібраний і складається з чистих і натуральних кормів.

Відвідавши ферму, туристи зможуть скуштувати козячі сири, салямі, в'ялене м'ясо, паштети і багато інших делікатесів, за якість яких хвилюватися не доводиться.

Форельне господарство у селі Опака
Форельне господарство у селі Опака

 

Львівська область

Рибалка – це не тільки захоплюючий вид активного відпочинку, але і можливість насолодитися чудовим смаком свіжовиловленої риби. У разі села Опака – форелі. За бажанням туриста, у його безпосередній присутності досвідчений кухар приготує форель на мангалі. Гостинні гуцульські господарі подадуть до риби солені огірки, помідори, інші соління або свіжі овочі.

  

 

Крім риболовлі, любителів еко-туризму тут можуть привабити ліси, гори, цілющі мінеральні джерела, а фанатів нестандартних розваг – катання на спеціальних гумових тюбах.

Пивоварня Микулинецький Бровар
Пивоварня Микулинецький Бровар

 

Тернопільська область

На одній з найстаріших пивоварень країни варять живе непастеризоване пиво на основі чистої джерельної води. Зберігши стару рецептуру пивоваріння, тут використовують високотехнологічне обладнання та екологічно чисту сировину: ячмінь, вирощений на власних полях, мед з власної пасіки, ароматні сорти хмелю. Завод виробляє 17 сортів пива, які можна спробувати в усіх обласних центрах України. На території пивоварні проводяться екскурсії та дегустації.

Винні підвали в селі Середнє
Винні підвали в селі Середнє

 

Закарпатська область

 

 

Середнянські винні погреби – один з найстаріших і найбільших центрів виноробства на Закарпатті. Тунелі, де зараз зберігається вино, були закладені у другій половині XVI століття та є пам'яткою архітектури. Для правильного зберігання і витримки вина у підземелля постійно підтримується температура 12 градусів. В підвали, уздовж яких стоять величезні дубові бочки з вином, проводяться екскурсії з дегустаціями. Придбати пляшку улюбленого напою можна у фірмовому магазині.

Винний льох Карла Шоша
Винний льох Карла Шоша

 

Закарпатська область

 
  

Ввпродовж вже десяти років у селі Кидьош функціонує угорська виноробня Карла Шоша. Спадковий виноградар і винороб Карл Шош вирощує близько 60 сортів винограду і виробляє до 40 видів вина. Як і кілька століть тому, сімейство Шош не відходить від традиційних технологій виготовлення вин, враховуючи при цьому дух Закарпаття.

Дегустації у Шоша проводяться в затишному винному залі, де після кожного продегустованого сорту вина гостей пригощають сиром, яблуками, арахісом та іншими закусками, щоб перед оцінкою нового вина нейтралізувати смак попереднього.

Винний підвал сім'ї Парасок
Винний підвал сім'ї Парасок

 

Закарпатська область

Практично на кордоні з Угорщиною в невеликому селі Бене розташувалася виноробня Георгея і Ласло Параски. В агросадибі братів Парасок налічується понад 180 сортів винограду. Вина, які виробляють за давніми і таємними сімейними рецептами, можна продегустувати у великій 17-метровій печері.

Старий підвал в Берегово
Старий підвал в Берегово

 

Закарпатська область

Сім'я Олега і Тетяни Гаврильченко відродили берегівське виноробство і дали Старому винному підвалу XVII століття друге життя. За традиційними технологіями тут виробляють якісні вина з місцевих сортів винограду: Мюллер-Тургау, Лімбергер, Цвейгелт, Зенго, Мускат Оттонель, Кюве та інші.

Потрапивши на екскурсію в підвал, турист ознайомиться з технологією виробництва, продегустує вина різних видів та спробує місцеву їжу. Дітям тут запропонують натуральний виноградний сік.

УнгварЪска ресторація
УнгварЪска ресторація

 

Ужгород

Закарпаття славиться не тільки сирами і винами, але і різноманітністю колоритних страв. В етно-ресторані УнгварЪска ресторація відвідувачам запропонують оцінити смак баноша, бограча, токана з гуцульською бринзою, лечо по-мадярськи, кремзликів, домашніх ковбас, закарпатської юшки пасулі і багато чого іншого.

У річкових і озерних водах регіону мешкає багато риби, тому кухарі УнгварЪскої ресторації готують смажений закарпатський короп, форель, начинену грибами, а також форель за оригінальною рецептурою відомого угорського кулінара Кароя Гунделя.

Більшість страв ресторану готуються за стародавніми рецептами етнічної Закарпатської кухні, яка включає в себе словацькі, румунські, угорські та чеські кулінарні традиції. Для гостей тут також працює дегустаційний зал, де можна спробувати колекційні вина, мед, сири і наливки.

Ресторан-галерея Господа
Ресторан-галерея Господа

 

Ужгород

 

 

 

Затишний сімейний ресторан Господа знаходиться на одній з найстаріших вулиць в самому центрі Ужгорода. Тут гостям подають такі страви, як ребра по-чеськи, телятина по-полонинськи, гуляш з кнедлями, лоці з грибами і сиром та багато іншого. Господиня закладу пропонує унікальний і корисний карпатський чай, листя і квіти для якого були зібрані і висушені своїми руками.

Ресторан Деца у нотаря
Ресторан Деца у нотаря

 

Ужгород

 

 

 

В атмосферній корчмі Деца у нотаря гостям пропонують верховинську бринзу, фірмову буженину і бастурму, суші-сало, закарпатську гурку, бограч, закарпатську солянку, шніцель по-мукачівськи, банош, кремзлики по-гуцульськи, сегединський гуляш та інші місцеві ласощі. Любителям міцних напоїв тут подадуть ексклюзивну домашню сливовицю.

Колиба Чарда
Колиба Чарда

 

Ужгород

 

 

 

На території готельно-ресторанного комплексу Гостинний двір Чарда розмістилася колиба з відкритим вогнем серед зали. Меню кухні ресторану включає різні соління, деруни по-гуцульськи, штрудель з лососем, банош зі шкварками і бринзою, борщ, бограч, боб-левеш, запечену річкову форель, стейк з осетра та інші апетитні страви.

Ресторан Ф'Кока
Ресторан Ф'Кока
Берегове

 

 

 

У Береговому Закарпатської області скуштувати національні страви можна не гірше, ніж в Ужгороді. У ресторані Ф'Кока туристам запропонують боб-гуляш, деруни по-полонинськи, фаршировані свинячі ніжки, м'ясо на мангалі, банош, фірмове блюдо Козацька чайка та багато іншого.

Ресторан Бограч
Ресторан Бограч

 

Мукачево

На головній площі Мукачева розташувався ресторан автентичної закарпатської кухні. В Бограчі відвідувачам подають деруни, м'ясо по-полонинськи, банош, бограч, перкельт з галушками, смачне домашнє вино і ягідні наливки.

расстяжка бограч
МОРЕ
МОРЕ
Виноробне господарство князя Трубецкаго
Виноробне господарство князя Трубецкаго

 

Херсонська область

 

У селі Веселе Бериславського району Херсонської області розташоване унікальне виноробне господарство – шато князя Трубецкаго. Гості виноробні можуть прогулятися по старовинних підвалах, ознайомитися з історією княжого шато, дізнатися про технології виробництва вина і продегустувати різні види цього напою.

Також в рамках дегустації туристи можуть спробувати чудеса місцевої кухні: домашню бринзу і сулугуні в поєднанні з в'яленими херсонськими помідорами і соковитими сливами, брускети з томатами та козячим сиром, хамон місцевого приготування і страви зі свіжозловленої риби.

Виноробня Колоніст
Виноробня Колоніст

 

Одеська область

Заснована сімейством Плачкових виноробня Колоніст розташована на півдні Одеської області в селі Криничне. У регіоні Придунайської Бессарабії виноградарство є багатовіковою традицією. Виноград, який використовується при виробництві вин Колоніста, вирощують на південно-західних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні – Ялпуг, що створює унікальний, оптимальний для дозрівання винограду мікроклімат.

  
 

 
Більшу частину своєї уваги Колоніст приділяє високоякісним сухим винам, але також виготовляє напівсухі і солодкі. Туристам колектив виноробні пропонує екскурсію по виноградникам, виноробних цехах і винних підвалах, дегустацію вин і традиційних страв болгарської кухні. При виноробні працює фірмовий магазин.

Виноробня Бейкуш
Виноробня Бейкуш

 

Миколаївська область

В селі Чорноморка розташувалася приватна виноробня Бейкуш. Власники цього невеликого сімейного бізнесу сповідують природовідповідне ведення господарства, націлене не на кількість, а на якість. Збирання врожаю та відбір ягід тут проводиться вручну, вино виготовляється як за класичними рецептами, так і шляхом сміливих експериментів.

Виноробня Валерія Петрова
Виноробня Валерія Петрова

 

Одеська область

 

 

 

Перша в Україні органічна виноробня. Виноградники Валерія Петрова розмістилися в селі Струмок. В арсеналі виноробні можна знайти такі сорти вин, як Каберне Совіньон, Мерло, Мускат, Аліготе і Шардоне. Також сімейство Петрових виробляє густу виноградну горілку граппу.

Центр культури вина Шабо
Центр культури вина Шабо

 

Одеська область

 

В селі Шабо Білгород-Дністровського району Одеської області, розташований центр культури вина. Метою функціонування центру є підвищення культури споживання благородних напоїв. У даному комплексі об'єднані високотехнологічне підприємство, старовинні винні підвали, дегустаційний зал, експозиції сучасного мистецтва, а також унікальний Музей вина і виноробства.

В рамках тригодинної екскурсії по центру відвідувачі зможуть ознайомитися з історією шабських вин, технологіями сучасного виробництва і спробувати сім видів вина преміум-класу. На території комплексу розташований фірмовий бутік Шабо, де можна придбати будь-яке вподобане вино, коньяк, бренді або виноградну горілку.

Ринок Привоз
Ринок Привоз

 

Одеса

 

 

Привоз – один з найстаріших і найбільших продовольчих ринків нашої країни. Крім широкого асортименту продуктів, на цьому колоритному ринку можна почути характерний одеський говір і гострі анекдоти. Тут можна дегустувати, торгуватися і жартувати, піти з Привозу без вражень і емоцій неможливо.

Риби на Привозі – в достатку. На рибних рядах ринку туристам запропонують свіжовиловлену, в'ялену, сушену, копчену та іншу рибу. Тут можна придбати сьомгу, коропа, тюльку, скумбрію, ляща, хамсу, тарань, морську щуку, судака, креветки та багато іншого.

Рибний ресторан Порто
Рибний ресторан Порто

 

Одеса

 

В Приморському районі Одеси розташувався затишний ресторанчик Порто. Заклад відкрився, щоб радувати фанатів середземноморської кухні. Тут гостям пропонують по-справжньому гарну і свіжу рибу. Всі морепродукти в ресторані лежать на відкритій вітрині. Відвідувачам, які бажають замовити рибу, пропонують вибрати спосіб її приготування: гриль, сковорода, духовка, фритюр або копчення.

Крім риби, у Порто подають відмінні сири, свіжоспечений хліб, м'ясні страви та десерти. За бажанням клієнта кухарі ресторану можуть приготувати навіть м'ясо акули і крокодила.

Ресторан Причал №1
Ресторан Причал №1

 

Одеса

На пляжі Ланжерон знаходиться чудовий двоповерховий ресторан Причал №1. В меню – страви італійської, середземноморської та одеської кухні. У ресторані функціонує дитяча зона, тераса, є власний пляж. Вранці на пляжі ресторану проходять заняття йогою, а вечорами – джазові концерти, сальса-вечірки та інші атмосферні заходи.

Гості, що прийшли в Причал №1, можуть покуштувати м'ясні і рибні стейки, скумбрію і тигрові креветки на грилі, судака з лангустином, мідії, рапани, барабульку, ставриду, чорноморську камбалу, горбушу і багато іншого. Також у ресторані подають салати, супи, пасту, десерти, є спеціальне меню для дітей.

расстяжка причал
Ресторан Шаланда
Ресторан Шаланда

 

Одеса

В 30 метрах від моря, на пляжі Ланжерон розташувався готельно-ресторанний комплекс Шаланда. Ресторан розділений на дві частини: велику терасу з видом на море і закритий зал в стилі кантрі.

У меню Шаланди – свіжа чорноморська риба: камбала, кефаль, барабулька, бички; морепродукти: креветки, чорноморські рачки, річкові раки; червона і щуча ікра, малосольний лосось і скумбрія, форшмак, фірмовий оселедець; м'ясні, рибні та овочеві салати, страви на мангалі, італійська паста та багато іншого.

Окремої уваги заслуговують «Самі одеські страви» ресторану: салат Стара Одеса, бички по-ланжеронівськи, камбала Одеський дворик та інші унікальні закуски.

Рибний ресторан Колумбус
Рибний ресторан Колумбус

 

Одеса

 

 
 
Фіш-клаб Колумбус знаходиться на березі моря і з боку виглядає, як два вітрильних судна. Родзинкою закладу є акцент на морепродукти та страви з них. У меню ресторану є розділ Улов дня і Рекомендуємо. Своєю фірмовою стравою кухарі ресторану називають свіжу чорноморську рибу, приготовану на грилі або на пару.

В цілому, відвідувачі ресторану зможуть оцінити смак устриць, червоної і чорної ікри з млинцями або тостами, м'ясних страв, гарячих і холодних закусок, гарнірів, ролів, бургерів і десертів. У закладі є різноманітна винна карта, що складається з вин Франції, Італії, Іспанії, Чилі, Аргентини, Австралії, Грузії, Нової Зеландії.

Рибний ресторан Катран
Рибний ресторан Катран

 

Одеса

 

 

 

На березі Чорного моря розташований готельно-ресторанний комплекс Катран. Меню цього ресторану Південної Пальміри включає такі страви, як камбала під сіллю, лосось на пюре з брокколі, осетрина, скумбрія, сом на рисовій подушці, стейк із сьомги, філе сома, креветки, раки, лобстери, шашлик, холодні і теплі салати, м'ясні закуски, десерти, безалкогольні та алкогольні напої.

На території комплексу розташовані три літні майданчики, а в декількох метрах знаходиться затишний міні-пляж.

Ресторан Бабель Фіш
Ресторан Бабель Фіш

 

Одеса

  

  

  

У ресторані Бабель Фіш подають чорноморську рибу, приготовану в найкращих одеських традиціях. Тут відвідувачам запропонують карася, коропа, ставриду, бички, камбалу, судак, кефаль, саргана, султанку, глось, стейк із сьомги, кальмари, восьминоги, тигрові креветки, лобстери, устриці, мідії, морські гребінці. Різноманітність рибних ласощів, пропонованих в Бабель Фіш, здається безкінечною.

Також в меню ресторану – м'ясні, овочеві страви, салати, десерти, паста і різотто, коктейлі та багато іншого. В ресторані звучить жива музика і панує затишна одеська атмосфера.

 

Інші матеріали проекту

 

 

Текст: Ольга Будько

Оформлення: Дар'я Алтуніна

Фото: Depositphotos.com

Коментарі

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів