25 лютого 2017, субота

Апокаліпсис сьогодні. Без ГМО людство не прогодувати

коментувати
Якщо ми не навчимося використовувати сучасні технології, до 2050 року на нас може чекати справжній апокаліпсис

Я з дитинства пам'ятаю День триффідів. В апокаліптичному романі Джона Уіндема триффіди – рослини-хижаки, здатні переміщатися на трьох коренях-ногах і знаходити жертв, нітрогеном яких хижаки і харчувалися. Спочатку триффідів вирощували люди заради вироблюваного ними високоякісного рослинного масла, оскільки населення, якого було все більше, вимагало більшої кількості їжі, ніж була можливість зробити. Триффіди, яких спочатку тримали на фермах, після «неймовірного небесного явища» втекли і почали тероризувати людство.

Замініть «вирощування» на «генетичні модифікації» і матимете стандартну казка-попередження про те, яку загрозу «Франкенїжа» несе людському здоров'ю і навколишньому середовищу. Але виникає інше питання: якщо ми вирішимо знехтувати потенціалом ГМО, що це означає для забезпечення людства їжею в майбутньому?

День тріффідів було вперше опубліковано 1951 року, саме на початку «зеленої революції». Тоді трендом стало вирощування нових високопродуктивних видів зернових. Разом з іншими технологіями і технікою – тракторами та іригаційними насосами, – а також синтетичними добривами і пестицидами це допомогло за період з 1960 до 2000 року подвоїти світове виробництво зернових – до 2 мільярдів тонн, розвіявши побоювання, що Землі не вдасться прогодувати зросле населення.

За останнє десятиліття цей оптимізм дещо згас. Зростання виробництва зернових сповільнилося, заговорили навіть про стагнацію. Причиною цього, можливо, є зміна клімату, особливо стрес від підвищення температури та посухи. Врожайність більше не росте так само швидко, як попит. Якщо цей тренд збережеться, до 2050 року нам доведеться збільшити посівні площі на 42%. Внаслідок цього лісам прийде кінець. Крім супутніх витрат на воду, а також ефекту, який це справить на біологічне різноманіття, збільшення посівних площ призведе до зростання викидів парникового газу. Цих викидів буде достатньо, щоб температура збільшилася більше, ніж на 1,5℃, які були встановлені граничним підвищенням температури до 2050 року на Паризькій конференції, присвяченій зміні клімату.

Ми згодовуємо худобі приблизно третину калорій, які вирощуємо

Пропозиція

Власне, є два варіанти: ми можемо підвищити врожайність, щоб задовольнити попит без збільшення посівних площ, або ж зменшити попит достатньою мірою, щоб наявна пропозиція його задовольняла. Стабільне збільшення пропозиції цілком можливе: частково – за рахунок ефективнішого фермерства, частково за рахунок кращого користування сільськогосподарськими землями та збереження екосистем. Наприклад, краї полів можна використовувати як буферні зони, які не давали б дощам вимивати хімікати; до того ж на цих краях можуть рости дикі квіти, які будуть приваблювати бджіл і покращувати запилення посівів. Частково ми можемо збільшити виробництво за рахунок розведення нових, більш ефективних, продуктивних або витривалих видів рослин і тварин.

Способи виведення нових видів можуть відрізнятися. Традиційне вирощування, як раніше, важливн. Але сучасні лабораторії дали нам нові козирі. Не всі біотехнологічні підходи потрапляють під визначення генетичної модифікації (з формальної точки зору). Наприклад, використання хімікатів або рентгенівського випромінювання для створення генетичних варіацій вже давно є головною опорою «традиційного вирощування».

Інші технології, зокрема, CRISPR, можна назвати пост-ГМО, бо вони дозволяють змінювати окремі гени та не залишають при цьому сліду чужої ДНК. CRISPR може виробляти рослини, ідентичні вирощеним природним способом, але набагато швидше. Проте у деяких людей при словах «біотехнологічні посіви» або «модифікація худоби» починається напад триффідофобії.

Наскільки нам дійсно варто побоюватися нових технологій? Традиційне вирощування добре прислужилося нам, але воно не в змозі задовольняти все більший попит або відповідати швидкості, з якою змінюється клімат. Будь-які зміни технології фермерства несуть ризики, які необхідно враховувати, але також необхідно враховувати і ризики, які несе із собою бездіяльність. Щоб збільшити пропозицію достатньою мірою, задовольнити майбутній попит і при цьому фермерствувати тим саме методом, що і зараз, нам доведеться вирубати стільки лісів, що це призведе до збільшення середньорічної температури на 4-5℃. Разом з іншими серйозними наслідками для довкілля та людського здоров'я це набагато небезпечніше, ніж можлива альтернатива.

Складно передбачити, наскільки нам допоможуть біотехнологічні підходи. Нам все ще потрібно навчитися раціонально використовувати землю. І навіть якщо розрив між попитом і пропозицією зменшиться вдвічі, нам все одно потрібно більше землі, щоб задовольнити попит. Це все одно виснажить наші запаси води та призведе до достатнього рівня потепління, щоб паризькі цілі стали непевними.

Або попит?

Так ми підходимо до другого варіанту – зниження попиту. Ми згодовуємо худобі приблизно третину калорій, які вирощуємо: досить, щоб прогодувати все населення Азії. Приблизно третину їжі, яку ми вирощуємо, ми втрачаємо або псуємо. До того ж чимало людей переїдають настільки, щоб набути діабет і ожиріння. Якщо б ми розумніше ставилися до покупок і споживання, ми могли б скоротити попит на їжу приблизно вдвічі. Це дозволило б і прогодувати людство, і зберегти ліси.

Для мене ідея зрозуміла. Ми неефективно використовуємо ресурси планети, щоб виробляти їжу, і, якщо ми продовжимо в тому само дусі, на нас чекають дуже важкі наслідки. Нові технології можуть допомогти, але в процесі розробки їх слід аналізувати і оцінювати. Простої відповіді немає, але є багато варіантів, і нам потрібні всі доступні, щоб впоратися зі створеною нами ж проблемою. Технології не влаштують нам День триффідів, але без них на нас може чекати справжній Апокаліпсис сьогодні.

Переклад НВ

Уперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонене.

Більше точок зору тут

Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.
ПІДПИШІТЬСЯ НА РОЗСИЛКУ ПОГЛЯДIВ   Тім Бентон   ТА ЧИТАЙТЕ ТЕКСТИ ОБРАНИХ АВТОРІВ КОЖНОГО ВЕЧОРА О 21:00
     
Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її курсором та натисніть Ctrl+Enter

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів
Якщо Ви бажаєте вести свій блог на сайті Новое время, напишіть, будь ласка, листа за адресою: nv-opinion@nv.ua

Погляди ТОП-10

Читайте на НВ style

Останні новини

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер:

Усі матеріали розділу Погляди є особистою думкою користувачів сайту, які визначені як автори опублікованих матеріалів. Усі матеріали згаданого розділу публікуються від імені відповідного автора, їх зміст, погляди, думки не означають згоди Редакції сайту з ними або, що Редакція поділяє і підтримує таку думку. Відповідальність за дотримання законодавства в матеріалах розділу Думки несуть автори матеріалів самостійно.