Почему ради вкусного кофе нужно лететь за океан, – путешествие кофемана

Почему ради вкусного кофе нужно лететь за океан, – путешествие кофемана
© Pixabay

Чому заради смачної кави не важко перелетіти океан? Часто є запитання, для чого їхати на іншу частину планети за зерном, чи не легше купити просто від трейдерів і таке інше.

Але наприклад, якщо хочете купити добру пляшку, ви ж уважно вибираєте країну і територію виробника, виноградник, рік врожаю. А коли ти власними очима бачиш, де зерно вирощують, як його доглядають і збирають, ти знаєш більше про каву, ніж лише назва регіону, тоді зростає і його цінність. Мені дуже імпонує аналогія кави і вина - це два повноцінні живі продукти.

Кожний регіон у країні-виробнику, чи то Африка чи Америка, є величезною унікальною територією, а смачна кава -  це переважно маленькі ферми в них. Люди на них працюють поколіннями, для яких якість - справа честі. Щоб зрозуміти, чи добра і якісна кава, варто лише познайомитись з фермером, відвідати його фінку (з ісп. Finca - маєток, земля). Коли я чую, що про зерно плантатор розказує ніби про свою дитину - тоді і без сертифікатів якості ясно, що роботі цієї людини можна довіряти.

В цьому році в Америці багато ферм ми не змогли відвідати, бо відстань між ними була досить велика, але наша команда і крім того дуже багато для себе побачила і дізналась. Нижче буду розказувати про Гватемалу і Сальвадор і ферми обов’язкові для відвідування, бо ж звідти в цьому році приїде в Україну фантастична кава.

Гватемала. Дуже мене вразила. Приймав нас фермер Манріке, на однойменній плантації. Він дуже цікава людина: господар в своєму містечку, створив музей кави, сам обсмажує зерно, де з нього за еспресо-машиною вам зварить напій професійний чудово навчений бариста. 

На плантаціях не зустріти однакових кавових дерев. Серед господарів є тенденція садити катуру і катуї - це невеликі кущі, з ними просто працювати і вони дають рясний врожай. Ще тут ростуть жовтий і червоний бурбони. Практично всюди повирізали типіку, головний сорт арабіки, бо її важко вирощувати, деревам треба відстань 2 м одне від одного, а це багато. Проте фермер Манріке, з яким ми працюємо, типіку не повирізав і зробить нам мікролот, всього кілька кілограмів кави. Я дуже багато очікую від цього зерна, цікавого і чудового смаку, а вже осінню воно має бути в нас у Львові. 

Загалом, всі фермери у Гватемалі комунікують і знають один одного, але на кожній фермі працюють із кавовими ягодами, як заведено ще від перших днів плантації: хтось після збору врожаю тримає ягоди в воді 30 годин, хтось 36, дехто лише промиває під водою. Чи м’якоть відійшла від зерна, перевіряють палицею або руками. 

Не всі господарства мають де обробляти зерно, для стабільно високого рівня роботи працюють станції, куди його можна привозити. Люди дуже заморочуються над мінімальними аспектами росту дерева і зерна, але роблять це з радістю, бо якість - це гарантія, що твоє зерно дорого куплять, а значить фермер зможе оплатити навчання своїй дитині наступного року.

До речі, про радість від повсякденної роботи дуже добре знають у Сальвадорі. Про нього далі і піде мова.

Для підтримки наснаги своїх працівників, власники плантацій запровадили програму happy people (щасливі люди), яка вчить любити те, що робиш та відчувати задоволення від збирання стиглих кавових ягід на плантаціях:

«Ми віримо, що щасливі люди працюють краще», - кажуть у Сальвадорі. 

...Щасливі і ситі

Інша програма - Альтернативні врожаї. Вона націлена на аграрну освіту для фермерів, щоб вони вміли вирощувати не лише кавові дерева, а й продукти для здорового повноцінного харчування своєї сім’ї. 

Обов’язкові для відвідування фінки Деліціас та Санта Ріта, на заході Сальвадору. Це неймовірно красиво - лимонні, апельсинові, кавові дерева, інги, що ростуть поруч, які в процесі додають смакових забарвлень кавовим ягодам.

Сальвадору даю гілку першості в експериментах: чи то засоби для ферментації, чи новий вид кавового куща - багато всього іде з цієї країни. Я бачив, як тут працюють з процесом подвійної ферментації «кенія», а для пришвидшення бродіння кидають в басейн з кавою ананас. Висушування ягід - індивідуальний процес. Найкраще під сонцем на патіо чи на африканських ліжках. 

Багато корективів вносить природа: цього року в Сальвадорі дуже швидко зібрали врожай через опади, і якщо минулого року лютий-березень був тільки початок збирання ягід, то в цьому році кінець зими— час вже третього збору.

Я неймовірно задоволений вибором зерна з Америки. Знаєте, я відчував на капах, тобто пробах зерна, нереальні смаки і дуже багато сортів. Заради цього можна було пережити таку довгу дорогу з пригодами.

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE в Facebook і Вконтакте

Комментарии

1000

Правила комментирования
Показать больше комментариев

Еще на НВ style

Еще на НВ style

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: