10 грудня 2016, субота

Осінній вік-енд у Грузії

коментувати
Осінній вік-енд у Грузії

Останні два роки українці вважають Грузію одним з найбажаніших туристичних маршрутів.

Причини такої популярності прості: відсутність мовного бар'єру, порівняна доступність відпочинку і його універсальність, яка об'єднує різноманітні сценарії і форми туризму. Влітку це чорноморські пляжі Батумі, взимку – гірськолижні курорти Гудаурі, і цілий рік – лікувальні курорти Боржомі, унікальні історичні пам'ятки, чудова кухня і легендарна грузинська гостинність.

Щедра і тепла грузинська осінь – найкращий час для відвідування національних парків і заповідників та участі в традиційному грузинському застіллі. Лейтмотивами осінньої подорожі стануть розкішна палітра золотого і багряного листя, свіже гірське повітря, тонкий аромат дозрілих мандаринів та хурми, стиглі фрукти і свіжа чурчхела на кожному кроці. Навіть короткий вік-енд у Грузії – це незабутні враження на довгі місяці вперед.

 

Тбілісі

 


9c5a6425


Знайомство з Тбілісі ідеально почати з висоти пташиного польоту. Для цього потрібно піднятися на фунікулері на вершину гори Мтацмінда, звідки все місто видно як на долоні. А потім вирушати на прогулянку старими вуличками і двориками, і обов'язково запланувати похід у Сірчані лазні, розташовані в районі гарячих сірчаних джерел. «Не побувати в тбіліських лазнях – все одно, що приїхати в Париж і не піднятися на Ейфелеву вежу», писав грузинський поет Йосип Грішашвілі.

 


1_16


Бажі, лобіо, мчаді, харчо, кучмачі, хашлама, гебжалія, аджапсандалі, сацебелі – всі ці кулінарні спеціалітети ви знайдете в грузинській столиці, але за автентичним духом тбіліської кухні слід вирушати до міських хачапурних і хінкальних. У Machakhela – мережі з півтора десятків кафе - готують безліч різновидів хачапурі: ачму, імеретинський, мегрельський, аджарський з яйцем та маслом, барому з сиром та м'ясом і багато інших. У найпопулярнішій у Тбілісі мережі хінкальних Shemoikhede Genatsvale пропонують «міські» хінкалі з зеленню. Їдять їх тільки руками, ніяких виделок і ножів, і ніяких соусів. Враховуючи таку кількість настільки насиченої й колоритною їжі, присутність «Боржомі» на кожному частуванні виявилася вельми доречною – не даремно самі грузини називають його «душем зсередини» і своїм національним рецептом легкості після багатогодинних застіль.

 

Парк Боржомі-Харагаулі

  


013k2406_01


За дві години їзди від Тбілісі в долині Боржомі розташований найбільший в Європі національний парк Боржомі-Харагаулі – царство лугів, струмків, каньйонів і лісистих гірських хребтів. Тут найвищий рівень інфраструктури: готелі, ресторанчики, доглянуті туристичні стежки, прокат турспорядження та мотобайків. Найдовший маршрут складає близько 45 км, найкоротший - 3 км. Головний вхід у парк розташований в місті-курорті Боржомі, а однойменну мінеральну воду, знамениту своїми цілющими властивостями, у парку можна спробувати прямо з джерела. Перша партія легендарної мінералки була випущена в 1890 році, але її унікальний склад з 60 вулканічних мінералів не змінився і сьогодні «Боржомі» такий же, як і 125 років тому.

  

Кахетія

 


013k2061


У минулому самостійне царство, а сьогодні область зі столицею Телаві Кахетія – це винний центр Грузії. Всі знамениті винні господарства країни розташовані саме тут. Повне «занурення» в історичний кахетинський колорит відбувається в Сігнахі, єдиному місті в Грузії, яке цілком зберегло фортечні мури. Засноване царем Іраклієм II в XVII столітті, на початку XXI століття Сігнахі було повністю реконструйоване і перетворене в ошатний туристичний центр з вузькими брукованими вуличками і маленькими будиночками з яскраво-червоними черепичними дахами.

 


013k2019


Наступна зупинка – Велісціхе, давнє кахетинське село і музей виноробства Numisi, де можна побачити спеціальні сховища «марані», в яких вина визрівали у величезних глиняних глечиках «квеврі», по вінця закопаних у землю. Тут же у винному погребі Numisi відбуваються обов'язкові дегустації сапераві, кіндзмараулі, ркацителі і мцване у супроводі хітів кахетинського кухні. У меню хашлама – яловича грудинка, зварена в казані з цибулею, морквою, селерою і перцем.

 


3_4


Обов'язковий шашлик з вирізки, смажений на вугіллі зі старої лози. Осетрина на рожні, приправлена густим гранатовим соусом нашрабі. Чакапулі – м'ясо молодого баранчика, зварене з нашаткованою цибулею, молодим часником і дрібно нарубаним тархуном. І осінній спеціалітет: посічена баранина, тушкована з айвою і мужужі, – мариновані варені свинячі вушка. Все це подається зі свіжоспеченим лавашем і соусом ткемалі під красномовні грузинські тости. Один з яких говорить: «Справжній друг той, хто увечері буде з тобою святкувати, а на ранок принесе прохолодний «Боржомі».

 


9c5a6306


Метехі

Закінчити грузинський вік-енд варто у стародавній резиденції грузинських царів у старому Тбілісі. Метехі – це руїни палацу і величний Храм Божої матері, в якому колись молилася цариця Тамара і де можна загадати бажання - і приїхати в Грузію знову. За тбіліським переказами, чисті помисли у Метехі збуваються.

 

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Туризм ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: