3 грудня, 2016. субота

Новое время

UA RU
Дієта з мізками

7 безсмертних міфів про здорове харчування, з якими час прощатися

26 сiчня, 2016
Деякі стереотипи про здорове харчування виявилися живучішими, ніж дитячі казки про Діда Мороза чи легенда про те, що Елвіс Преслі все ще живий. Покінчити з ними мають деякі недавні дослідження вчених

Кількість наявних у світі дієт не можна обчислити. Вона порівнянна хіба що з кількістю теорій про те, куди поділися інопланетяни або чому бутерброд завжди падає маслом униз.

Але деякі постулати сучасної дієтології незмінно кочують з однієї дієти в іншу та спокійно переживають будь-які медичні революції. Наприклад, твердження про шкідливість цукру, дрібне харчування та про те, що сніданок має бути головним вживанням їжі за день.

НВ вибрало кілька найпоширеніших міфів про здорове харчування і до кожного з них – низку досліджень, які їх спростовують. Якщо не повністю, то хоча б частково.

Насичені жири

Якщо ви знайдете статтю про дієти, де як всесвітнє зло не згадуються насичені жири, вважайте, що вам пощастило більше, ніж українцю, який зустрів чесного митника.

М

іф про те, що насичені жири шкідливі та призводять до передчасної смерті, родом із 1970-х. Саме тоді велике дослідження, проведене вченими з кількох європейських країн, показало, що чоловіки, які регулярно вживають насичені жири, мають меншу тривалість життя, ніж ті, хто обмежує споживання таких жирів.

Критики вже тоді відзначали, що дослідження не брало до уваги інші фактори, наприклад, паління, споживання цукру, спортивні навантаження.

Відтоді чимало досліджень показували, що насичені жири, звісно, в розумних кількостях і органічного походження, корисні для здоров'я.

Вони є сировиною для будування клітинних мембран і виробництва багатьох гормонів, без яких організм не може нормально функціонувати, кажуть дослідники.

Крім того, згідно з цим дослідження, насичені жири добре впливають на функції головного мозку.

Медики відзначають, що на день достатньо 15-20 г насичених жирів.

Здоровими джерелами насичених жирів є яйця, кокосова олія, вершкове масло, яловичина.

Дрібне харчування

Ділити загальний об’єм їжі за день на велику кількість разів – один з панівних трендів дієтології.

А

ле доказів на користь цієї точки зору не так багато, як хотілося б. Важливий аргумент про те, що чим частіше ви завантажуєте шлунок, тим більше калорій він витрачає на переробку їжі, як і раніше, ніхто не спростовує. І він дійсно має значення для тих, хто хоче схуднути.

Однак інших аргументів у прихильників дрібного харчування, схоже, немає. Одне з нашумілих досліджень кілька років тому показало, що загальний об’єм їжі протягом дня визначає загальний метаболізм і впливає на рівень апетиту та відкладення жирів.

Якщо ви їсте забагато, не так важливо, вживаєте ви цей об'єм їжі за три рази або, скажімо, за п'ять, стверджували дослідники.

Є й радикальніша точка зору – деякі дослідники вважають, що чим частіше ви їсте, тим менше шансів у вашого організму спалити жири, що надходять до нього. З тієї причини, що негативно впливають на метаболізм.

Сіль

Якщо диявол і справді існує, а сенсом його існування є збити людину з істинного шляху, то головною його зброєю, без сумніву, є сіль.

Т

акий висновок можна зробити, прочитавши безліч рекомендацій сучасних дієтологів. Часом відмова від вживання солі оголошується чи не ключовим чинником продовження життя.

Насправді, багато сучасних досліджень спростовують цей міф. Зокрема, результати цього дослідження, яке тривало понад 10 років і оцінювало стан здоров'я більш ніж 10 тис. пацієнтів, показують, що прямого зв'язку між споживанням солі та скороченням тривалості життя не існує.

Якщо людина не перевищує звичайну норму (2-3 г солі на день), нічого жахливого не станеться, стверджують дослідники. Міф про шкідливість солі пов'язаний з її споживанням на рівні 9-10 г на добу, що характерно для жителів сучасних мегаполісів.

Вони занадто налягають на напівфабрикати та готові продукти, пояснюють вчені. Ті, хто готує самостійно і солить «до смаку», практично нічим не ризикують, стверджують дослідники.

Водночас надто фанатичне сприйняття ідеї про шкоду солі може мати чи не більші наслідки, ніж її надмірне споживання. Так, велике дослідження, проведене під патронатом Всесвітньої організації охорони здоров'я 2014 року, показало, що, відмовившись від вживання солі, можна завдати серйозної шкоди імунній і серцево-судинній системі.

Цукор

Деякі дослідники припускають, що сіль все ж не є найбільш сатанинським продуктом на Землі. Оскільки ця честь належить цукру.

З

того самого часу, як цукор був оголошений головним джерелом так званих порожніх калорій, дієтологи всіх країн ведуть з ним запеклу війну. І поки програють.

Під «порожніми калоріями» розуміють їжу, яка має низьку біологічну цінність, але є джерелом зайвих калорій. До того ж цукор впливає на вміст інсуліну в крові, й у результаті що більше цукру ви їсте, то більше вам його хочеться.

Цукор є головним обвинуваченим, коли йдеться про діабет, порушення обміну речовин і багато захворювань серцево-судинної системи.

Однак деякі недавні дослідження показують, що не все так погано. У невеликих дозах цукор не має негативного впливу на організм здорової людини, яка не нехтує фізичною активністю, стверджують дослідники.

Ну і звісно, зуби. Їх треба чистити, щоб уникнути карієсу, для якого цукор – все одно що бензин для багаття.

Відмовлятися від цукру не варто. Але варто обмежити його споживання рівнем 50 г на день. І це з урахуванням усіх продуктів харчування, які людина вживає протягом дня – разом із хлібом, соусами, фруктами.

Сніданок

Якби сучасна дієтологія мала свій герб, на ньому цілком міг би бути зображений російський фельдмаршал Суворов.

М

ова про його знамениту приказку, що слід «сніданок з'їсти самому, обід розділити з другом, а вечерю віддати ворогу».

Медики одностайно стверджують, що сніданок – головне вживання їжі протягом дня. Обідати, звісно, теж варто. Але ось вечерею можна знехтувати. У всякому разі, не варто їсти незадовго до сну. Такі традиційні рекомендації.

Але з огляду на нещодавнє дослідження цей принцип здається дещо надуманим. Так, дослідники не знайшли жодних підтверджень того, що принцип верховенства сніданку має значення для тих, хто бажає схуднути.

Інше дослідження показало, що, з одного боку, ситний сніданок дійсно сприяє схудненню, але ті, хто починає їсти пізніше протягом дня, мають ліпші показники метаболізму, а їхній організм краще переробляє жири.

На практиці це веде до спрощення завдання отримати «суху» м'язову масу, про яку так мріють фанати фітнесу та бодібілдингу.

Ще одна робота показує, що пропущений сніданок в деяких випадках відіграє роль «міні-посту» для організму, допомагаючи очиститися від наслідків вечері.

Яйця

Відтоді як світ дієтології оголосив холестерин одним з ключових факторів здоров'я, для курячих яєць прийшли лихі часи.

Багато хто називають їх чи не головним джерелом холестерину, а також серйозним шкідником для здоров'я серцево-судинної системи. Два яйця на день. А то й поготів одне. Ось межа, що її дозволяють поширені дієти.

Між тим ситуація не така сумна, як може здатися. Деякі недавні дослідження показують, що яйця насправді ні в чому не винні.

Наприклад, це дослідження свідчить, що яйця мають для організму значно більше користі, ніж шкоди. Вони є джерелом йоду і фосфору, які необхідні для здорового розвитку кісток і зубів. Крім того, в яйцях містяться вітаміни A, D, B і E.

А згідно з іншим недавнім дослідженням, яйця здатні активувати вироблення серотоніну, також відомого як гормон щастя.

Зрозуміло, це не означає, що їх слід їсти десятками. Кількох яєць на день цілком достатньо для того, щоб отримати необхідну користь для організму. Побоюватися ж яєць варто лише тим, у кого вже є проблеми з рівнем холестерину в крові.

Знежирені молочні продукти

Жоден дієтолог, який себе шанує, не обійдеться у своїх рекомендаціях без згадки про знежирені молочні продукти.

І молочна промисловість як тут народилася. Полиці супермаркетів ломляться від знежирених кефірів, йогуртів, молока на будь-який смак. Точніше, смак — це голосно сказано. Тільки людина, позбавлена смакових рецепторів, може не розуміти, що смак молочних продуктів багато в чому залежить від їхньої жирності. Однак чого не зробиш заради стрункої фігури та гіпотетичного довголіття.

Між тим нові дослідження не підтверджують загальновизнану теорію про те, що жирні молочні продукти якось пов'язані з ризиком ожиріння та подальшими проблемами зі здоров'ям.

Наприклад, це дослідження, яке тривало понад 10 років, доводить, що доказів цього зв'язку не існує. Так само, як і це, результати якого прямо показують, що такого зв'язку немає.

Медики зазначають, що різниця між «жирним» та знежиреним молоком — лише 2% жирності. У реальності цю різницю організм відчує, тільки якщо пити молоко десятками літрів на день.

.

.

АВТОР: Олексій Бондарєв