21 липня 2017, п'ятниця

Свіже повітря та відмінна кухня. Нотатки з італійської долини Зольдо

коментувати
Свіже повітря та відмінна кухня. Нотатки з італійської долини Зольдо

Альпійське повітря, сполучене з італійською кухнею, дозволяє жителям долини Зольдо зберігати бадьорість духу та тіла до глибокої старості: не дивуйтеся, якщо на гірській стежці вас обжене 80‑річний "юнак" на велосипеді або навіть пішки.

У долині Зольдо, розташованій між гірськими хребтами у північній італійській провінції Беллуно, дихається легко навіть в аномальну літню спеку та сніжну зиму. Прохолоду в спеку і захист від морозів дарують навколишні ліси.

Непросте життя в горах, відмінна екологія та відповідна місцева кухня сприяють довголіттю тутешніх жителів. Зольдани доброзичливі, відверті у своїх судженнях і невгамовні до глибокої старості. Не дивуйтеся, якщо на гірських стежках вас обжене пішки або на велосипеді зольданець років 75-80. У туристичний сезон, коли сюди з усієї Європи з'їжджаються лижники, місцеві жителі розчиняються в масі туристів, адже на одного зольданця припадає щонайменше 30 любителів гір.

Навіть у найбільш насичені роботою сезони зольдани не зраджують своїм звичкам — вечорами збираються в ресторанчиках, щоб відпочити і попліткувати, а в неділю обов'язково йдуть до церкви. Церков у долині багато, причому в деяких з них збереглися роботи великих майстрів, наприклад Тіціана. А ще ці місця знані святами, які влаштовують не стільки для туристів, скільки для самих себе.

Тутешні жителі ретельно оберігають свої традиції та діалект — таку собі суміш італійської, німецької та французької. Історія цих місць стане ближчою, якщо зазирнути до музеїв. Наприклад, у Гойма варто зайти до Музею національних традицій і костюмів, а Форно ді Зольдо славиться Музеєм заліза. Мистецтво зольданських ковалів відоме далеко за межами цього регіону: прогулюючись Венецією, туристи на кожному кроці зустрічаються із їхніми кованими решітками, парканами та брамами. А уславлені венеційські гондоли виробляють із унікальних порід дерев, що ростуть саме у зольданських лісах.

Місцеві жителі — великі патріоти. Молодь, що поїхала працювати до великих міст, намагається частіше приїжджати додому, ближче до гірських озер або альпійських лук.

Зголоднілим на свіжому альпійському повітрі мандрівникам Зольдо пропонує відмінну місцеву кухню. Серед фаворитів — наваристий суп, який готують із крупи орзо, свинячих шкірок і овочів. Рекомендую спробувати поленту — кашу з кукурудзяного борошна, яку тут прийнято готувати на живому вогні в казані з товстими стінками.

М'ясні делікатеси провінції Беллуно раджу шукати в м'ясній крамниці Macelleria Dal Mas Marco. Її власник Марко гідно продовжує справу трьох поколінь м'ясників і власноруч готує кілька видів салямі, зокрема з оленя й кабана.

Фаворитом для відвідувачів вважають приготований за особливим рецептом пастін — подрібнені у фарш і ретельно вимішані вручну свинина і яловичина з додаванням часнику, солі, перцю, білого вина, гвоздики та кориці. Пастін їдять сирим, намазуючи на хліб, або готують на грилі. А класичний бутерброд, де пастін кладуть між двох шматочків свіжоспеченого хліба, вважають обов'язковою складовою кожного фестивалю долини Зольдо.

Щодо традиційної італійської піци, то найкраще її готують у Pizzeria Deny, що в ста метрах від м'ясної лавки Марко. Тут усміхнена Антонелла моментально візьме замовлення, а її чоловік так само швидко спече будь-яку піцу за вашим бажанням.

Повертаючись додому з долини Зольдо, захопіть із собою пляшечку граппи, а ще — вироблений тут особливий шоколад із лісовими ягодами.

Ганна Зарембо, співробітник банку Хрещатик, з'їздила до Італії, сконцентрувавшись на її півночі

Хочете розповісти цікаві факти про своє місто? Пишіть нам на адресу travel@nv.ua

Матеріал опублікований у НВ №35 від 25 вересня 2015 року

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Туризм ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: